Haberler

Adana Ekonomisi Rekabetçiliğinin Analizi Raporu

Nişantaşı Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kerem Alkin, İstanbul’un iller arası rekabetçilikte açık ara önde olduğunu ve potansiyelinin 5 milyon üzerinde bir nüfusu bünyesinde barındırdığına dikkat çekerek "Bu kadar fark, Türkiyemizin geleceği açısından, illerimizin katma değer üretme süreçleri ve kabiliyetleri açısından tehlikeli" dedi.

Nişantaşı Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kerem Alkin, İstanbul'un iller arası rekabetçilikte açık ara önde olduğunu ve potansiyelinin 5 milyon üzerinde bir nüfusu bünyesinde barındırdığına dikkat çekerek "Bu kadar fark, Türkiyemizin geleceği açısından, illerimizin katma değer üretme süreçleri ve kabiliyetleri açısından tehlikeli" dedi. İstanbul'un 5-6 yıl içinde bu konuda gerileme eğilimine gireceğini, Adana'nın ise 2. bir İstanbul olma noktasında büyük potansiyele sahip olduğunu belirten Alkin, Türkiye'nin dönem başkanlığını üstlendiği G20 zirvesi kapsamında, Adana'da Tarım Zirvesi'nin yapılabileceğine de işaret ederek bu fırsatın kaçırılmaması gerektiğini söyledi.

Çukurova Genç İşadamları Derneği (Çukurova GİAD) tarafından Adana'da ilk defa yaptırılan Adana Ekonomisi Rekabetçiliğinin Analizi Raporu, kentin ekonomide söz sahibi isimleri, oda temsilcileri ve gazetecilerle yapılan toplantıda masaya yatırıldı.

Adana ekonomisinin geleceğine yön verilmesinin hedeflendiği araştırmayı yapan Nişantaşı Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kerem Alkin ve İstanbul Şehir Üniversitesi İşletme ve Yönetim Bilimleri Fakültesi İşletme Bölüm Başkanı Doç. Dr. Melih Bulu, Seyhan Oteli'nde yapılan toplantıda katılımcılara raporla ilgili sunum yaparak sonuçlarına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Toplantının açılışında konuşan Çukurova GİAD Başkanı Ömer Faruk Sakarya, Çukurova GİAD'ın Adana'nın hem ekonomisine, hem sosyal, hem kültürel yaşantısına katkı koymak için elinden gelen çabayı gösterdiğini anlattı. Bu çabalar kapsamında Adana'nın ekonomik alandaki fotoğrafını çekerek ileriye dönük hedeflerin belirlenmesinde herkese ışık tutacak olan böyle bir rapor hazırlattıklarını anlattı.

HİSSE SENEDİMİZ YOK, HİS SENEDİMİZ VAR

Çukurova GİAD olarak kentin sivil toplum örgütlerinden bir tanesi olduklarını ve yapabileceklerinin de bu kapsamda sınırlı olduğunu belirten Sakarya, şöyle devam etti:

"Şirketlerin hisse senetleri vardır. O hisse senetleri ile kıymetleri, payları belli olur. Biz sivil toplum örgütleri olarak Çukurova GİAD'daki üye arkadaşlarım için söylüyorum, bizim Adana ile ilgili, memleketimizle ilgili hisse senetlerimiz yok, his senetlerimiz var. Bizim kentimize, vatanımıza, milletimize bağlılığımız bu senetlerle ölçülüyor. Elimizden geleni yapıyoruz. Yapmak için de gereken desteği bulmaya çalışıyoruz. Bu bağlamda 19 Ocak'ta yapacağımız zirve tüm gün bir zirve olacak. Adana'da gerçekleşecek uluslararası organizasyon olmasını istiyoruz. Çukurova GİAD'ın çabaları ile başladı, başlamış olsun ama Adana'nın çabalarıyla her zaman devam edecek organizasyon olmasını istiyoruz. Çukurova Zirvesi'nin Adana'ya İstanbul ve Uludağ haricinde yeni bir merkez kazandıracağını düşünüyorum. Biz elimizden geleni yapıyoruz, birlikte yapmak istiyoruz, tüm Adana beraber yapsın istiyoruz. Burada bulunan sizlerden ve bulunmayan büyüklerimizden ricamız gelin hedef belirleyelim, o hedefe gitmek için birlikte çaba gösterelim arzusundayız. Genç işadamlarıyız ama tecrübesi büyük insanlarla gençliğin enerjisiyle biz bu kenti kalkındırırız. Diyet yapmak istersiniz diyette büyük hedef koyarsanız yılarsınız. 2015'in başında hiç olmazsa küçük hedef koyalım, o hedefe gitmek için çaba gösterelim. Hedefe vardıktan sonra daha büyüğünü koyalım, kentimizi hedeflerle motive ederek büyütmeye çalışalım. Ne yazık ki bugüne kadar biz bu hedefleri görmedik."

ADANA POTANSİYELİ İLE İSTANBUL'UN ALTERNATİFİ KONUMUNDA

Prof. Dr. Kerem Alkin de, iller bazında bu analizlere Doç. Dr. Melih Bulu ile birlikte çok önceden başladıklarını, Eskişehir başta olmak üzere Kayseri, Uşak gibi çeşitli iller için bunları yaptıklarını kaydetti.

