Haberler

AFAD Enkaz Altında Kaldı!

Güncelleme:

Şanlıurfa'da bir kişinin ölümü ile sonuçlanan göçük olayında AFAD ekiplerinin yetersiz kalması tepki topladı.

Şanlıurfa'nın Bahçelievler semtinde 25 yıl önce yıkım kararı verildiği öne sürülen bir bina çökerek, 26 yaşındaki bir işçinin hayatına mal oldu. Olaydaki skandal yıkım kararının yıllardır uygulanmamış olmasıyla bitmedi. İki milyon nüfuslu şehirdeki AFAD'ın arama kurtarmada kullanabileceği bir köpeğinin dahi bulunmadığı ortaya çıktı


Haliliye ilçesine bağlı Bahçelievler Mahallesi'nde altı katlı 3. Mesci Apartmanı'nın balyozla yıkımı sırasında binanın son üç katı çöktü. Enkaz altında kalan iki işçi kendi imkânlarıyla enkazın altından kurtulmayı başarırken, 26 yaşındaki Mehmet Almas adlı işçi ise onlar kadar şanslı olamadı. Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı'nın (AFAD) arama-kurtarmada kullanabileceği bir köpeği dahi bulunmadığı için kurtarma çalışması yedi saat sürdü. Çevre illerden gelen ekiplerin de müdahalesiyle genç işçinin göçük altından cansız bedeni çıkarılabildi.

Şanlıurfa'yı endişelendiren olay, dün sabah saat 08.15 sıralarında Bahçelievler'deki Endüstri Kız Meslek Lisesi yanında meydana geldi. İddiaya göre, üç işçi sabah saatlerinde balyozla eski binayı yıkmaya başladı. 25 yıldır oturma iznine kapatılan ve yıkımı istenen bina duvarların balyozla yıkımı sırasında çöktü. Alt katlardaki iki işçi kendini göçük altında kalmaktan son anda kurtarırken, evli 26 yaşındaki Mehmet Almas göçük altında kaldı.

URFA'DAKİ KURUMLAR ÇARESİZ KALDI

Göçük altında kalan arkadaşlarını kurtarmak isteyen işçilerin çabaları sonuçsuz kalınca durum itfaiye'ye bildirildi. Olay itfaiye ekiplerini de aşınca durum AFAD'a bildirildi. Göçük altında iki işçinin bulunduğu bilgisine karşılık AFAD ekipleri de yetersiz kaldı ve işçilere ulaşamadı. Bu kez çevre illerdeki Adıyaman ve Diyarbakır AFAD ekiplerinden yardım istendi. Bu arada enkaz altındaki işçi sayısının bir olduğu öğrenildi. Polisin çevresinde güvenlik önlemi aldığı binada endişeli bekleyiş yedi saat sürdü. Çevre illerden gelen iki arama kurtarma köpeğinin de cesede ulaşamaması üzerine, göçük küreklerle temizlenmeye başlandı. Saat 08.30'da başlayan kurtarma çalışması 15.30 sıralarına kadar devam ederken, talihsiz işçinin cansız bedenine ulaşıldı.

AFAD'IN YETERSİZLİĞİ TEPKİYLE KARŞILANDI

Savcının olay yerindeki incelemesinden sonra Mehmet Almas'ın cesedi otopsi için Adli Tıp Kurumu'na sevk edildi. AFAD'ın uzun sürede işçinin cesedine ulaşması çevrede bulunan kalabalık tarafından tepkiyle karşılandı. Cesedin ambulansa yerleştirilmesi sırasında işçinin yakınları sinir krizi geçirirken, işçi arkadaşları da gözyaşlarına hakim olamadı.

BİNA SAHİBİ KAYIPLARDA

25 yıldır oturma izni iptal edilen ve yıkım emri verilen binanın yıkımına yeniden başlandı. Haliliye Belediyesi'nin sorumluluk alanında olduğu kaydedilen binanın herhangi bir denetime tabi tutulmadığı öne sürüldü. Binanın sahibi ve müteahhidi gün boyu ortaya çıkmazken, ismi de herkesten sır gibi saklandı. Polisin olay hakkında soruşturması devam ederken, şahsın da yakalanması için çalışma başlatıldığı öğrenildi.

AFAD SINIFTA KALDI

Bahçelievler'de yaşanan facia Şanlıurfa'daki kurumların kurtarma konusunda ne kadar yetersiz olduğunu gözler önüne sermeye yetti. Göçük altında kalan işçinin kurtarılması için başlatılan çalışmada, son yıllarda Suriyelilere yaptığı yardımlarla gündeme gelen AFAD'ın bu kez çaresizliği gündeme geldi. Ekiplerinin plansız ve bilinçsiz çalışması dikkatlerden kaçmazken, ekipman ve donanım yönünden yetersizlikleri de açığa çıktı. Ortaya çıkan en büyük skandal ise iki milyonluk nüfusa sahip olan Şanlıurfa'da, AFAD'ın arama kurtarmada kullanılmak üzere bir köpeğe dahi sahip olmadığı. Bu yüzden arama kurtarmada çevre illerden getirilen köpekler kullanıldı. (HABER MERKEZİ)

TALİHSİZ İŞÇİNİN HİKAYESİ YÜREKLERİ DAĞLADI

Enkaz çalışmaları esnasında Mehmet Almas'ın hayat hikayesi dilden dile konuşulup durdu. 26 yaşındaki Mehmet Almas, bir yaşındayken binanın yıkılması gerektiği belirtilmişti. Bina, adeta kendisine mezar olmak için 25 yıl beklemişti. Geçen yıl evlenen genç işçi, iki ay önce hayatının ikinci dönüm noktasından geçmiş ve eşinin hamile olduğunu öğrenmişti. Bir bebek bekleyen Mehmet Almas, artık daha çok çalışıyordu. Ancak iş güvenliği alınmayan işçilerin yaşadığı talihsizlik Almas'ın da kaçamadığı kaderi olmuştu.
(Kaynak: Gazeteipekyol)

Kaynak: Temsilci / Güncel

Şanlıurfa Yerel Yaşam Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title