Haberler

Ağaçlar Elinde Hayat Buluyor

MANİSA (İHA) – Manisa’nın Alaşehir ilçesinde 70 yaşındaki ahşap ustası Mustafa Altıngül, 2 metre uzunluğunda kağnı yaptı.

MANİSA (İHA) – Manisa'nın Alaşehir ilçesinde 70 yaşındaki ahşap ustası Mustafa Altıngül, 2 metre uzunluğunda kağnı yaptı.

Çeşitli firmalarda çalıştıktan sonra Elektrik Motorları Fabrikası'ndan emekli olan ve baba ocağı Alaşehir'e bağlı Çakırçalı Mahallesi'ne yerleşen 70 yaşındaki Yüksek Makine Teknikeri Mustafa Altıngül, ahşap ustası olan babasından öğrendiklerini hobi olarak yapmaya çalışıyor. Ağaçlara şekil veren Altıngül, "Görme engelli olan babam İbrahim Altıngül 76 yaşında vefat etti. Yıllarca ahşap işleri yaptı. Ağaçlara değişik şekiller verdi. Babam çalışırken ben onun dizinin dibinde oturur, onun yaptıklarını merakla izlerdim. Babamın çalışmaları yıllar sonra bende bir hobi uyandırdı. Emekli olduktan sonra mesleğim gereği bende bir yaratıcılık vardı. Bu yaratıcılığımı ağaçlara şekil vererek, adeta onları canlandırarak yaşatmak istedim. Ağaçları adeta canlandırırken, kestane, dut, karaağaç, çitlembik, ceviz gibi ağaçları kullandım. Çünkü bu ağaçlar hem dayanıklıdır, hemde yağlı oldukları için gösterimi daha mükemmeldir. Adı geçen ağaçlardan her hayvanın heykelini bir veya iki gün gibi kısa bir sürede yapabiliyorum. Yapılacak olan figürün adı söylensin, resmi gösterilsin, hemen aynısının figürünü yapabilirim. Benim kahvehane hayatım yok. Boş kaldığım zamanlarda babamdan kalan ahşap işlerini Yeni Sanayi Sitesi'nde sadece bu iş için kiraladığım işyerimde hobi olarak yapıyorum. Bu uğraş beni zinde tutuyor. Sağlıklı tutuyor. Hiçbir rahatsızlığım yok, bunun sebebi işte bu uğraşlarımdır. Ben boş kaldığım zaman rahatsız oluyorum. Yaptığım el sanatları her an satılabiliyor. Ancak benim derdim para kazanmak değil, hobilerimi tatmin etmek. Yaptığım eserleri taliplilerine maliyetine veriyorum veya sipariş gelirse maliyetine yapıyorum" dedi.

Mustafa Altıngül, "Esas amacım hobilerimi tatmin ederken tarihimizi de ayakta tutmayı, unutmamayı, şimdiki gençlere geçmişimizi yaşatmayı amaçladım. Biz bu günlere kolay gelmedik. Kurtuluş Savaşı'nı kağnı arabasıyla kazandık. Tarım alanlarında kağnı arabasıyla tahıllarımızı taşıyarak yaşayabildik. Bundan önceki fakir Türkiye halkımız nakliye aracı olarak kağnı arabasını kullanıyorlardı. Şimdiki gençler bunları bilmiyor" diye konuştu.

Mustafa Altıngül, en son 2 metre boyunda kağnı yaparak ustalığını bir kez daha sergiledi. - MANİSA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yaşam

Alaşehir Yaşam Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title