Haberler

Adanalıların Bıçaklı Dansı

Adanalıların bıçaklı dansıÜLKEMİZDE 4 bin dolayındaki halk dans ve oyunları arasında müzik eşliğinde tehlikeli uzun bıçaklarla yapılan halk oyunu Adana'da bazı semtlerde düğün-nişan ve kına gecelerinde sergilenirken, korkutucu sahnelere de rastlanıyor.

Adanalıların bıçaklı dansı

ÜLKEMİZDE 4 bin dolayındaki halk dans ve oyunları arasında müzik eşliğinde tehlikeli uzun bıçaklarla yapılan halk oyunu Adana'da bazı semtlerde düğün-nişan ve kına gecelerinde sergilenirken, korkutucu sahnelere de rastlanıyor.

Bu oyunda, 'zırh' veya 'pala' diye tabir edilen büyük bıçaklarla dans eden gençler bıçakları, vücutlarına ve yere sürterek birbirlerine meydana okuyor. Bir süre kendilerine has bir şekilde oynayan gençler, daha sonra ellerindeki bıçağı bir başkasının alması için yere bırakıyor. Oyun, tehlikeli olmasına rağmen son günlerde düğün ve asker kınalarında giderek yaygınlaşıyor.

Adana'da çevrilen '1 Kezban, 1 Mahmut' sinema filminde de oyunculardan birinin, aynı oyunu oynarken damadı yanlışlıkla öldürmesi, komik bir dille anlatılmıştı.

Adana'da kenar mahallelerde çıkan kavgalarda bir çok kişinin ölümüne neden olan zırh ve pala taşımak yasak.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title