Haberler

Adıyaman'da Yetiştirilen Sebze Tür ve Çeşitleri Araştırıldı

Adıyaman Üniversitesi Kahta Meslek Yüksekokulu, Bitkisel ve Hayvansal Üretim Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Garip Yarşı, Adıyaman’da yetiştirilen sebze türlerini ve organik sebze yetiştiriciliğin durumunu analiz etmek, bölge için uygun olacak yeni sebze türleri önermek ve sebzeciliğin sorunlarını tespit ederek çözümler sunmak amacıyla bilimsel bir çalışma gerçekleştirdi.

Adıyaman Üniversitesi Kahta Meslek Yüksekokulu, Bitkisel ve Hayvansal Üretim Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Garip Yarşı, Adıyaman'da yetiştirilen sebze türlerini ve organik sebze yetiştiriciliğin durumunu analiz etmek, bölge için uygun olacak yeni sebze türleri önermek ve sebzeciliğin sorunlarını tespit ederek çözümler sunmak amacıyla bilimsel bir çalışma gerçekleştirdi.

Adıyaman'da, yetiştirilen sebze tür ve çeşitlerinin belirlenmesi ve organik tarım yapılabilirliğinin araştırılması adıyla yürütülen proje Adıyaman Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Birimi (ADYÜBAP) tarafından desteklendi.

Adıyaman'da sulu tarıma geçilmesiyle birlikte sebze tarımında hızlı bir gelişme yaşanacağını ifade eden Proje Koordinatörü Yrd. Doç. Dr. Garip Yarşı, yapılan araştırma sonuçlarıyla ilgili yaptığı açıklamada, "Adıyaman ilinin sebze yetiştiriciliği potansiyeli ilçeler bazında farklılık göstermektedir. Özellikle Adıyaman Merkez ve Besni ilçelerinde sebze yetiştiriciliğinin yoğun olarak yapıldığı sonucuna ulaştık. Sincik, Çelikhan ve Gerger İlçelerinde tarımsal arazilerin yapısından da kaynaklanan nedenlerle sebze yetiştiriciliği çok az yapılmaktadır. Ancak Kahta, Gölbaşı, Tut ve Samsat İlçelerinde sebzeciliğin yoğun olarak yapılmamasına rağmen, yakın gelecekte uygun ve planlı bir üretimle sebze yetiştiriciliğinin yoğunlaşacağı görülmektedir. Yetiştirilen sebzelere bakıldığında il genelinde domates, kavun, karpuz, biber ve patlıcan yetiştiriciliğinin önemli olduğu görülmektedir. Atatürk Barajı'nın yapımından sonra iklimin nispeten daha nemli ve ılıman olması bir çok sebze tür ve çeşidinin yetiştirilmesine olanak sağlamaktadır. Özellikle kışlık sebzelerden marul, lahana, karnabahar ve brokoli yetiştiriciliğinin Adıyaman için uygun olacağından teşvik edilmesi gerekmektedir.

Samsat ve Adıyaman Merkez başta olmak üzere, Kahta, Tut ve Gölbaşı İlçelerinde sera yetiştiriciliğinin yaygınlaştığı gözlenmiştir. Özellikle proje destekli modern seraların bölge tarımına hareket kazandıracağı kaçınılmazdır. Bu nedenle, yapılan seralar Tarım Bakanlığının elemanları veya Üniversitenin ilgili öğretim üyeleri tarafından dikkatlice izlenmelidir. Üreticilere gerekli teknik destek verilerek cesaretlendirilmeleri sağlanmalıdır.

Planlı bir üretimle, Adıyaman'da sebze üretimin artabileceği ve iyi bir pazarlama ağı ile karlı bir üretim kolu haline gelebileceği sonucuna varılmıştır. Özellikle Gölbaşı, Samsat, Kahta, Adıyaman Merkez ve Besni ilçelerinde, buğday, nohut ve mercimek hasadından sonra domates, patlıcan, hıyar, kabak, acur, hatta kavun ve karpuz gibi sebzeler yetiştirilebilir. Böylece, diğer bölgelerden gelen sebzelerin azaldığı bir dönemde pazara sürülerek üreticiye yüksek kazanç sağlayabilir. Bu bölgede, özellikle sebzelerin ekim ve dikim tarihlerinin net olarak ortaya konabileceği çalışmalara ihtiyaç vardır" dedi. - ADIYAMAN

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Adıyaman Üniversitesi Samsat Kahta Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title