Haberler

Metin Feyzioğlu: Hukuk Dışı Her Müdahaleye Hayır

Güncelleme:

Metin Feyzioğlu, Adli Yıl Açılış Töreni'nde, "Binlerce cesur avukat, hakim ve savcı, hukuk dışı her müdahaleye hayır diyecektir" ifadelerini kullandı.

Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu, "Binlerce cesur avukat, hakim ve savcı, hukuk dışı her müdahaleye 'hayır' diyecektir. Hayatlarını hukukun üstünlüğüne adamış binlerce avukat, hakim ve savcı, bu güzel ülkenin her köşesinde, insanlarımıza 'eşit yurttaş' olmanın mutluluğunu yaşatacaktır" dedi.

Feyzioğlu, JW Marriott Otelde düzenlenen adli yıl açılış töreninde yaptığı konuşmada, 1 Eylül'ün Dünya Barış Günü olduğunu belirterek, barış için mücadeleye devam edeceklerini söyledi.

"Bugün burada bu çatı altında buluştuğumuz veya buluşamadığımız herkesle aynı şanlı bayrağın altında, aynı vatan topraklarında birlikte yaşıyoruz. O yüzden birbirimizi dinleyeceğiz, birbirimizden öğreneceğiz. Önerilerden ve eleştirilerden yararlanıp, ülkemiz adına el ele daha güzel işler yapacağız" ifadesini kullanan Feyzioğlu, hakim ve savcıların meslek örgütlerinin bu törenlerde yer alması hususun Yargıtay tarafından değerlendirilmesini talep ettiklerini belirtti.

Avukatlar, hakim ve savcıların bu ülkenin temel taşları arasında olduğunu dile getiren Feyzioğlu, yargı camiasını, avukatları, hakimleri, savcıları düşman ilan etmenin, yargıyı itibarsızlaştırmanın, devleti temellerinden sarsacağını kaydetti.

"Düşmanımız kin ve keyfiliktir. Biz ise kin tutmayız, keyfilik yapmayız" diyen Feyzioğlu, yargıya yönelik açık ve yakın en büyük tehlikenin "devlet benim, ben ne dersem o olur" keyfiliği olduğunu söyledi.

"Bu keyfiliklere karşı Türkiye Cumhuriyeti kurumlarının dik duracağını" kaydeden Feyzioğlu, "Binlerce cesur avukat, hakim ve savcı, hukuk dışı her müdahaleye 'hayır' diyecektir. Hayatlarını hukukun üstünlüğüne adamış binlerce avukat, hakim ve savcı, bu güzel ülkenin her köşesinde, insanlarımıza 'eşit yurttaş' olmanın mutluluğunu yaşatacaktır" diye konuştu.

Binlerce avukatın baktıkları davalarda dik duracaklarını ifade eden Feyzioğlu, sözlerini şöyle sürdürdü

"Bizler, el ele vereceğiz, hep birlikte, insanlara güven veren, adalet dağıttığına inanılan bir sistemi inşa edeceğiz. Hakim bağımsızlığını ve tarafsızlığını, savcı teminatını, avukatların mesleklerini Adalet Bakanlığı baskısı olmaksızın icra edebilmelerini sağlayacağız. Yargının kurucu unsurlarının birlikte çalışmalarını sağlayarak, adil yargılama yapmalarını, böylece gerçeği gerçek olmayandan, suçluyu suçsuzdan, haklıyı haksızdan ayırt etmelerini mümkün kılacağız. Yargının kendi içindeki keyfiliklerin hesabını, yargı bağımsızlığı ilkeleri çerçevesinde verebilir hale gelmesini temin edecek bir düzeni kuracağız. Kişilere göre şekillenmeyen, çağdaş dünyanın ihtiyaçlarına çözüm üreten bir yargı sisteminin zorunlu olduğunu tüm topluma ve siyasi partilere anlatacağız. İşte o gün, Cumhuriyet'in kuruluş idealini el birliğiyle gerçekleştirmenin mutluluğunu yaşayacağız."

