Haberler

Ağbaba: Deniz'i Asanlarla, Berkin'i Yuhlatanlar Aynı Zihniyetteler

Tbmm Genel Kurulu'nda, " Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan'ın Ölüm Cezalarının Yerine Getirilmesine Dair Kanun"un yürürlükten kaldırılmasına ilişkin kanun teklifinin doğrudan gündeme alınması önerisi kabul edilmedi.Önerge üzerine söz alan CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, " Deniz Gezmiş'i, Hüseyin İnan'ı, Mahir Çayan'ı katledenlerle Berkin Elvan'ın annesini yuhalatanlar aynı zihniyettir" dedi.

"DENİZ GEZMİŞ DEMEK HALKLARIN KARDEŞLİĞİ DEMEKTİR"

Önerge üzerinde söz alan CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba,tekliflerinin iade-i itibar teklifi olmadığını belirterek başladığı konuşmasında; "Türkiye ve dünya devrim tarihine adını altın harflerle yazdırmış olan Deniz Gezmiş ve arkadaşlarının böyle bir şeye ihtiyacı yoktur. Çünkü Deniz Gezmiş demek demokrasi demektir, özgürlük demektir. Deniz Gezmiş demek tam bağımsız Türkiye demektir. Deniz Gezmiş demek halkların kardeşliği demektir. Deniz Gezmiş demek yurtseverlik demektir. Deniz Gezmiş demek devrimcilik demektir. Gözünü kırpmadan idealleri için idam sehpasına gitmek yine de boyun eğmemek ve dimdik durmak demektir. Deniz Gezmiş demek köylüye toprak, işsize iş, işçiye özgürlük, halka hürriyet demektir; yoksulluğa, emperyalizme, köleliğe isyan demektir. İşte bu yüzden Deniz Gezmiş ezilenlerin, yoksulların, gençlerin, ayrımcılığa uğrayanların göz bebeğidir" dedi.

"TAM BAĞIMSIZ TÜRKİYE İÇİN MÜCADELE ETTİLER"

Ağbaba, "Deniz Gezmiş ve arkadaşları Amerikan filolarını saygıyla selamlayanlara karşı "Yankee go home." dediler. Bugün İsrail'i korumak için Malatya'ya füze kalkanı kuranlara karşı Filistin halkının yanında olmak için Filistin'e gittiler, Filistin için savaştılar. Bu ülkenin kardeşliği için Zap Suyu'na Devrimci Gençlik Köprüsü kurdular. Bu gençler, bu devrimciler tam bağımsız Türkiye için Samsun'dan Ankara'ya Mustafa Kemal Atatürk'ün yolunda yürüyüş düzenlediler. Deniz Gezmiş ve o dönemdeki arkadaşlarının bu idealleri ve bu duruşları birilerini çok rahatsız etti. Egemen güçleri, bazı güçleri huzursuz etti çünkü Denizlerin halkın sevgilisi olduğunu görenler, emperyalizme uşaklık edip yoksul halkımızın sırtına basarak iktidar olanlar, faşist cuntacılar korkuya kapıldılar. Türkiye'de uzun yıllar sürecek bir yol haritası işte o zamanlardan başlayarak egemen güçler tarafından çizildi, uygulamaya konuldu. Deniz Gezmişlerin karşısına kanlı pazarlıklarla emperyalist güçlere yakın gruplar çıkarıldı. Deniz Gezmiş ve düşüncesine sahip olan insanlar, gençler, devrimciler, solcular ezilmeye çalışıldı, öldürülmeye çalışıldı" ifadelerini kullandı.

"ONLARI EFSANE KILAN YİĞİTÇE DURUŞLARIDIR"

"Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan, Hüseyin İnan idam sehpalarında, Mahir Çayanlar devlet kurşunlarıyla, İbrahim Kaypakkayalar işkence hanelerde katledildiler, yok edildiler" cümleleriyle konuşmasını sürdüren CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, "Egemen güçlerin çizdiği bu yol haritası sonucunda Deniz Gezmiş ve arkadaşları yok edilirken o dönem teşhir ettiği Amerikancı öğrenciler daha sonra iktidara getirildiler. Deniz Gezmiş ve arkadaşlarını efsane kılan şey halkın mutluluğu ve özgürlüğüne adadığı hayatı ve tertemiz yiğitçe duruşudur.Deniz Gezmiş'i yaşatan, onu var eden şey inancıdır, cesaretidir, kararlılığıdır. Onu bugün yaşatan, bugün hala var eden, bugün sadece Türkiye coğrafyasında değil, dünya coğrafyasında sevgili yapan şey idam sehpasında boynuna ilmek takılırken titremeden, korkmadan "Yaşasın tam bağımsız Türkiye, yaşasın halkların kardeşliği" diyen yüreğidir" ifadelerini kullandı.

"BİZ MECLİSİN İTİBARININ İADESİNİ İSTİYORUZ"

"Deniz Gezmiş ve arkadaşları idam edildiler ancak maalesef o dönemki olaylar devam ediyor. Bugün Berkin Elvan, Ali İsmail Korkmaz, Ethem Sarısülük gibi gençler idam sehpasında değil ama maalesef güvenlik güçlerinin kurşunlarıyla öldürülüyor, yok ediliyor ve emri, maalesef Cumhurbaşkanı veriyor.ö Diyen Ağbaba; "Değişen bir şey yok şu anda. Hüseyin İnan'ı öldüren zihniyet, Ankara'nın göbeğinde Ethem Sarısülük'ü vuran zihniyetle aynıdır. Yusuf Aslan'ı idam eden zihniyet, Ali İsmail Korkmaz'ı sokak ortasında öldüren katillerdir; Ali İsmail Korkmaz'ın katilleridir, aynı kafadandır.Berkin Elvan'ın ailesini yuhalatanlar, Deniz Gezmiş'i idam edenle aynı kafadandır. Deniz Gezmiş'i, Hüseyin İnan'ı, Mahir Çayan'ı katledenlerle Berkin Elvan'ın annesini yuhalatanlar aynı zihniyettir. Deniz Gezmiş'i asanlar bugün nasıl ki sokağa çıkamıyorsa, Berkin Elvan'ı, Ali İsmail Korkmaz'ı, Ethem Sarısülük'ü öldürenler de yarın sokağa çıkamayacak. Bunu tarih yazacak.Bizim itibarını iade ettiğimiz şey, Deniz Gezmişlerin itibarı değildir, bu Meclisin itibarının iade edilmesi gerekiyor, bu kararın kaldırılması gerekiyor" dedi. - Ankara

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Hüseyin İnan Berkin Elvan Deniz Gezmiş Veli Ağbaba Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title