Haberler

Adıyaman'da Yakın Akraba Evlilikleri Araştırıldı

Adıyaman Üniversitesi öğretim üyeleri ‘Adıyaman’da Yakın Akraba, Küçük Yaşta Evlilikler ve Yaşam Kalitesinin İstatistiki Analizi’ projesi hazırladı.

Adıyaman Üniversitesi öğretim üyeleri 'Adıyaman'da Yakın Akraba, Küçük Yaşta Evlilikler ve Yaşam Kalitesinin İstatistiki Analizi' projesi hazırladı.

Adıyaman Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Öğretim Üyeleri Doç. Dr. Bayram Erzurumluoğlu ve Yrd. Doç. Dr. Murat Ayan, Adıyaman Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri (ADYUBAP) birimi tarafından desteklenen 'Adıyaman'da Yakın Akraba, Küçük Yaşta Evlilikler ve Yaşam Kalitesinin İstatistiki Analizi' başlıklı proje ile Adıyaman merkez, ilçe ve köylerinde yaşayan yakın akraba ve küçük yaşta evlilik yapan aileleri araştırdı.

Yüz yüze anket metodu ile yapılan proje çalışması Adıyaman'da yakın akraba ve küçük yaşta evliliklerin tespiti ile birlikte, ekonomik, sosyal, çevresel ve sağlık alanlarında ortaya çıkardığı olumlu veya olumsuz dışsallıkların bilimsel yöntemlerle tespit ve analizini yapmayı amaçlanıyor. Bu kapsamda, yarıdan fazlası arasında akraba evliliği veya küçük yaşta evlilikler bulunan ailelerden 2100 kişi ile bir anket çalışması yapılarak veri toplama işlemi gerçekleştirildi.

Araştırmada, "Yakın akraba evliliği yaşam kalitesini düşürmektedir; yakın akraba evliliği yapanlar arasında genetik hastalıklar daha yaygındır, çiftlerin hayat bilgisi düzeyleri daha düşüktür, çiftler arasında kadercilik ve fakirliğe rıza düzeyleri daha yüksektir, yakın akraba ve küçük yaşta evlilikleri yapanlar arasında boşanma oranları daha düşüktür, yakın akraba ve küçük yaşta evlilikleri yapanlar arasında sosyal sapma eğilimleri daha düşüktür ve yakın akraba ve küçük yaşta evlilik yapanlar arasında temel ihtiyaçları karşılama oranları daha düşüktür. Bu durumda, yakın akraba ve küçük yaşta evliliklerin bireysel ve toplumsal yaşam kalitesini ciddi olarak etkilediğini ve sağlıklı nesillerin yetişmesi için olumsuz bir potansiyel taşıdığı sonucuna varılabilir. Gerçekleştirilen bu çalışma, toplumsal yaşam kalitesini artırma alanında sosyal araştırma, çalışma ve politika üretmek pozisyonunda olanlar için iyi bir kaynak niteliğini taşımaktadır" sonucuna ulaşıldı. - ADIYAMAN

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Adıyaman Üniversitesi Murat Ayan Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title