Haberler

Afyonkarahisar'da "İşgücü Piyasası Talep Araştırması"

Afyonkarahisar Çalışma ve İş Kurumu Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada, kentte açık iş sayısının bin 12 olduğu belirtilerek, en fazla açık iş ilanı olan sektörlerin başında ise mermer ve çağrı merkezi sektörlerinin geldiği kaydedildi.

Afyonkarahisar Çalışma ve İş Kurumu Müdürlüğü'nden yapılan açıklamada, kentte açık iş sayısının bin 12 olduğu belirtilerek, en fazla açık iş ilanı olan sektörlerin başında ise mermer ve çağrı merkezi sektörlerinin geldiği kaydedildi.

Konu ile ilgili yapılan yazılı açıklamada, 2014 yılı birinci dönem Afyonkarahisar İşgücü Piyasası Talep Araştırması'nın tamamlandığı ifade edildi. Araştırma ile kentteki iş gücü piyasasının enine boyuna ele alındığı aktarılarak şu ifadelere yer verildi:

"İstihdamın artırılması ve işsizliğin azaltılması; eğitimin işgücü talebine duyarlılığının artırılmasına, işgücü arz ve talebinin doğru olarak tespit edilmesine ve buna uygun politikaların geliştirilmesine bağlıdır. Bu hedef doğrultusunda Afyonkarahisar'da işgücü piyasasının talep boyutunu tespit edebilmek amacı ile Afyonkarahisar Çalışma ve İş Kurumu Müdürlüğü tarafından 2014 yılı 12 Mayıs-27 Haziran tarihleri arasında Afyonkarahisar İşgücü Piyasası Talep Araştırması gerçekleştirilmiştir. Alan çalışması Türkiye İstatistik Kurumu ile birlikte tespit edilen Afyonkarahisar'daki özel sektörde faal olan 10+ istihdamlı işyerlerinde gerçekleştirilmiştir. Uluslararası sektörel ve mesleki sınıflandırmalar kullanılarak yapılan araştırmada Afyonkarahisar'da tam sayım yöntemi ile çalışılmıştır. Yani Afyonkarahisar'da 10+ istihdamlı özel sektör işyerlerinin tamamı ziyaret edilmiştir. Toplamda bin 375 işyeri bizzat ziyaret edilmiş, bu işyerlerinin bin 217 tanesine ise işyeri bilgi formu uygulanmıştır. Çalışma kapsamında Afyonkarahisar ilinde bin 12 kişilik açık iş bulunmaktadır. Buna ek olarak, Afyonkarahisar'ın açık iş oranı yüzde 2,7 olarak hesaplanmıştır. Başka bir deyişle, Afyonkarahisar'da her 100 kişilik kadronun 97,3'si dolu 2,7'i ise boş olup doldurulmaya hazırdır. Saha çalışmasında ziyaret edilen işyerlerinin yüzde 19,6'sı, açık işi olduğunu belirtmiştir. Başka bir deyişle, her 5 işyerinden 1'inin açık işi bulunmaktadır. Açık işler için yaklaşık olarak yüzde 53 oranında en az bir eğitim düzeyi talep edilmektedir. Açık işler için yüzde 1 oranında çıraklık eğitimi, yüzde 18 oranında lise altı eğitimliler, yüzde 24 lise ve dengi eğitimliler ve yüzde 9 lise üstü eğitimliler talep edilmektedir. Afyonkarahisar'da açık işlerin en fazla olduğu mesleklerin mermer işçisi, çağrı merkezi görevlisi, makineci, kaynakçı, garson, ön muhasebeci, mermer blok kesme makinesi operatörü, hamal, satış danışmanı, müşteri temsilcisi olduğu tespit edilmiştir. Afyonkarahisar İşgücü Piyasası Talep Araştırması'na göre işverenlerin Afyonkarahisar'da ilk 6 ayda 2 bin 78 kişinin temininde güçlük çektikleri sonucuna ulaşılmıştır. Çalışma kapsamında ziyaret edilen işyerlerinin yüzde 40,6'sı eleman temininde güçlük çektiğini belirtmiştir. Başka bir deyişle, yaklaşık her 5 işverenden 2'si işgücü piyasasında aradığı elemanı bulurken zorlanmıştır. Araştırmanın ilgili kamu kurum ve kuruluşlarına, çalışma hayatının tüm aktörlerine, sivil toplum örgütlerine, üniversitelere, araştırmacılara ve tüm kamuoyuna faydalı olması beklenmektedir." - AFYONKARAHİSAR

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title