Haberler

Afrika Uzmanı Mali'deki Terör Saldırısını Değerlendirdi Açıklaması

KAFKASSAM Afrika Çalışmaları Başkanı Huriye Yıldırım, yaşananların Mali’de önemli çıkarlar gözeten ve etkinliğini muhafaza etmeye çalışan Fransa’ya bir mesaj olarak görüldüğünü açıkladı.

KAFKASSAM Afrika Çalışmaları Başkanı Huriye Yıldırım, yaşananların Mali'de önemli çıkarlar gözeten ve etkinliğini muhafaza etmeye çalışan Fransa'ya bir mesaj olarak görüldüğünü açıkladı.

Yıldırım, Mali'de meydana gelen terör saldırısı hakkında değerlendirme yaptı. Mali'nin başkenti Bamako'da 20 Kasım 2015 sabahı, saat 7 civarında Radison Hotel'e silahlı radikal terör örgütü üyeleri bir saldırı gerçekleştirdiğini hatırlatan Yıldırım, "Yapılan açıklamalara göre; sabahın erken saatinde meydana gelen olaylarda muhtemelen uykuda olan 125 müşteri ile mesaideki 13 otel çalışanı toplam 138 kişi teröristler tarafından rehin alınmıştır. Rehineler arasında Türk Hava Yollarında çalışan ve saldırıdan tamamı sağ olarak kurtulan 7 Türk vatandaşı da vardı. Öğleden sonra 16.00'ya kadar süren olaylarda, BM temsilcilerinin açıklamalarına göre 27 kişi hayatını kaybetmiştir. Saldırganların ölü olarak gerçekleştirildiği terör eylemini, liderliğini Mokhtar Belmokhtar'ın yaptığı Batı Afrikalı bir radikal terör örgütü olan 'El-Murabitun' Twitter'da yaptığı bir açıklamayla üstlendi. Saldırının başlamasının ardından otel ve çevresinde Mali kolluk kuvvetleri ile içlerinde Fransız ve Amerikalı askerlerin de bulunduğu BM birlikleri sivillerin güvenliğini sağlamak ve saldırganları etkisiz hale getirmek için konuşlanmıştır" ifadesini kullandı.

EL MURABİTUN ÖRGÜTÜ

1991 Sovyetlerin Afganistan'ı işgali radikal söylemlerle sırasında silahlanan Mokhtar Belmoktar'ın 2012 yılına kadar El Kaide bağlantılı olarak terör eylemlerinde bulunduğunu belirten Yıldırım, 2012'de İslami Magribi El Kaide'den çıkar çatışmaları nedeniyle ayrıldığını açıklayan Belmokhtar "El Mulathamin" adında kendi örgütünü kurduğunu kaydetti.

Daha sonra da bu örgütün adını "El- Murabitun" olarak değiştirdiğini belirten Yıldırım, şunları dedi:

"Çoğunlukla Arap ve Tuareglerden oluşan El Murabitun, Mali, Nijer ve Libya çevresinde etkili olmuş bir yapıdır. Mokhtar Belmoktar kurucusu olduğu örgütün, Ansar Dine ve El Kaide ile işbirliği içerisinde olduğunu ifade edilmiş olmasına rağmen bu açıklama daha sonradan El Kaide lideri ayman el Zevahiri tarafından reddedilmişti."

ARTIK AFRİKA'DA FRANSA CİDDİ BİR TEHLİKE İLE KARŞI KARŞIYA VE ARTIK HİÇ BİR ŞEY ESKİSİ GİBİ OLMAYACAKTIR

"Afrika'nın önemli devletlerinden Mali, Batı Afrika'da zengin uranyum, altın ve tuz gibi doğal kaynaklar ile coğrafi konumu hasebiyle önemli bir stratejik konuma sahiptir" diyen Yıldırım, şu değerlendirmeyi yaptı:

