Haberler

Afad, Komando Gibi Eğitiliyor

Zonguldak’ta AFAD ekipleri tarafından gerçeği aratmayan tatbikat gerçekleştirildi.

Zonguldak'ta kaybolma olaylarına karşı sıkı bir eğitimden geçen AFAD'ın iz sürme köpeği başarılı bir tatbikat gerçekleştirdi. Senaryo gereği bir AFAD görevlisi ormanlık alana saklandı. Ormanlık alana AFAD yetkilileri ve AFAD’ın 22 bin dolar değerindeki Afet isimli iz sürme köpeği geldi. İlk olarak köpeğe 1 kilometre uzaklıkta saklanmış AFAD çalışanının eşyası koklatıldı. Eşyayı kokladıktan sonra bir süre alanı tanımaya çalışan Afet, kokuyu takip ederek 15 dakikalık kısa bir sürede saklanan AFAD çalışanının yanına ulaştı.

KOMANDO GİBİ EĞİTİLİYOR

Zonguldak Valiliği AFAD İl Müdürlüğü kurtarma ekibine ait 22 bin dolar değerindeki Molinois cinsi Afet isimli köpek, iz sürme konusunda uzmanlaştırılıyor. Üç yıldır temel eğitimle başlayan ve iz sürme konusunda büyük bir aşama kaydeden Afet, AFAD tarafından haftada iki gün gerçek eğitimle yetiştiriliyor. Bu eğitim haftada iki kez ormanlık alanlarda tamamen gerçek arama ve iz sürme koşullarına uygun yapılıyor. Bir komando gibi eğitilen Afet, bu güne kadar birçok başarılı operasyona imza atarak, Zonguldak bölgesinde meydana gelen olaylarda sağladığı başarılarla AFAD ekiplerinin vazgeçilmezi haline geldi. Afet, beş kilometrelik mesafede bile başarılı sonuçlar ortaya koyabiliyor.

AFAD Arama Kurtarma Teknisyeni İbrahim Çelik, Afet’in eğitilmesine büyük katkı sağlıyor. Kayıp olayı gerçekleştikten kısa bir süre içerisinde haber verildiği zaman daha çok başarılı sonuç alınabileceğini ifade eden İbrahim Çelik, "Haftada iki gün bu şekilde senaryolu eğitim yapıyoruz. Arkadaşımızı sakladık, hiçbirimiz saklandığı yeri görmedik. Gerçeğe uygun şekilde olması için daha sonra arabamızla bölgeden ayrıldık. Aracımızın sirenleri acık bir şekilde ormanlık alana geldik. Gerçek bir olay süsü vermeye çalıştık. Arkadaşımız bizden önce gelip ormanda bir yere saklandı. Biz de daha sonra onu arama çalışmalarına başladık. Saklanan arkadaşımızın kıyafetlerini koklattık. Bu kıyafet eldiven, şapka, çorap gibi herhangi bir şey olabilir. Köpeğimize önce alan araması yaptırdık. Köpek alan araması yaptıktan sonra izi buldu kendisi kokuyu takip ederek bizi de yönlendirdi. Biz de köpeğimizin peşinden şahsın izlediği güzergahtan izleri takip ede ede ilerledik. Köpek beni arkadaşımıza ulaştırdı. Sizin de gördüğünüz gibi köpeğimiz saklanan arkadaşımızı buldu" dedi.

Kalabalık ortamlarda da arama yapabildiklerini anlatan Çelik, şunları söyledi: "Değişik şartlara ve hava koşullarına uyum sağlayabilmesi için bu çalışmaları farklı yerlerde farklı kişilerle haftada en az iki kere gerçekleştiriyoruz. İzler taze olduğu zaman neticeyi en kısa sürede alabiliyoruz. Lakin burada da öyle oldu 15 dakika kadar kısa bir sürede arkadaşımızı bulduk. Ama bize bazen olaydan iki gün üç gün sonra ihbar geliyor. Bunlar tabi ki işimizi zorlaştırıyor. Ama şahsın kaybolduğu gün haber verildiği zaman biz arama sonucunu daha kısa süre içerisinde neticelendiririz.”

A. CÜNEYD HAMZAÇEBİ-MURAT KÜÇÜK-SERTAÇ ÖZDEMİR

 

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Zonguldak Valiliği İbrahim Çelik Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Orlando Magic Cleveland Cavaliers NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 26 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! LA Lakers Denver Nuggets NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 26 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! BUSKİ Bursa su kesintisi: Bursa'da sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 Bursa su kesintisi listesi! Hudutsuz Sevda 30. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan Hudutsuz Sevda yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? İnci Taneleri 13. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan İnci Taneleri yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Aldatmak 67. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan Aldatmak yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? KOSKİ Konya su kesintisi: Konya'da sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 Konya su kesintisi listesi! Kül Masalı 10. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan Kül Masalı yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Survivor kim kazandı? 25 Nisan Perşembe Mavi Takım mı kazandı, Kırmızı Takım mı kazandı? ASAT Antalya su kesintisi: Antalya'da sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 Antalya su kesintisi listesi! Survivor CANLI izle! 24 Nisan Perşembe TV8 Survivor HD izleme linki! Euro ne kadar, 1 Euro kaç TL? Euro yükseliyor mu? 25 Nisan Euro kaç lira? İSKİ İstanbul su kesintisi: İstanbul'da sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 İstanbul su kesintisi listesi! İnci Taneleri CANLI izle! 24 Nisan İnci Taneleri 12. Bölüm Kanal D Canlı HD izleme linki! İZSU İzmir su kesintisi: İzmir'de sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 İzmir su kesintisi listesi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title