Haberler

Adıyaman'da 'Renkli Gebe Kartları' Uygulaması Hayata Geçiriliyor

Adıyaman Kamu Hastaneler Birliği Türkiye’de ilk kez başlatılan proje ile anne adaylarını ‘kırmızı’ ve ‘mavi’ gebe kartlarıyla takip edecek.

Adıyaman Kamu Hastaneler Birliği Türkiye'de ilk kez başlatılan proje ile anne adaylarını 'kırmızı' ve 'mavi' gebe kartlarıyla takip edecek.

Adıyaman'da uygulamaya geçirilen 'Renkli Gebe Kartları' uygulama ile riskli gebeler 'kırmızı', normal gebeler ise 'mavi' kart ile takip edilecek. Proje kapsamında, aile hekimleri ve aile sağlığı elemanları, kadın doğum servisinde görev ebelere, gebe kartlarının tanıtımı ve 'Riskli Gebelere Yaklaşım' eğitimi verildi.

Sağlık Müdürlüğü Salonu'nda gerçekleştirilen eğitimlerde Kamu Hastaneler Birliği Genel Sekreterliği kalite Birimi görevlisi Özlem Doğan kartların tanıtımını yaparken, Kadın ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Berna Yılmaz tarafından eğitim verildi.

Prof. Dr. Berna Yılmaz, Adıyaman'ın doğurgan bir nüfusa sahip olduğunu belirterek, "Gebelikler, gebelik takibi ve bunların nasıl yapılacağına dair bir bilgilendirme toplantısı yapıyoruz. Gebe takibine bir standart getirilmesi, riskli gebeliklerin tespiti ve takip edilmesiyle ilgili bir sistem kurmaya çalışıyoruz. Her kurulacak sistem bilgiden geçer. Hiçbir gebeyi kaçırmadan riskleri zamanında tespit etmek, oluşabilecek risklere karşı önlem almak ve gebelerin sağlıklı bir gebelik geçirmelerini istiyoruz. Gebelerin gebe kartlarını çıkartıyoruz. Güzel bir yenilik. Bunu Adıyaman'dan başlatıyoruz. Normal gebeler için mavi, riskli gebeler için kırmızı kart oluşturduk. Mavi kartın arasında gebeler için uyarılar var. Gebelik farklı bir durum ve gebelik normal giderken biranda riskli bir durum ortaya çıkabilir. Kartın arka kısmında uyarı işaretleri var. Annelerde görülen risk durumları tespitine göre kırmızı kart oluşturuldu" dedi.

Kamu Hastaneler Birliği Genel Sekreteri Erdoğan Öz ise konuşmasında, "Bir annenin, bir canının ne demek olduğunu hepimiz biliyoruz. Kaybettiğimiz bir can bizim canımızdır. Adıyaman'da bir anneyi kaybettiğimizde, önlenebilir sebepten kaybediyorsak biz bunun sorumlusuyuz. Biz sağlık çalışanları olarak annelerin ve taşıdıkları canların emanetçisiyiz. Bu emanete iyi sahip çıkmak için çalışmak zorundayız ve çalışıyoruz. Adıyaman olarak neler yapabilirizi düşündük. Bu gebelik kartlarını düşündük. Bu kartların Türkiye'ye emsal teşkil edeceğini düşündük. Tüm sağlık camiası tek vücut olarak hareket edersek ciddi başarılar elde edebiliriz" dedi.

Halk Sağlığı Müdürü Mustafa Kutlu ise, bu uygulamanın başlamış olmasından duyduğu mutluluğu dile getirerek, "Anne adayı sağlığıyla ilgili böyle bir uygulama başlatılması mutluluğunu yaşıyoruz. Gebe izlem kartlarının kullanılır olması daha iyiye gideceğimize inanıyorum. Geçmiş yıllarda anne ölümlerini birebir inceledik. Hala bir annemiz öldüğünde uzman ve idari ekiplerin katıldığı toplantılar yaptık. Baktığımızda maalesef anne ölümüyle aile parçalanıyor. Anne ölümüne spesifik olarak yaklaşmamız gerekir" diye konuştu. - ADIYAMAN

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Yılmaz Adıyaman Berna Yılmaz Özlem Doğan Türkiye Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

Irak'taki Şii Milis Gücü Haşdi Şabi'ye Hava Saldırısı Düzenlendi E Devlet çöktü mü Son Dakika? E Devlet'te sorun mu var 20 Nisan Cumartesi 2024 20 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 20 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 20 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 20 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 20 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 20 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 20 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 20 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! 22 Nisan Pazartesi günü okullar tatil mi, yarım gün mü? 20 Nisan Cumartesi Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Sadettin Saran kimdir, serveti ne kadar? Sadettin Saran aday mı? Sadettin Saran Fenerbahçe başkanlığına aday oldu mu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title