Haberler

Afad Başkanı: "700 Bin Çocuktan Oluşan Bir Nesli Kurtarmak İçin Çalışıyoruz"

Dha DIŞ HABER - BM Genel Kurulu haftasında New York'ta düzenlenen 'Kriz ve Acil Durumlarda Eğitim' konulu üst düzey toplantıya AFAD Başkanı Fuat Oktay, İngiltere Eski Başbakanı Gordon Brown'ın özel davetlisi olarak, katıldı.

Dha DIŞ HABER -

BM Genel Kurulu haftasında New York'ta düzenlenen 'Kriz ve Acil Durumlarda Eğitim' konulu üst düzey toplantıya AFAD Başkanı Fuat Oktay, İngiltere Eski Başbakanı Gordon Brown'ın özel davetlisi olarak, katıldı. Yaptığı konuşmayla aralarında ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Antony Blinken, Norveç Dışişleri Bakanı Borge Brende, İnsanı Yardım ve Kriz Yönetiminden Sorumlu AB Komiseri Christos Stylianides gibi önemli isimlerin bulunduğu bir kitleye hitap eden AFAD Başkanı, Türkiye'nin 700 bin çocuktan oluşan bir nesli korumak için çalıştığını söyledi.

Birleşmiş Milletler (BM) 70. Genel Kurul görüşmeleri haftasında ABD'ye giden AFAD Başkanı Fuat Oktay, New York'taki üst düzey bir toplantıda konuşma yaptı. AFAD Başkanı konuşmasıyla, aralarında ABD, Avrupa, Ortadoğu ve Afrika'dan dışişleri, eğitim ve planlama bakanları bulunan özel bir kitleye hitap etti. Toplantı, 'Eğitim İçin Küresel İş Koalisyonu' ve 'Theirworld' adlı STK'lar tarafından İngiltere Eski Başbakanı ve BM Küresel Eğitim Özel Temsilcisi Gordon Brown'ın öncülüğünde 'Kriz ve Acil Durumlarda Eğitim' konusuyla düzenlendi. Konuşmasında Türkiye'nin en fazla sığınmacıya ev sahipliği yapan ülke olduğunu belirten Sayın AFAD Başkanı, Türkiye'nin eğitim konusunda gösterdiği gayretlerle 700 bin çocuktan oluşan Suriyeli nesli kaybolmaktan koruduğunu ifade etti.

Türkiye'deki Suriyelilerin %30 ile %35'i Okul Çağında

Suriyeli çocuklara verilen eğitim hizmetlerini katılımcılara anlatan AFAD Başkanı Fuat Oktay, Türkiye'de bulunan Suriyelilerin %30 ile %35'inin okul çağındaki çocuklardan oluştuğunu kaydederek "250 bin Suriyeli çocuk barınma merkezi içinde ve dışındaki okullarda halihazırda eğitim alıyor, bu sayıyı 400 bine çıkarmak için çalışıyoruz." dedi. 700 bin çocuktan oluşan bir neslin eğitimi ve korunması için çaba harcadıklarını kaydeden AFAD Başkanı, eğitim alan Suriyeli çocuk sayısının artması için çalışma yapıldığını belirtti. ABD Dışişleri Bakanı Yardımcısı Antony Blinken ise "Okul olmadan çocuklar her şeylerini kaybeder. Bunun olmaması gerekli. Hala umut var ama…" cümlelerini kaydederken İngiltere Eski Başbakanı ve BM Küresel Eğitim Özel Temsilcisi Gordon Brown ise bakan ve üst düzey yönetici kitlesine hitap ederek "1 milyon Suriyeli çocuk var okula gidemeyen, bunlar için bir şey yapmamız gerekli. Beyrut'ta bir çocuk mühendis olmak istediğini, çünkü ülkesine dönünce onu yeniden inşa edilmesine katkı sağlamak istediğini söyledi. 1 milyon çocuğa Türkiye, Ürdün ve Lübnan'a destek vererek eğitim imkanı sağlayabiliriz. Buna destek vereceğinizi umuyoruz." şeklinde konuştu.

Uluslararası Maddi Destek Yalnızca 400 Milyon Dolar

Suriyeliler için yapılan çalışmalara da değinen AFAD Başkanı Oktay, "Türkiye, AFAD koordinasyonunda 2 milyondan fazla Suriyeli misafire ev sahipliği yapıyor ve tüm misafirleri biyometrik kayıt altına aldı." şeklinde konuştu. Sayın AFAD Başkanı, Türkiye'nin Suriyeliler için 7.6 milyar dolarlık bir kaynak ayırdığının altını çizdi ve buna karşılık uluslararası camiadan gelen desteğin yalnız 400 milyon dolar civarında kaldığını vurguladı. Norveç Dışişleri Bakanı Borge Brende ise Dünya üzerinde 80 milyon çocuğun eğitim göremediğine dikkat çekerek "Tüm acil durumlarda eğitime ayrılan pay yalnızca %1. Yemek, sağlık, barınma Bu oranı artırmalıyız." dedi.

Uluslararası Toplum Üzerine Düşeni Yapmalı

AFAD'ın Suriyelilerin barınması için kurduğu geçici barınma merkezlerinin, dinleyiciler arasında bulunan pek çok kişi tarafından da defalarca ziyaret edildiğini vurgulayan AFAD Başkanı, "Barınma merkezleri dünya standartlarının çok üzerinde ancak burada 300 bin Suriyeli barınıyor, kalanı şehirlerde kalıyor." dedi. Uluslararası camianın ve uluslararası toplumun üzerine düşeni yapması gerektiğini kaydeden Oktay, kalıcı çözümün elde edilmesi için uğraş verilmesi gerektiğini belirtti. İnsanı Yardım ve Kriz Yönetiminden Sorumlu AB Komiseri Christos Stylianides de "Küresel hedef olan %4'lük kısma ulaşmak için tüm donörleri acil durumlarda eğitim için daha fazla fon ayırmaya çağırıyorum." dedikten sonra Türkiye'nin yaptıklarını yakından takip ettiklerini ve ellerinden gelen desteği sunmaya çalıştıklarını ifade etti.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Birleşmiş Milletler Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title