Haberler

Afyon Çimento'nun Hisse Fiyatı 2 Haftada 5,5 Kat Arttı

Borsa İstanbul'da işlem gören Afyon Çimento hisse senetleri, şirketin bedelli sermaye artırımından sonra başladığı ralli ile 2 haftada yüzde 554 değer kazandı.

Borsa İstanbul'da işlem gören Afyon Çimento hisse senetleri, şirketin bedelli sermaye artırımından sonra başladığı ralli ile 2 haftada yüzde 554 değer kazandı.

Hacı Ömer Sabancı Holding'in şirketlerinden Çimsa Çimento'nun yüzde 51'ine sahip olduğu Afyon Çimento, 22 Haziran'da gerçekleşen yüzde 3 bin 233,33'lük bedelli sermaye artırımının ardından hisse senetlerinin iki haftada 5,5 kat artan fiyatı ile uzmanlarda ve yatırımcılarda şaşkınlığa neden oluyor.

Afyon Çimento hisse senetlerinin baz fiyatı, 22 Haziran Pazartesi günü açılışında yüzde 3 bin 233,33'lük bedelli sermaye artırımı nedeniyle 4,74 lira olarak belirlenmişti. Bedelli sermaye artırımında, portföyünde Afyon Çimento payı bulunan yatırımcılara 1 pay için ilave olarak yaklaşık 32,33 adet yeni, paya dönüşecek makbuz verilirken, makbuzların ne zaman hisse senedine dönüşeceği ise halen belirsizliğini koruyor.

Sermaye artırımı sonrası 22 Haziran'da güne tavan fiyat olan 5,22 liradan başlayan Afyon Çimento hisse senetleri, o günden bu yana her gün ortalama yüzde 20 yükselerek iki haftada yüzde 554 değer kazandı ve bugün 2'nci seans açılışında 31 lirayı gördü.

İkinci seans açılışında tavan fiyat olan 31 lirayı gören Afyon Çimento hisselerinin fiyatı, bu seviyeden gelen satışlarla şu dakikalarda 30 lira seviyelerinde dengelenmeye çalışıyor.

Afyon Çimento'nun piyasa değeri 3 milyar lirayı aştı

Şirketin toplam piyasa değeri 2'nci seans başında Borsa İstanbul'da işlem gören birçok dev şirket ve holdingi geride bırakarak 3 milyar lirayı aşarken, en yüksek piyasa değerine sahip şirketler sıralamasında da 38'inci sıraya kadar yükseldi. Afyon Çimento bugünkü yükselişinin ardından oluşan piyasa değeri ile Doğan Holding, Akfen Holding, Şekerbank, Pegasus, Vestel, Tekfen ve Brisa gibi şirketleri geride bıraktı.

Afyon Çimento'nun kayıtlı sermaye sisteminde olmadığı için bedelli sermaye artırımı sonrası yeni hisse senetleri yerine makbuz verdiğini hatırlatan analistler, makbuzların hisse senedine dönüşene kadar piyasada işlem görmediğini bunun da derinliği kaybolan pay piyasasında sağlıklı fiyat oluşumuna engel olduğunu ifade ediyor. Sermaye artırım sonrasında verilen makbuzların en geç 90 gün içerisinde hisse senedine dönüşmesi gerekiyor.

Analistler, sermaye artırımı sonrasında yatırımcılara dağıtılan yaklaşık 270 milyon adet makbuzun hisse senedine dönüşmesi ile Afyon Çimento'nun pay piyasasının derinleşeceğini ve o zaman sağlıklı fiyat oluşumundan bahsedilebileceğini ifade ediyor. Aynı hisse senedi fiyatında 2010 yılında da benzer bir yükseliş olduğunu dile getiren analistler, o yıl ocak ayında yüzde 900 civarında yükselen hisse senedi fiyatlarının sonraki aylarda aynı hızla düşüşe geçtiği ve kazançlarının neredeyse tamamını geri verdiği konusunda yatırımcıları uyarıyor.

"Afyon Çimento pay piyasası 'oyun alanı'na döndü"

Analistler, hisse senedi yerine makbuz verilmesinin, yüksek oranlı sermaye artırımlarında birkaç aylığına da olsa ilgili şirketin pay piyasasını "oyun alanı" haline dönüştürdüğüne değinerek, bu yükselişlerden kazananların ne küçük yatırımcı ne de uzun vadeli düşünen yatırımcılar olduğunu, bu konuda otoritelerin önlem almaları gerektiğini belirtiyor.

Afyon Çimento pay işlem sırasını olağandışı fiyat hareketleri nedeniyle Borsa İstanbul Otomatik Seans Durdurma Sistemi tarafından işlem sırası 26 Haziran'da 15 dakikalığına durdurulmuş ve şirketten istenen açıklama da Kamuyu Aydınlatma Platformu'nda (KAP) yayımlanmıştı. Şirketten yapılan açıklamada paylar üzerinde gerçekleşen olağandışı fiyat ve miktar hareketleri ile ilgili olarak kamuya açıklanmamış özel bir durum bulunmadığı ifade edilmişti.

Afyon Çimento pay piyasasındaki olağandışı hareketlerin devam etmesine karşın, kredili işlem ve açığa satışı sınırlayan brüt takas uygulamasının neden başlatılmadığı ile ilgili olarak Borsa İstanbul yetkilileri, seans durdurma ve brüt takas uygulamalarının başlatılmasıyla ilgili sistemin tamamen otomatik olduğunu, belli şartların yerine gelmesi durumunda sistemin devreye gireceğini söyledi. Seans durdurma ve brüt takasa ilişkin gerekli şartlar ve algoritmanın gizli olduğunu dile getiren yetkililer, bunun paylaşılması durumunda kötü niyetli kişiler tarafından kullanılabileceğini, bu gizliliğin olası kötü niyetli kişilere karşı "elini göstermemek" olarak değerlendirilmesi gerektiğini kaydediyor.

Kaynak: AA / Ekonomi

Hacı Ömer Sabancı Borsa İstanbul Afyon Çimento Çimsa Ekonomi Haberler

500

Yorumlar (2)

Halil AYDIN:

Afyon çimento nasıl oluyor da bilanço dönemlerinde zarar açıklıyor. Amaç yatırımcıya kar payı vermemek mi; yoksa vergi sen muaf olmak mı? Açıklayabirseniz memnun olurum.

0
0
yanıtYanıtla
Halil AYDIN:

Afyon çimento nasıl oluyor da bilanço dönemlerinde zarar açıklıyor.

0
0
yanıtYanıtla
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title