Haberler

Afrika, Asya ve Ortadoğu Grubu Fahri Konsoloslar Toplantısı

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Türk-Afrika İş Konseyleri Koordinatör Başkanı ve Güney Afrika İzmir Fahri Başkonsolosu Tamer Taşkın, Türkiye'nin geçen yıl Afrika ülkeleri ile ticaretinin 20 milyar dolar seviyesinde gerçekleştiğini belirtti.

Afrika, Asya ve Ortadoğu Grubu Fahri Konsoloslar Toplantısı'nda fahri konsoloslara seslenen Taşkın, Türk özel sektörünün Afrika ülkeleriyle ticaretine ve olası yeni iş birliklerine ilişkin değerlendirmeler yaptı.

Türkiye'nin dünya pazarlarıyla daha aktif iş birliğini sağlamak için faaliyet gösteren DEİK bünyesindeki bölgesel iş konseylerinden Türk-Afrika İş Konseyleri çatısı altında 17 Afrika ülkesi iş konseyinin bulunduğunu söyledi.

Bu sene içinde 12 Afrika ülkesi ile daha iş konseyi kurulmasının kararlaştırıldığını anlatan Taşkın, "Bu konseylerin de kuruluşlarının tamamlanmasıyla Afrika ülkelerinin yarıdan fazlasına hitap ediyor olacağız. Bu iş konseyleri, ticaret ve sanayi odaları başta olmak üzere o ülkenin özel sektörünü ulusal düzeyde temsil eden muhatap kuruluşları vasıtasıyla ikili ticari ve ekonomik ilişkilerin gelişmesine yönelik etkinlikler düzenlemekte, özel sektöre gerek partner bulma gerekse ilgili ülkenin pazar ve mevzuat bilgilerine ulaşmada köprü görevi üstlenmektedir" diye konuştu.

Bugün itibariyle Türk-Afrika İş Konseyleri bünyesinde Afrika'da çeşitli sektörlerde faaliyet gösteren yatırımcı, müteahhit ve ticaretle uğraşan orta ve büyük ölçekli 200 kadar üyeleri bulunduğunu aktaran Taşkın, Türk-Afrika İş Konseyleri olarak geçen yıl, yurt içi ve yurt dışında gerçekleştirdikleri ve destek verdikleri etkinlik sayısının 107'yi bulduğunu dile getirdi.

" Türkiye'nin Sahra Altı Afrika'daki tanıtımına destek veriyoruz"

Türkiye'nin yurt dışı yatırımlarının 25 milyar doları aştığına, Afrika'daki yatırımların ise 5 milyar dolar seviyelerine yükseldiğine dikkati çeken Taşkın, şöyle devam etti:

"Geçen yıl Afrika ülkeleri ile ticaretimiz de 20 milyar dolar seviyesinde gerçekleşmiştir. Bu rakamları artırmaya yönelik gerçekleştirdiğimiz her girişimimizin hem Afrika ülkelerine hem Türkiye'ye kazanç getirmesini hedefliyoruz. Bu çerçevede Afrika ülkelerinin her birine ayrı önem veriyoruz.

Sahra Altı Afrika'da yer alan ülkelerin her biri kendine has özellikleri, kültürleri, doğal kaynakları ve insanları ile ikili ekonomik ve ticari ilişkiler açısından büyük potansiyel barındırmaktadır. Bu ülkelerde Türkiye ile birbirlerini tamamlayan pek çok işbirliği alanı mevcuttur. Bu işbirliklerini su yüzüne çıkarmak, güçlendirmek ve çeşitlendirmek için Türkiye'nin Sahra Altı Afrika'daki tanıtımına destek veriyoruz."

