Haberler

Afganistan'daki Devlet Başkanlığı Seçimi

Afganistan’da Devlet Başkanlığı seçiminde kullanılan tüm oyların tekrar sayımı adaylardan Abdullah Abdullah’ın sayım sürecine katılmamasına rağmen başladı.

Afganistan'da 14 Haziran'da yapılan ikinci tur devlet başkanlığı seçiminde kullanılan tüm oyların tekrar sayılması ve denetlenmesi, adaylardan Abdullah Abdullah'ın katılmamasına rağmen başladı.

Oyların tekrar sayımı devlet başkanlığı diğer adayı Eşref Gani Ahmadzai'in özel temsilcileri, yerel ve uluslararası gözlemcilerin tarafından izleniyor.

Oyların denetlenmesi yaklaşık 10 gün önce bayram tatilleri ve usulsüz oyların iptali konusunda yarışan iki aday Abdullah Abdullah ve Eşref Gani Ahmadzai'in anlaşamaması üzerine ertelenmişti.

Devlet başkanlığı adayı Abdullah Abdullah, usulsüz oyların iptal edilmesi için Bileşmiş Milletler ve Seçim Komisyonu tarafından belirlenen prensiplerde onların önemli istekleri dikkate alınmadığı için, sürece katılmayacaklarını açıkladı.

Abdullah'ın sözcüsü Muciburahman Rahimi yaptığı açıklamada, "Usulsüz oyların iptali konusunda isteklerimizin kabul edilmesi için Bileşmiş Milletler ve ABD Kabil elçiliği ile müzakerelerimiz devam ediyor, isteklerimiz kabul edilirse sürece katılacağız" ifadesini kullandı.

Afganistan Bağımsız Seçim Komisyonu ve Bileşmiş Milletler Afganistan Temsilcisi ise, usulsüz oyların iptal edilmesi için hazırlanan prensiplerin, iki adayın isteklerine göre hazırlandığını, bu prensiplerin nihai olduğunu ve hiçbir şekilde değişmeyeceğini vurguluyor.

Afganistan Seçim Komisyonu Sözcüsü Nur Mohammad Nur, oyların tekrar sayım işlemine Abdullah Abdullah'ın gözlemcilerinin katılmaması için bir neden olmadığını, komisyonunun kapılarının açık olduğunu ve istedikleri zaman sürece katılabileceklerini söyledi.

Adaylardan Abdullah'ın sürece katılmamasına rağmen oyların tekrar sayım sürecinin, uluslararası gözlemciler tarafından izlendiği için itibarlı olduğunu dile getiren Nur, sayım işleminin daha fazla ertelenemeyeceğini kaydetti.

Yaklaşık 3 hafta önce başlayan tüm oyların yeniden sayım işlemi, oyların denetlenmesi üzerinde iki adayın anlaşamadığı için şimdiye kadar dört kez ertelendi.

Abdullah Abdullah ve Eşref Gani Ahmadzai'in yarıştığı ikinci tur seçime Afganların katılım oranı çok yüksek olmuş ve 8 milyondan fazla oy kullanılmıştı. Ancak Abdullah Abdullah tarafından ileri sürülen yolsuzluk iddiaları nedeniyle seçim süreci çıkmaza girmişti.

Abdullah ve Ahmedzay, daha sonra ABD Dışişleri Bakanı John Kerry'nin girişimleri sayesinde seçimde kullanılan tüm oyların tekrar sayılmasına ve kazanan adayın Ulusal Birlik Hükümeti teşkil edeceğine anlaşmıştı. - Kabil

Kaynak: AA / Güncel

Amerika Birleşik Devletleri Afganistan Kabil Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

ALES 1 ne zaman açıklanacak 2024? Bade İşcil kimdir? Bade İşcil kaç yaşında, nereli? Özgür Özel yabancı dil biliyor mu, Almana biliyor mu, hangi dilleri biliyor? Motorine indirim mi geldi? SON DAKİKA! Güncel motorin fiyatları! Dahiliye neye bakar, hangi hastalıklara bakar? 25 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 25 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 25 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 25 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 25 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 25 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 25 Nisan Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 25 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 25 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 25 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title