Haberler

Afrika'ya Işık Oluyoruz

Türkiye’den hayırseverlerin katkıları ile Nijer’in başkenti Niamey’de kurulan göz sağlığı merkezinde her yıl 6 bin kişi görme kabiliyetine yeniden kavuşacak.

Türkiye'den hayırseverlerin katkıları ile Nijer'in başkenti Niamey'de kurulan göz sağlığı merkezinde her yıl 6 bin kişi görme kabiliyetine yeniden kavuşacak. Afrika kıtasındaki toz, ultraviyole ışınlar ve vitamin eksikliği sebebiyle dünya ortalamasından çok daha yüksek oranda katarakt hastası bulunan Nijer'de 130 bin kişinin imdadına Türkiye yetişiyor.

İnsanı Yardım Vakfı (İHH) kanalı ile Türk hayırseverler tarafından 800 bin liralık harcama yapılarak Niamey'de kurulan Göz Sağlığı Merkezi, Türkiye'den gelen doktor, gazeteci, aktivistler ve protokolün katıldığı bir törenle hizmete girdi. İHH Yönetim Kurulu Üyesi ve Uluslararası Doktorlar Birliği Başkanı Dr. Mevlit Yurtseven, katarakt hastalığının Afrika'da sadece bir sağlık problemi değil, görmeyenlere bakan yakınlarını da bağlayan sosyal bir yara olduğuna dikkat çekerek, "Nijer'in 13 milyon kişilik nüfusunun yüzde 1'i, yani 130 bin kişi maalesef katarakt hastalığından dolayı göremiyor. Bu sayının büyük bölümünde ileri derecede görme kaybı var. Merkezimize müracaat eden yaşlı hastalarda yardımsız iş yapma kabiliyeti maalesef yok. Bu hastaları Türkiye'den gelen gönüllü doktor arkadaşlarımızın birer aylık çalışmaları ile yeniden görmelerini sağlamak büyük bir hizmet olarak karşılanıyor. Ayrıca Sağlık Bakanlığımız göz doktorlarımızdan Nijer'de çalışmak isteyenlere, burada görev yapmalarına imkan sağlıyor. Özel hastanelerde çalışıp da yıllık izninde Nijer'e gelip yüzlerce ameliyat yapan gayretli hekimlerimiz de var. Niamey'deki göz sağlığı merkezi projesinde TİKA da her yıl 4 bin hastanın bütün malzeme masraflarını üstleniyor. Türkiye'den hayırseverlerin katkıları ile kurulan Abdu Muhammed Üniversitesi bünyesindeki poliklinikte hiçbir ücret talep etmeden katarak ameliyatlarını yapıyoruz. Haziran ayında aktif olan merkezimizin resmi açılışını gerçekleştirdik. İHH'nın Afrika'da 100 bin kişiyi katarak ameliyatı yapma hedefinde de 80 bini geçtik. Yeni merkezde de yılda 6 bin ameliyat gerçekleştirerek Afrika'daki Müslüman kardeşlerimizin yeniden görmelerini sağlayacağız. Ailelerinin yardımına ihtiyaç duymadan işlerini görmelerine imkan hazırlıyoruz" diye konuştu.

Törene katılan AK Parti Kütahya Milletvekili Prof. Dr. Vural Kavuncu da Türkiye'nin dünyanın hangi bölgesinde olursa olsun Müslüman kardeşlerine yardım eli uzatmayı sürdürdüğünü belirterek, "Nijer'de büyük sağlık projeleri gerçekleştiriyoruz. Bu ülkenin hızır acil servis, cankurtaran teşkilatının kurulmasına yardımcı olduk. Bir protokol ile Nijer'de tedavisi mümkün olmayan yıllık 50 hastanın Türkiye'de tedavi edilmesi protokolünü imzaladık. Şimdi de yılda 6 bin kişinin görme kabiliyetine kavuşacağı göz merkezimiz hizmete giriyor. Yakında, ilk defa Nijer'de yabancı hastane olarak Türkiye'nin kuracağı bir fistül hastanesi için çalışmalar başlayacak. Bütün bu hizmetler Türkiye'den hayırsever ve devletin hibeleri olarak gelmektedir. Ayrıca Nijer'de Sağlık Haftası şeklinde bir etkinlik ile gönüllü Türk doktorlarının bir hafta boyunca burada hasta muayene etmelerine imkan sağlayacak bir organizasyon içinde çalışıyoruz" diye konuştu.

