Haberler

Afganistan Milli Eğitim Bakanından Tika'ya Teşekkür

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) ve Afganistan Eğitim Bakanlığı işbirliğinde hazırlanan Öğretmenlere Yönelik Kapasite Arttırma Programı’nın 14. bölümü tamamlandı.

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) ve Afganistan Eğitim Bakanlığı işbirliğinde hazırlanan Öğretmenlere Yönelik Kapasite Arttırma Programı'nın 14. bölümü tamamlandı. 14. Bölüm sonunda katılımcılara sertifikaları Afganistan Eğitim Bakanı Asadullah Hanif Belhi'nin katıldığı törenle verildi.

TİKA, Afganistan'da uzun süredir devam eden iç savaş ve terör ortamı nedeniyle birçok öğretmenin özellikle matematik, fizik ve kimya gibi dallarda yeterli düzeyde eğitim kapasitesine ulaşamamasından dolayı Afganistan Milli Eğitim Bakanlığı ile işbirliği içinde öğretmenlere yönelik hizmet içi eğitim programı başlattı. Bu kapsamda TİKA ve Afganistan Eğitim Bakanlığı işbirliğinde hazırlanan Öğretmenlere Yönelik Kapasite Arttırma Programı'nın 14. bölümü tamamlandı.

Yapılan törende konuşan TİKA Kabil Koordinatörü Süleyman Şahin, Kabil PKO yerleşkesi bitişiğinde sürdürülen bir yıllık eğitim programı ile ilgili istatistiki verileri açıkladı. Bir yıl içinde 14 ana program ve 2 ek program ile 194 gün eğitim verildiğini, formatör öğretmenler tarafından dört sınıf ve laboratuvar 72 saatlik program olmak üzere 16 eğitim programında 1152 saat ders anlatıldığını, 1001 matematik ve 1045 kimya öğretmeninden oluşan kursiyerlerin 1514'ü bayan öğretmenlerden, 532'si ise erkek öğretmenlerden oluştuğunu söyledi. Ayrıca iki ek program ve 14 ana program ile 2046 sayısına ulaşıldığını belirtti. Şahin, Matematik dalında eğitim gören 1001 öğretmenden 315'inin erkek 686'sının bayan ve Kimya dalında eğitim gören 1045 öğretmenden 217'sinin erkek 828'inin bayan olduğunu, eğitim alan öğretmenlerin ağırlıklı olarak on yıl kıdemden az ve 30 yaşaltı öğretmenlerden oluştuğu bilgisini verdi.

Afganistan Milli Eğitim Bakanı Dr. Asadullah Hanif Belhi ise TİKA'nın eğitim alanında yaptığı yardımları takdir ettiklerini belirterek, özellikle öğretmenlere yönelik düzenlenen kapasite arttırma programlarınının önemine değinerek bu programın devam ettirilmesini istedi. Bakan Dr. Belhi; halen okullarda eğitim veren öğretmenlerin yüzde 15'inin fakültelerden, yüzde 50'sinin Meslek Yüksek Okullarından mezun olduğunu, diğer öğretmenlerin lise mezunu olduğunu ve hatta bunlardan yaklaşık 16 bin öğretmenin lise mezunu bile olmadığını belirtti. Bakan Dr. Belhi, önümüzdeki günlerde programın devam etmesi, programın Herat, Kandahar, Mezar-ı Şerif ve Celalabad gibi diğer vilayetlerde de başlanması konusunda TİKA'dan talepte bulunacağı kaydetti.

Afganistan Eğitim Bakanı Dr. Belhi, tören sırasında Bakanlığınca düzenlenmiş bir takdir belgesini takdim ederek, TİKA'ya teşekkürlerini birkez daha ifade etti. Tören bitiminde Bakan Dr. Asadullah Hanif Belhi, TİKA Kabil Koordinatörü Süleyman Şahin, Kız Meslek Enstitüsü Müdiresi Maryam Ziya ile diğer yetkililerle birlikte TİKA tarafından inşaat işleri tamamlanan Kız Meslek Enstitüsü gezildi. Yirmi iki sınıf, üç atölye, bir adet çok amaçlı salon, bir konferans salonu ve idari bölümlerden oluşan ve yakında TİKA tarafından donanımı yapılacak olan enstitüde iki zamanlı eğitim ile 1500 kız öğrenci eğitim imkanına kavuşacak ve seçmeli derslerden birisi de Türkçe olacak. - ANKARA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Süleyman Şahin Afganistan Kabil Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title