Haberler

Afrika Birliği Barış ve Güvenlik Konseyi Zirvesi

ADDİS Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Ban Ki-moon, Güney Sudan'da imzalanan barış anlaşmasının uygulanması için gereken önlemlerin alınması çağrısında bulundu.

ADDİS Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Ban Ki-moon, Güney Sudan'da imzalanan barış anlaşmasının uygulanması için gereken önlemlerin alınması çağrısında bulundu.

Etiyopya'nın başkenti Addis Ababa'da Afrika Birliği Barış ve Güvenlik Konseyi zirvesinin açılışında konuşan Genel Sekreter Ban,"Güney Sudan'da çatışmanın tarafları, barış anlaşmasını uygulamakta başarısız oldular. Bu Güney Sudan halkı ve uluslararası toplum için hayal kırıklığıdır" dedi.

Ban, "Afrika Birliği ile Hükümetler Arası Kalkınma Otoritesine (İGAD), çatışma taraflarını, geçen yıl imzalanan barış anlaşmasını uygulamaya zorunlu tutan önlemler almaya çağırıyorum" diye konuştu.

DAEŞ ve El-Kaide terörünün, büyüyerek Afrika'yı da tehdit etmeye başladığını belirten Ban, Afrika Birliği'nin terörle mücadelede çabalarını birleştirmesi önerisinde bulundu.

Burundi'deki olaylara da değinen Ban, " Burundi'deki olaylar ülkede hayatı durduran gerçek bir krize dönüştü. Ülkede yeniden iç savaş çıkmasından endişe duyuyorum" ifadesini kullandı. Ban, Burundi'de barış ve istikrar için Afrika Birliği'nden daha fazla siyasi baskı yapmasını istedi.

Afrika terörle karşı karşıya

Afrika Birliği Komisyonu Başkanı Dlamini Zuma da Afrika'nın kalkınmayı baltalayan, büyüyen bir terör olgusuyla karşı karşıya olduğunu ifade etti.

Güney Sudan'daki durumu da "endişe verici" olarak nitelendiren Zuma, şiddete dönüş riskinin hala mevcut olduğunu söyledi.

Zuma, Tunus, Nijer, Nijerya, Somali, Kenya ve Libya'nın terörden en çok zarar gören ülkeler arasında olduğuna dikkati çekerek, "Terörle mücadele, güçlü bir istihbarat ve güvenlik çalışmasını gerekli kılıyor" dedi.

Afrika Birliği Barış ve Güvenlik Konseyi (CPS) 18 Aralık'ta, Burundi'de önlem amacıyla 6 ay görev yapacak 5 bin askerlik güvenlik gücü konuşlandıracağını duyurmuş ancak söz konusu gücün "işgalci" sayılacağını belirten hükümet karara karşı çıkmıştı.

Kaynak: AA / Dünya

Birleşmiş Milletler Burundi Afrika Sudan Dünya Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title