" Türkiye'nin kıtada üstlendiği inşaat projelerinin yüzde 84,6'sı Kuzey Afrika bölgesinde"

Türk iş adamlarının Afrika ülkelerinde en fazla faaliyet gösterdiği alanların başında inşaat projeleri ve yapı malzemeleri ticaretinin geldiğini söyleyen Taşkın, " Türkiye'nin kıtada üstlendiği inşaat projelerinin yüzde 84,6'sı Kuzey Afrika bölgesinde, geri kalan yüzde 15,4'ü ise Sahra Altı Afrika bölgesinde gerçekleştirilmiştir. Bu tabloya baktığımızda Türk inşaat firmalarının Sahra Altı Afrika bölgesindeki aktifliğinin artırılması gerektiğini düşünüyorum. Türk firmalarının halihazırda bölgede üstlendiği projelere bakıldığında, bu coğrafyada daha fazla ve daha önemli işler alınabileceğine inanıyorum" ifadelerini kullandı.

Türkiye'de Avrupa standartlarında mal üretildiğini, fiyatların ise kaliteye oranla daha düşük seviyelerde olduğunu vurgulayan Taşkın, Afrikalı konsoloslara daha fazla ticaret çağrısında bulundu.

"TOBB, Anadolu'daki şirketlerimizin dünyaya açılmasına yardımcı oluyor"

DEİK Yönetim Kurulu Üyesi ve Dünya Konsoloslar Federasyonu (FICAC) Genel Sekreteri Aykut Eken ise DEİK'in 108 ülkede temsilci bulunduran bir pozisyona yükseldiğini belirterek, Türk iş dünyasının dünyada etkin iş ilişkileri geliştirmeye başladığını kaydetti.

Türk iş adamlarının dünya çapında müteahhitlik başta olmak üzere birçok alanda başarılı olduğunu aktaran Eken, "Üyelerimizin faaliyet gösterdikleri sektörler arasında ulaştırma, bankacılık, turizm, inşaat malzemeleri, enerji, inşaat-müteahhitlik, kimyasallar, otomotiv, madencilik, tekstil, balıkçılık, demir-çelik, gıda, telekomünikasyon, mobilya, makine, ilaç, ambalaj, elektronik ve ormancılık ürünleri, dericilik, fuarcılık ve eğitim bulunuyor" bilgisini verdi.

Eken, DEİK'in 700'ün üzerinde özel sektör şirketi üyesinin olduğunu, bunların yüzde 35'inin uluslararası ticaret alanında çalıştığını anlattı. Türkiye'deki şirketlerin dünyanın diğer ülkelerindeki piyasalarla iş yapmaları için destek sunduklarını ifade eden Eken, "Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) çalışmalarıyla Türkiye'deki, Anadolu'daki şirketlerimizin dünyaya açılmasına yardımcı oluyor" dedi.

"Türkiye genç nüfusun yoğun olduğu bir ülke"

Başbakanlık Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı Proje Baş Direktörü Necmettin Kaymaz ise " Türkiye'de İş ve Yatırım Ortamı Sunumu"nda, Türkiye'nin coğrafi konumu sayesinde diğer ülkelerle başarılı iş ilişkilerinin artacağını söyledi. Türkiye ekonomisinin son dönemde yakaladığı başarılarla güven verdiğine işaret eden Kaymaz, Türkiye'nin dünyanın çeşitli ülkelerinden yatırımcılar için ideal bir gelişim alanı olabileceğine dikkati çekti.

DEİK'in, Türkiye'nin ekonomik gelişimine önemli katkılarda bulunduğunu belirten Kaymaz, Türk özel sektörünün genç nüfus yoğunluğundan aldığı kuvvetle sistemli bir şekilde yoluna devam ettiğini anlattı.

Goldman Sachs'ın yayımladığı bir raporu örnek veren Kaymaz, buna göre 2050 yılında Türkiye'nin dünyanın en büyük 9. ekonomisi olacağını dile getirdi. Kaymaz, Türkiye'nin küresel finansal kriz dönemlerinde temellerinin sağlamlığını ispatladığını da sözlerine ekledi. - İstanbul

Kaynak: AA / Ekonomi

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu Tamer Taşkın Türkiye Ekonomi Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title