Haberler

Adıyaman'ın Yeraltı Zenginlikleri Ülke Ekonomisine Güç Katıyor

Adıyaman, petrolden sonra mermer ocaklarıyla da Türkiye ekonomisine ciddi katkılar sağlıyor.

Türkiye'de üretilen ham petrolün yaklaşık yüzde 20'sinin çıkartıldığı Adıyaman'da son yıllarda yeni yeraltı zenginliği keşfedildi. Türkiye'nin mermer rezervinin yüzde 14'ü, dünya mermer rezervinin yüzde 4'üne sahip Adıyaman'daki bu saklı hazine gün yüzüne çıkartılarak yurt dışına ihraç ediliyor. Mermerlerin Adıyaman'da işlenerek ihraç edilmesi ve katma değeri yüksek bir ihracat yapılması planlanıyor.

Adıyaman'da şuanda 3 adet mermer işleme fabrikası bulunuyor. Adıyaman'ın saklı hazinesi olan mermer, son teknoloji ile doğanın kucağından alınarak üretim aşamasına geçiyor.

Adıyaman Valisi Mahmut Demirtaş, ilin en önemli ihracat kalemlerinden birisini oluşturan mermer ocaklarında üretilen mermer ocaklarını gezerek ilgililerden bilgi aldı. Vali Mahmut Demirtaş'ın gezisine MÜSİAD Adıyaman Şube Başkanı Şerif Yıldırım, Adıyaman Mermer İşletmeleri (ADIMER) Yönetim Kurulu Başkanı Osman Yıldırım, Adıyaman Mermer ve Madenciler Derneği Başkanı Çoşkun Atız ile mermer işletme sorumluları eşlik etti.

Ziyaret ettiği mermer ocaklarından birinde Adıyaman'a mermer almaya gelen Çinli bir mermer işletmecisi ile de sohbet eden Vali Demirtaş, Çin'de işlenen mermer ile ilgili yabancı konuktan bilgi aldı.

Adıyaman'daki mermer rezervlerinin dünyadaki mermer rezervlerinin yüzde 4'nü, Türkiye'nin ise yüzde 15'ini oluşturduğunu belirten Vali Mahmut Demirtaş, "Bu saklı hazineyi Adıyaman'da mutlaka kazanca dönüştürerek ülkemiz ve ilimiz ekonomisine katkıda bulunmamız gerekiyor. İlimizde 16 firmamız mermer sektöründe üretim yaparak, bu firmalarda yaklaşık 600 vatandaşımız istihdam edilmekte, yüzlerce nakliyecimize de iş imkanı sağlanmaktadır. Mermer Adıyaman için büyük bir anlam ifade ederek geleceğe doğru ilerleyişini emin adımlarla sürdürmektedir. Şu anda mermer ocaklarının yanı başında mermer işletmesi yapan bir fabrikamız üretime devam etmektedir. Bir tanesi de kısa bir zaman içerisinde faaliyete geçecektir. Bizim amacımız ilimizin sahip olduğu zengin ve kaliteli mermerin Adıyaman'da işlenerek, yurt içi ve yurt dışı pazarlarına ihraç edilmesi ve satışının yapılmasıdır. Yakın bir zamanda Kahta ilçemizde kurulan Organize Sanayi Bölgesinin bütün alt yapı çalışmalarını tamamlayarak, buradaki mermer işletmecilerine yer tahsisi yapacağız. Mermer işletmecilerimize çok daha güzel bir ortamda mermeri ürünlerini işlemelerini, zengin ve kaliteli ürün yelpazesi ile katma değeri daha yüksek mermerlerin satışını yapmalarını sağlayacağız. Bununla birlikte ilimizdeki istihdam ve ekonomiye de çok ciddi bir katkı sağlamış olacağız" dedi.

Adıyaman Mermer İşletmeleri Yönetim Kurulu Başkanı Osman Yıldırım ise konuşmasında, "Bugün Sayın Valimizle birlikte Adıyaman mermerinin nasıl bloklar haline getirilerek yurt içi ve yurt dışı piyasasına sunulduğunu görmek amacıyla mermer ocaklarımızı ziyaret ediyoruz. Burada üretim yapan firmalarımız ilimiz ve ülkemiz ekonomisine çok ciddi anlamda katkılar sağlayarak, istihdam olanakları yaratmaktadırlar. Mermer sektörüne göstermiş olduğu yakın ilgiden dolayı sayın Valimize teşekkür ediyorum" dedi.

Mermer işletmecileri, Vali Mahmut Demirtaş'a mermer sektörüne yapmış olduğu katkılardan dolayı mermer işlemeli bir plaket takdim etti. - ADIYAMAN

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi

Mahmut Demirtaş Osman Yıldırım Adıyaman Türkiye Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

Hayriye Yıldız kimdir? Zafer Partisi Isparta- Atabey Belediye Başkan adayı Hayriye Yıldız kaç yaşında, nereli? Berat Doğan kimdir? Zafer Partisi Isparta- Aksu Belediye Başkan adayı Berat Doğan kaç yaşında, nereli? Oğuz Emre Gökal kimdir? Zafer Partisi Hatay- Yayladağı Belediye Başkan adayı Oğuz Emre Gökal kaç yaşında, nereli? Akaryakıt fiyatları 3 haneli rakamlara mı çıkıyor? Cumhurbaşkanlığı ne dedi? Suphi Yıldız kimdir? Zafer Partisi Hatay- Samandağ Belediye Başkan adayı Suphi Yıldız kaç yaşında, nereli? Salih Savaşlı kimdir? Zafer Partisi Hatay- Reyhanlı Belediye Başkan adayı Salih Savaşlı kaç yaşında, nereli? Abdullah Kadayıf kimdir? Zafer Partisi Hatay- Payas Belediye Başkan adayı Abdullah Kadayıf kaç yaşında, nereli? Serhan Yıldırımhan kimdir? Zafer Partisi Hatay- Kırıkhan Belediye Başkan adayı Serhan Yıldırımhan kaç yaşında, nereli? Cengiz Kırgın kimdir? Zafer Partisi Hatay- İskenderun Belediye Başkan adayı Cengiz Kırgın kaç yaşında, nereli? SURİVOR KİM ELENDİ? Survivor All Star 2024 adaya kim veda etti? OY SAYIMINDA İFTAR MOLASI OLACAK MI? YSK iftar arası kararında ne dedi? Vatandaşa yumruk atan Belediye Başkanı kim? Vatandaşa neden yumruk attı? Mustafa Oktay Aksu kimdir? Halk Tv konuğu Mustafa Oktay Aksu kaç yaşında, nereli? Mustafa Oktay Aksu biyografisi! 1 NİSAN 2024 PAZARTESİ ÜNİVERSİTELER TATİL Mİ? Seçimden sonraki gün resmi tatil mi, kimlere tatil? Oy sayımında iftar molası olacak mı? YSK açıklama yaptı mı, ne dedi?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title