Haberler

Ağadere Ağır Mecruhin Hastanesi ve Şehitliği'nin Yapımı Tamamlandı

Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar (DKMP) Genel Müdürlüğü tarafından projelendirilen Ağadere Ağır Mecruhin Hastanesi’nin yapımı tamamlandı.

Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar (DKMP) Genel Müdürlüğü tarafından projelendirilen Ağadere Ağır Mecruhin Hastanesi'nin yapımı tamamlandı. Toplam 450 dekar büyüklüğündeki tesis ziyaretçilere duygusal anlar yaşatacak.

Bütünlüğü sağlamak maksadı ile tek ada olarak tasarlanan projede, Ağadere Şehitliği ve Sosyal Kültürel Tesis alanı olmak üzere iki parsel bulunuyor. Çanakkale, Kilitbahir- Eceabat yolu üzerinde bulunan ve yaklaşık 501,5 dekar büyüklüğündeki 'Ağadere Ağır Mecruhin Hastanesi ve Şehitliği' planlama alanı içerisinde hastaneye yaralı olarak gelip burada vefat eden ve bu alana defnedilen askerlerin kabir yerleri (13 adet) jeoradar taraması sonucunda ortaya çıkartılarak gerçek mezar yerleri tespit edildi. Çim alan olarak düzenlenen mezarlar geometrik formlarıyla tabii peyzajın içerisinde fark edilir bir şekilde tasarlandı. Bu alanlar mezar alanlarının çevresinde korten (okside edilmiş metal) kullanılarak anıtsallaştırıldı. Ayrıca, özel aydınlatma efektleriyle geceleri de dramatik bir şekilde fark edilmelerine çalışıldı.

Projede Ağadere'nin mevcut peyzaj karakterine müdahaleden kaçınılarak alanın tabii peyzaj karakteri öne çıkarıldı. Bu kapsamda vadi yamaçlarından yukarı kotlara doğru çam ormanlarıyla kaplı alandaki mevcut bitkisel peyzaj bütünüyle korundu. Böylece tabii peyzajın mevsimlik renk ve doku geçişlerinin izleyenlere seyrettirilmesi hedeflendi. Yine burada bulunan sonsuzluğun sembolü olan zeytin ağaçları, Ağadere'de yaşananların canlı şahitleri olarak alanın belleği ve geçmişini sembolize ediyor.

Projenin iddialı diğer bir tarafı da gece peyzajı. Şehitlik bulgularının bulunduğu alanlarda led tipi endirekt aydınlatma armatürleri ile gece peyzajının vurgusu arttırıldı. Yaya yolları ve meydanlar taş ve ahşap malzemelerden yapıldı. Gelen ziyaretçileri şehit toprağına ayak bastırmamak için yaya yolları yerden yükseltilerek ahşap olarak yapıldı, sonsuzluk yolunun sonunda bulunan abide olarak yapılan duvara da bu şehitlikte yatan şehitlerin isimleri yazıldı.

Şehitlik projesinde meydan-ziyaretçi giriş kontrol birimi, sonsuzluk yolu, anıt duvarı, seyir platformları, tören alanı, sergi salonu, mescit, 13 adet şehitlik, ahşap patika yol, acil servis araç yolu, otopark ve çelik askerler yer alıyor ayrıca Kızılay çadırlarını temsil eden hilal şeklinde bir hastane çadırı da ihya edildi. Ağadere Ağır Mecruhin Hastanesi'nin, Çanakkale Savaşı'nın en dramatik anılarının yaşandığı mekanlardan birisi olduğunun altını çizen Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, "Orada yaşananlar bir taraftan çaresizliği simgelerken diğer taraftan umudu anlatıyor. Şehadet korku değil azmin abidesi, yaşamak ise hayatta kalmak değil mücadelenin devamıdır" dedi.

Muhabere esnasında Sahra Hastanesine getirilen askerlerin maksadının bir an önce iyileşerek cepheye dönmek olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Veysel Eroğlu "O sebeple şehit olarak ölümsüzlük mertebesine ulaşmak, onlar için ulaşılması arzu edilen en büyük hedeftir. Planlama alanını ziyaret edecek olanların geçmişte yaşananları hissetmeleri, vatanları için şehit olanlarla beraber aynı havayı solumaları, kendileriyle baş başa kalmaları projenin kavramsal yaklaşımını oluşturuyor. Bunu yaparken her türlü gösterişten uzak, coğrafyanın kendisini ön plana çıkartan, topografyaya ve bitki örtüsüne saygılı bir yaklaşım benimsendi" diye konuştu. - ÇANAKKALE

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Veysel Eroğlu Kilitbahir Çanakkale Eceabat Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

Hıdırellez nedir? Hıdırellez günü ne yapılır? Hıdırellez kutlamak günah mı? Üsküdar - Samandıra Metro Hattı'nda ne oldu? Metrolar çalışıyor mu? İSKİ BARAJ DOLULUK ORANI 2024: İstanbul barajlarında son durum nedir? Baraj doluluk oranı seviyesi yüzde kaç? Kocasını terk edip üvey oğluyla kaçtı! Üvey oğluyla kaçan kadın ne dedi, olay ne? KURBAN BAYRAMINA KAÇ GÜN KALDI 2024: Kurban bayramı ne zaman, hangi tarihe denk geliyor? 24 NİSAN TV YAYIN AKIŞI | Bugün hangi diziler var? Kanal D, Star TV, TRT1, ATV, TV8, Show TV, NOW TV Hıdırellez ritüelleri nedir 2024? Hıdırellez ne zaman, hangi tarihte kutlanır? Hıdırellez dileği nasıl yapılır? Bu akşam Survivor var mı? Bu akşam Survivor All Star yeni bölüm yayınlanacak mı? 24 Nisan Çarşamba Survivor yeni bölüm! Gelinim Mutfakta CANLI YAYIN | 24 NİSAN GELİNİM MUTFAKTA PUAN DURUMU! Gelinim Mutfakta yeni bölüm İZLE! MÜGE ANLI CANLI İZLE! 24 Nisan Müge Anlı Canlı İzleme Linki! Müge Anlı son bölüm neler oldu? Şevket Çoruh Arka Sokaklar dizisinden neden ayrıldı? Mesut Komiser Arka Sokaklar'a dönecek mi? AZ ÖNCE DEPREM NEREDE OLDU SON DAKİKA! AFAD Kandilli Rasathanesi son depremler 24 Nisan! Resmi Gazete bugün (24 Nisan) kararları neler? Resmi Gazete atama kararları 2024! Bugün hangi maçlar var? Bugün maç var mı? 24 Nisan Bu akşam hangi maçlar var, hangi kanalda? 24 NİSAN BİM AKTÜEL ÜRÜNLER KATALOĞU! Bu hafta BİM'de neler var, hangi ürünler geldi?
title