Haberler

Afganistan'daki Cumhurbaşkanlığı Seçimleri

Afganistan’da yaklaşık 20 gün önce yapılan seçimlerin yaklaşık yüzde 82 sonuçları açıklandı.

Afganistan Bağımsız Seçim Komisyonu, cumhurbaşkanlığı seçimlerinde, ülkenin 34 vilayetinde kullanılan oyların yüzde 82,59'unu açıkladı. Açıklanan üçüncü kısmi sonuçlara göre, yarışan sekiz adaydan, 2009 seçimlerinde şimdiki Cumhurbaşkanı Hamid Karzai'in rakibi Abdullah Abdullah sayılan oyların yüzde 43,8'ini alarak ilk sıraya gerdi, Eski Maliye Bakanı Eşref Gani Ahmadzai ise yüzde 32,9 ile ikinci sıraya yerleşti.

Seçim Komisyonu Başkanı Ahmet Yusuf Nuristani, komisyon yerleşkesinde düzenlenen basın toplantısında, 5 Nisan'daki seçimde kullanılan oyların yüzde 82.59'unun sayımının tamamlandığını belirterek, 789 oy kullanma merkezinin oylarının şüpheli olduğu için bir daha inceleyeceğini söyledi. Üçüncü kez açıklanan kısmi sonuçlara göre, adaylardan Abdullah Abdullah'ın yüzde 43,8, Eşref Gani Ahmadzai'in yüzde 32,9 oy aldığını belirten Nuristani, eski Dışişleri Bakanı Zulmey Rasul'ün, 11,1, eski mücahit liderlerden Abdur Rab Resul Sayyaf'ın ise yüzde 7 oranında göründüğünü ifade etti.

Sonuçların üçüncü kız açıklanmasını planlandığı günden iki gün geç yapan Nuristani, kalan 4 adayın sayılan oyların yüzde 5,2'sini aldığını bildirdi.

Nuristani, oyların sayımının ve sonuçların açıklanmasının neden çok zaman alıyor? sorusuna söyle cevap verdi: "Avrupa ve Amerika gibi güzel imkanlarımız yok. Biz 60 ilçeye Seçim'in malzemelerini helikopterlerle gönderdik ve çok sayıda değer bölgelere seçim malzemelerini atlarla gönderdik, çünkü o bölgelerde yol yok. Orada kullanılan oyların ayni şekilde bir daha başkentte gelmesi gerekiyor. Hava şartları da başka bir problem idi. Söylediğim bu problemlerden dolayı seçim sonuçlarının açıklanması daha fazla zaman alıyor" dedi.

Geçen hafta ikinci kız açıklanan yüzde 49,6 kısmi sonuçlarda, Abdullah Abdullah yüzde 44,4 ile ilk sıraya ve Eşref Gani Ahmadzai yüzde 33,2 ile ikinci sıraya yerleşmişti.

Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ilk turunda adaylardan oyların yüzde 50'sinden fazlasını alamazsa ikinci tura gidilecek. Afganistan anayasasına göre, seçimlerin ikinci turu nihai sonuçların açıklamasının iki hafta sonrasında olacak ve önde gelen iki aday yarışacak.

Üçüncü kısmi sonuçların açıklanması, seçimlerin ikinci tura gideceği ile ilgili tahminlerini daha da güçlendirdi, yarışın beklendiği gibi Eşref Gani ile Abdullah Abdullah arasında ikinci turda devam edeceği bekleniyor.

2009 seçimlerinde ikinci sıraya giren Dr. Abdullah Abdullah, açıklanan yaklaşık 5,8 milyon oyun yaklaşık 2,5 miyomunu alırken en yakın rakibi, eski Maliye Bakanı Eşref Gani Ahmadzai, 1,9 milyon oy aldı. Yaklaşık 12 milyon kayıtlı seçmenin bulunduğu ülkede 7 milyon kişi sandık başına getti ve bu seçim Afganistan tarihin en yüksek katılımlı demokratik seçimlerinden biri olarak kayda geçti.

İlk sonuçların gelecek cumartesi ve Nihai sonuçların ise Mart'ın ortasında açıklanması bekleniyor. - Kabil

Kaynak: AA / Güncel

Amerika Birleşik Devletleri Hamid Karzai Afganistan Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title