Savunmanın baskı altında olduğunu, avukatların mesleki faaliyetleri nedeniyle soruşturulduğunu savunan Feyzioğlu, "Avukatın hak ve yetkilerine veya avukatın doğrudan doğruya yaşamına ya da vücut bütünlüğüne yönelen her saldırı, aslında bu ülkede yaşayan herkesin temel haklarına yönelmiştir" dedi.

Haksızlıklara karşı birlikte tavır alınması gerektiğini söyleyen Feyzioğlu, hukukun üstünlüğü için avukat, hakim ve savcıların kenetlenmesi gerektiğini kaydetti.

-Demirtaş:  "Kılıç ile husumetimiz yok"

Bu arada, HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, tören sonrasında basın mensuplarına açıklamalarda bulundu.

Yeni adli yılın bütün yargı mensuplarına hayırlı olmasını dileyen Demirtaş, siyasetçiler olarak yargının karşı karşıya olduğu temel sorunları yakından izlediklerini söyledi.

Yargı üzerindeki yürütme, idare baskısının ve keyfiliğe varan uygulamaların, kendilerinin de tanıklık ettikleri eleştiriler olduğunu ifade eden Demirtaş, "Umut ediyorum ki, parlamento yeni yasama yılında yargının karşı karşıya olduğu sorunları çözme noktasında gayret sarfedecektir. Bizler de HDP olarak, yargının bağımsız, tarafsız ve kendi özgünlüğü içerisinde kararlarıyla demokrasiye, insan haklarına, barışa, özgürlüklere katkı sunacağı ortamın sağlanması hususunda elimizden gelen katkıyı sunmaya hazırız" dedi.

Bugünün Dünya Barış Günü olduğunu hatırlatan Demirtaş, el birliğiyle başta Türkiye'nin bulunduğu coğrafyada ve bölgede barış için el ele verilirse çözülmeyecek hiçbir sorun olmadığını kaydetti.

"Cumhurbaşkanı ve Bakanlar Kurulu üyeleri, bugün adli yıl açılış törenine katılmadı. Nasıl değerlendiriyorsunuz?" sorusuna Demirtaş, "Sayın Barolar Birliği Başkanı'nın katılması ve konuşma yapması gerekçe gösterilerek Cumhurbaşkanı ve Başbakan'ın katılmayacağı ifade ediliyordu. Bu demokratik bir tutum değildir. Barolar Birliği Başkanı, bu ülkede yüz bine yakın avukatı temsil ediyor. Avukatlık, savunma mesleği yargının 3 sac ayağından biridir. Avukatın, savunmanın dikkate alınmadığı, dinlenmediği, eleştirilerinin kulak ardı yapıldığı bir yerde gerçek bir yargıdan, yargılamadan söz edilemez" yanıtını verdi.

Konuşmanın içeriği ne olursa olsun tahammül gösterilmesi gerektiğini dile getiren Demirtaş, Cumhurbaşkanı'nın, Başbakan'ın ve kabine üyelerinin törende olmasını arzuladıklarını söyledi.

"Anayasa Mahkemesi Başkanı ile yan yana oturdunuz, ne hissettiniz?" sorusu üzerine Demirtaş, şöyle konuştu:

"Çok özel bir durum değil. Sayın Haşim Kılıç, Anayasa Mahkemesi Başkanı olarak partimize veya herhangi bir partiye özel olarak kin, nefret duyan bir kişi değil. Anayasa Mahkemesinin sayın üyeleri de o şekilde davranmadılar bugüne kadar. Fakat Türkiye Cumhuriyeti'nin konjonktürü gereği maalesef geçmiş dönemde partilerimiz kapatıldı. Bu tür haksız uygulamalarla karşılaştık. Ama bu bizim açımızdan kişisel bir mevzu değil, Türkiye demokrasisinin, demokratik siyasetin temel bir sorunudur. Bu benimle sayın Kılıç arasındaki kişisel bir mevzu olmadığı için aramızda herhangi bir kişisel husumet ya da tartışma da söz konusu olamaz." - Ankara

Kaynak: AA / Güncel

Selahattin Demirtaş Dünya Barış Günü Metin Feyzioğlu Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title