Haberler

Ağaç Kütüğünde Mantar Yetiştiriyorlar

Sinop'ta, gürgen ağacının kütüğünde yetiştirilen mantarlar, sofralarda yerini almaya hazırlanıyor Mantar üreticisi Çetin: "Çok güzel bir tadı var. Sulusu et yemeğinden daha lezzetli oluy...

SELMA KOCABAŞ - Sinop'un Ayancık ilçesinde, gürgen ağacının kütüğünde açılan oyuklara tohum ekilerek yetiştirilen mantarlar, sofralarda yerini almaya hazırlanıyor .

İlçede, ticaretle uğraşan Mehmet Çetin, 3 yıl önce hobi olarak mantar üretimine başladı. Kendince uzun araştırmalar yapan Çetin, ağaç kütüğünde yetiştirilen mantarı öğrenince bu işi yapmaya karar verdi.

Yaş gürgen ağacının kütüğünü alıp, üzerine derin oyuklar açtıktan sonra Sinop Ziraat Odası'ndan aldığı tohumları eken Çetin, bir yıl sonra ürün almaya başladı.

Çetin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kendisinin normalde ticaret ve inşaat işiyle uğraştığını söyledi.

Daha sonra "hobi" olarak mantar yetiştiriciliğine başladığını belirten Çetin, şunları kaydetti:

"Mantar normalde doğada yetişen bir ürün. Türkiye'nin çeşitli yerlerinde kültür mantarı yetiştiriciliği de mevcut. Fakat ben uzun bir araştırma sonucu farklı bir üretim tipi olan, yaş ağaç kütüğü üzerinde yetiştirmeyi denedim ve gürgen ağacının kütüğünü kullandım. Kütükleri oyarak kapak haline getirdim. Daha sonra tohumları buraya ektim. Kapalı ve nemli ortamda bir yıl bekledikten sonra ürün almaya başladık. Havaların çok sıcak veya soğuk olduğu zamanlarda üzerini naylonla kapatıp, nem ortamını muhafaza etmeye çalışıyoruz."

Bir yılda 4-5 defa ürün veriyor

Çetin, şimdilik bunun ticaretini yapmadığını evinde kullandığını ve fazlasını da komşulara dağıttığını dile getirdi.

Üretim yaptığı yerin bu iş için uygun olmadığını kaydeden Çetin, "Bu işten para kazanmak için ona göre de yatırım yapılması gerek. Çünkü sadece 'ekim yaptım, kendiliğinden büyüsün' demekle olmuyor. Salyangozlardan korumak amacıyla ilaçlama yapmak gerekiyor. Havasına çok dikkat etmek gerekiyor" diye konuştu.

İyi bakıldığı zaman bir yılda 4-5 defa ürün verdiğini ifade eden Çetin, şöyle devam etti:

"Çok güzel bir tadı var. Sulusu et yemeğinden daha lezzetli oluyor. Kızartması, ızgarası, et ile yaptığınız bütün yemeklerde kullanabilirsiniz. Biz gürgen ağacını kullanıyoruz. Bunlar doğada köknar ve kayın ağacında da yetişir. Kayın ağacında yetişeni çok daha lezzetli olur. Şu an tohumlarını muhafaza etmeye çalışıyoruz. Normalde bu yıl ekilen mantar seneye tekrar kendiliğinden yetişiyor. Bu yüzden bereketli bir bir ürün. Bir defa ektin mi her yıl tekrar ekim yapmana gerek yok."

Çetin, bu mantarlarda zehirlenme olayının yaşanmadığını ve daha sağlıklı olduğunu sözlerine ekledi. - Sinop

Kaynak: AA / Yerel

Ayancık Sinop Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

Merkez Bankası faizi sabit tutarsa altın ne olur? Faiz sabit kalırsa altın düşer mi, yükselir mi? SON DAKİKA: PPK kararı ne? PPK kararı ne oldu? Merkez Bankası faiz kararı sonrası açıklama geldi mi? FAİZ SABİT KALIRSA DOLAR NE OLUR? Merkez Bankası Nisan ayı faizi sabit tuttu; Peki dolar ne olacak? Faiz sabit kalırsa ne olur? MB Nisan ayı faizi sabit mi bıraktı? SON DAKİKA: Faiz artarsa altın ne olur? Merkez Bankası faiz kararı kuru etkiler mi? Altın ne olur? MERKEZ BANKASI FAİZ KARARI AÇIKLANDI! Nisan ayı faiz oranı ne oldu? Faiz arttı mı? FAİZ KARARI AÇIKLANDI MI SON DAKİKA! TCMB faiz kararında son durum ne? Faiz kararı ne oldu? Reynmen Renklensin şarkı sözleri | Reynmen'in yeni şarkısı ne? Yeterince düşmanım var benim şarkısının adı ne? Merkez Bankası faizi ne zaman açıklayacak? Merkez Bankası faiz kararını saat kaçta açıklayacak? Green Card ne zaman açıklanacak? Green Card sonuçları ne zaman belli olacak? Green Card 2024 sonuçları nereden, nasıl öğrenilir? Nihal ve Bahar Candan davası ne oldu? Candan kardeşler tahliye edildi mi? Brawl Stars bakım molası ne zaman biter 2024? Brawl Stars bakım molası saat kaçta bitecek? 25 Nisan 2024 ESRA EROL İZLE #128226 Esra Erol canlı izleme linki! Erol Erol saat kaçta, ne zaman? Filozof Atakan'ın son hali! Filozof Atakan kaç yaşında, kimdir? Seçim parası ne zaman yatacak? Seçim ücretleri ne zaman yatacak? 31 Mart Seçim ücretleri ne zaman yatırılacak?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title