TATİLİNİ NİJER'DE AMELİYAT YAPARAK GEÇİRDİ

Kocaeli'de özel bir hastane göz doktoru olarak çalışan Levent Tahsin Özeker ise, Niamey'deki göz merkezinin hizmet veren ilk doktorlarından oldu. Özeker, yaz tatilini ağustos sıcağında 50 dereceye

kadar çıkan ve rutubetin yüksek olduğu Niamey'de yaklaşık 100 hastayı ameliyat ederek geçirdi. Özeker, görme kabiliyetini büyük oranda kaybetmiş ve yakınlarının yardımı ile ameliyat masasına yatan insanların, gözlerini yeniden ışığa kavuşturdu. Akrabalarının ellerinden tutarak getirdiği yaşlı Nijerlilerin, ameliyat sonrası büyük bir sevinçle yürüyerek ameliyathaneden çıkmasının ancak yaşanarak anlatılabilecek bir duygu olduğunu ifade eden Özeker, meslektaşlarını Nijer'i görmeye davet etti. Afrikadaki hayat şartlarını anlamak için 15 günlüğüne de olsa Niamey'e doktor arkadaşlarını davet eden Özeker, hastalarından çok büyük dualar almasının kendisini mutlu ettiğini belirtti. - BURSA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yaşam

Türkiye Afrika Nijer Yaşam Haberler

Bakmadan Geçme

Ekrem İmamoğlu ve Murat Kurum reklam harcamaları ne kadar? AK Parti ve CHP seçim kampanyalarına ne kadar harcadı? 2024 ANKET SONUÇLARI! İstanbul'u kim kazanacak? AK Parti'den son anket geldi Fundagül Demirkol kimdir? Türkiye İşçi Partisi Kırşehir Boztepe Belediye Başkan adayı Fundagül Demirkol kimdir? Yalçın Ertaş kimdir? AK Parti Konya- Ilgın Belediye Başkan adayı Yalçın Ertaş kaç yaşında, nereli? Mehmet Badem kimdir? AK Parti Konya- Kadınhanı Belediye Başkan adayı Mehmet Badem kaç yaşında, nereli? Mehmet Yaka kimdir? AK Parti Konya- Karapınar Belediye Başkan adayı Mehmet Yaka kaç yaşında, nereli? Hasan Kılca kimdir? AK Parti Konya- Karatay Belediye Başkan adayı Hasan Kılca kaç yaşında, nereli? Murat Ünver kimdir? AK Parti Konya- Kulu Belediye Başkan adayı Murat Ünver kaç yaşında, nereli? Nafiz Solak kimdir? AK Parti Konya- Sarayönü Belediye Başkan adayı Nafiz Solak kaç yaşında, nereli? Mustafa Kavuş kimdir? AK Parti Konya- Meram Belediye Başkan adayı Mustafa Kavuş kaç yaşında, nereli? Kasım Çelebi kimdir? Zafer Partisi Erzurum Yakutiye Belediye Başkan Adayı Kasım Çelebi kaç yaşında, nereli? Ahmet Pekyatırmacı kimdir? AK Parti Konya- Selçuklu Belediye Başkan adayı Ahmet Pekyatırmacı kaç yaşında, nereli? Mehmet Tutal kimdir? AK Parti Konya- Seydişehir Belediye Başkan adayı Mehmet Tutal kaç yaşında, nereli? Osman Arı kimdir? AK Parti Konya- Taşkent Belediye Başkan adayı Osman Arı kaç yaşında, nereli? Hasan Koçer kimdir? AK Parti Konya- Yalıhüyük Belediye Başkan adayı Hasan Koçer kaç yaşında, nereli?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title