Haberler

Adatepe'nin Kanal İhalesi Ocak'ta

Devlet Su İşleri (DSİ) 20. Bölge Müdürlüğü tarafından, 3 Aralık 2013 tarihinde dipsavağı kapatılarak su tutulmaya başlanan Adatepe Barajı'ndaki suyu verimli topraklara ulaştıracak olan kanalların yapımı için ilk ihale, 2015 Ocak ayında gerçekleştirilecek.

Yapımına 1995 yılında başlanan ve aradan geçen süre boyunca yeterli ödenek aktarılmadığı için bir türlü tamamlanamayan Adatepe Barajı, son yıllarda yapılan çalışmalar ile tamamlanırken, barajdan ovaya su taşıyacak kanalların yapımı için ise start verildi.

Elbistan ve Afşin'de toplam 392 bin 880 dekar araziyi cazibe ile sulayacak olan Adatepe Barajı, 500 milyon metreküp gibi devasa bir su depolama kapasitesine sahip. Adatepe Barajı'nın dip savağı, Devlet Su İşleri (DSİ) 20. Bölge Müdürü Mevlüt Aydın'ın da katıldığı törenle 3 Aralık 2013 tarihinde kapatılırken, yaşanan kuraklık nedeniyle barajdan yaz aylarında tarlalara su verilmişti.

2014 Aralık ayı başı itibarı ile 70 milyon metreküp su bulunan barajın kış döneminde tamamen dolacağı tahmin edilirken, barajdan Elbistan ve Afşin'deki arazilere su taşıyacak olan kanalların ilk etabının ihalesi ise önümüzdeki ay içerisinde yapılacak.

3 ayrı etapta yapılacak olan ihale kapsamında ovaya su taşıyacak kanallar, basınçlı boru tipli olarak inşa edilecek. Yapılacak ihaleyle ilgili ilanın ise Aralık ayı içerisinde yayınlanacağı belirtildi.

Adatepe Barajı Göksun'un 20 kilometre kuzey doğusunda, Göksun Çayı üzerinde yer alıyor. Kil çekirdekli kaya dolgu tipinde olan baraj, 500 milyon metreküp depolama hacmine sahip. Barajın gövde dolgu hacmi 5,4 milyon metreküp. Sulama ve Afşin-Elbistan Termik Santralinin D ünitesine 1,5 metreküp/saniye soğutma ve katma suyunu sağlamak maksadıyla inşa edilen Adatepe Barajı ile cazibeli olarak 232 bin 440 dekar ve pompajlı 83 bin 100 dekar olmak üzere, toplam 315 bin 540 dekar arazi sulanacak. Bununla birlikte tamamı pompaj sulaması olan Kalealtı sulamasına su takviyesi yapılarak 77 bin 340 dekar pompaj sulamasının 58 bin 550 dekarı cazibeli sulamaya dönüşecek. Geriye kalan 18 bin 790 dekarın sulanması için terfi yüksekliği ise 189 metreden 85 metreye düşecek. Böylelikle Adatepe Barajı ile sulanacak toplam alan 392 bin 880 dekara ulaşacak. - KAHRAMANMARAŞ

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Elbistan Adatepe Afşin Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title