"Ülke sahip olduğu bu avantajlar yanında; siyasi ve sosyo-ekonomik kırılganlıkları sebebiyle son yıllarda yaşadığı krizlerle uluslararası alanda adından sık sık bahsettirmiş. Öncelikle 2011 yılında Libya'daki iç savaştan silahlarla dönen Tuareglerin Gao, Kidal ve Timbuktu çevrelerinde ayaklanması, sonrasında radikal terör örgütlerinin bölgede artan faaliyetleri üzerine Mali'ye Fransa liderliğinde bir operasyon düzenlenmişti. 2012 yılında gerçekleştirilen ve 'Serval Operasyonu' denilen bu girişimle Fransa, eski bir sömürgesi olan Mali'de terör örgütlerini etkisiz hale getirmek ve ülkede istikrarı sağlamayı amaçlamıştır. Burada Fransa'nın tarihten günümüze değin süregelen çıkar politikalarının incelenmesi büyük öneme sahiptir. Artık Afrika'da Fransa ciddi bir tehlike ile karşı karşıya ve artık hiç bir şey eskisi gibi olmayacaktır. Fransa kolonyal dönemde izlediği politikalarla yerel halkların günümüze değin gelen sosyo-ekonomik ve siyasi kırılganlıklarının temelini atmıştır. Paris Hükümeti, bölgede siyasi ve ekonomik çıkarlarını güvenceye almak ve ülkesine yönelik olan göç, kaçakçılık ve terör gibi güvenlik endişelerini bertaraf etmek için egemenliğini muhafaza etmek için belki de panik halinde hareket edecektir."

"YAŞANANLAR MALİ'DE ÖNEMLİ ÇIKARLAR GÖZETEN VE ETKİNLİĞİNİ MUHAFAZA ETMEYE ÇALIŞAN FRANSA'YA BİR MESAJ"

Yıldırım, 27 kişinin yaşamını yitirdiği bu terör eyleminin iki farklı açıdan yorumlamanın mümkün olduğunu vurgulayarak şu ifadeleri kullandı:

"Yaşananlar yukarıda sözünü ettiğim gibi geçmişten günümüze Mali'de önemli çıkarlar gözeten ve etkinliğini muhafaza etmeye çalışan Fransa'ya bir mesaj olarak görülmektedir. Kolonyal politikalarla kimliklerinin ve refah yaşama haklarının elinden alındığını düşünen radikal kesimler, bölgelerinde Fransa'nın varlığından rahatsızlık duymaktadır. İkinci olarak ise; Mali son dönemde mafya ve terör örgütlerinin bir rekabet sahası haline gelmiştir. Çıkarları uğruna sivillerin yaşamını ve ülkenin istikrarını tehlikeye düşüren terör örgütleri arasında hizipleşmeler ve meydan okumalar giderek şiddetlenmektedir. Radison Hotel'de gerçekleştirilen bu saldırı, sürekli öldürüldüğü iddia edilen ancak kısa bir süre sonra yeniden kendisini gösteren Mokhtar Belmoktar'ın diğer radikal terör örgütlerine karşı bir meydan okuması olarak da değerlendirilebilir. Bir taraftan örgütler birbirlerine üstünlük sağlamak için böyle sansasyonel eylemlere yönelirken diğer taraftan da Fransa'yı Afrika'dan silmek için büyük bir mücadeleye girişmişlerdir. Şimdi bütün dikkatler Afrika'ya çevrilecek." - ANKARA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Bamako Fransa Afrika Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

FACEBOOK CUMA MESAJLARI 2024: Resimli, en iyi, en yeni Facebook Cuma mesajları! Cuma mesajları, resimli Cuma mesajları! Kısa Cuma mesajları Fenerbahçe'de kimler penaltı kaçırdı, kaç penaltı kaçtı? Livakoviç kaç penaltı kurtardı? 19 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? Fenerbahçe elendi mi? Fenerbahçe Avrupa'dan elendi mi (UEFA Konferans Ligi 19 Nisan Cuma)? (Fenerbahçe -Olympiakos) 19 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 19 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 19 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 19 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 19 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 19 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 19 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 19 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 19 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 19 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? Fenerbahçe turu geçti mi, maç uzadı mı, penaltılara mı gitti?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title