Dünyada kabul görmüş rekabetçilik analizlerini 81 ile taşıyarak bu illerimizle ilgili onların geleceğine kanaat önderlerine bir fikir verebilmek adına bir çalışma başlattıklarını anlatan Prof. Alkin, şöyle devam etti;

" 6-7 yıldır 81 ilin küresel rekabet açısından konumlandırılması ile ilgili olarak analiz yapıyoruz. Bu analizlerde çıkan en çarpıcı ve bizi endişeye sevk eden konulardan bir tanesi İstanbul'un çok fazla açık arayla küresel rekabette diğer illerimize fark atmış olması. Bu Türkiye'nin geleceği açısından ve İstanbul'un geleceği açısından son derece tehlikeli. İstanbul şu an sahip olması gereken nüfusun en az 5 milyon fazlası nüfusla şehri döndürmeye çalışıyor ve küresel rekabetteki ayrıcalıklı konumu itibariyle sürekli göç almaya devam ediyor. Biz inanıyoruz ki 5-6 sene içerisinde İstanbul küresel rekabet açısından birçok avantajını da kaybetmeye başlayacak. Bu şu sonucu beraberinde getiriyor. İstanbul iller arası rekabetçilik endeksinde maalesef 86 puanla arkasından gelen illere iki kat fark atıyor. Ardından Ankara geliyor 44, İzmir geliyor 38. Vahim bir durum yani. İstanbul'un bu kadar fark atması Türkiye'mizin geleceği açısından illerimizin katma değer üretme süreçleri ve kabiliyetleri açısından tehlikeli bir süreç."

İstanbul'un üzerindeki bu yükü alabilecek bir merkez olmak üzere Türkiye'nin değişik coğrafyalarında yeni ekonomik katma değer hinterlandı oluşturmak gerektiğini vurgulayan Alkin, Adana'nın bu anlamdaki Çukurova hinterlandı açısından çok önemli fırsatları da içinde barındıran alternatif bir bir il olduğuna dikkat çekti.

ALKİN'DEN G20 ZİRVESİ ÖNERİSİ

Çukurova GİAD'ın uzun süreden beri İstanbul dışındaki iller için çok beklenmeyen bir şeyi başararak, Stiglitz gibi Roubini gibi Schröder gibi isimleri olağanüstü takvimleri içerisinde Adana'ya getirdiğini kaydeden Alkin, şöyle devam etti;

"Adana'nın ne kadar güçlü olduğunu, Adana'nın aslında ne kadar büyük bir potansiyele sahip olduğunu göstermenin yolu da birazcık da cesaretle stk, valilik, belediyelerimiz aslında ilde film festivali dışında iddialı uluslararası toplantılar yapmakta. Türkiye 1 Aralık itibariyle G20'de dönem başkanı. Çeşitli gerekçelerle G20 zirvelerinin bir yıllık ajandası içine tarımı sokuyor. Adana niçin G20 tarım bakanlarının zirvesine ev sahipliği yapan il neden olmasın? Bu tür organizasyonlara ev sahipliği yapıp Türkiye'de dünya o zirve nedeniyle Adana'yı konuşmaya başladığı zaman birden bire motor yeniden hızlanır. Adana'nın bu kıvamda zirveleri rahatlıkla yapabilecek imkanlara sahip il olduğunu Adana'nın ne kadar ciddi ekonomik güce sahip olduğunu kanaat önderlerine ve çeşitli yatırımcılara hatırlatmak gerekir. Ben isterim ki biraz bunun pr'ı yapılsın mücadelesi ortaya koysun G20 dönemi içerisinde ajandadaki toplantılardan bir tanesine adana ev sahipliği yapsın. Roubini geldiğinde Adana'da söylenenler dünyada haber oldu. Stiglitz geldiğinde 2015'te dananın kuyruğu kopmuş olacak bu adamın küresel ekonomi için her söylediği şey dünyaya Adana'dan mal olacak. Çukurova Zirvesi de bunun gibi bir şey. Tarım bakanları burada iken pamuk zirvesi yaparsın, dünyadan baba pamukçuları getirirsin."

ADANA'NIN ORTAK HEDEFE İHTİYACI VAR

Doç. Dr. Melih Bulu da Türkiye'de hemen hemen birçok sektör ve şehir kendisi için 2023 hedefi belirlediğini, Adana'nın böyle bir hedefe ihtiyacı olduğunu anlattı. Bulu, "Cumhuriyetimizin 100. Yıldönümü. Adana acaba 2023 strateji belgesi hazırlayabilir mi üzerinde uzlaşılabilen. Biz size şiddetle böyle bir şey hazırlanmasını öneriyoruz. Bunun bütün ilgili önde gelen sivil toplum kuruluşlarının katılımıyla hazırlanması çok önemli. Yoksa bunu sadece valiliğin, sadece belediyenin hazırlamasının bir anlamı yok. Mutlaka üzerinde uzlaşılacak önde gelen liderlerin de üzerinde uzlaşacağı bir çalışma olmalı. Öyle bir hedef ve strateji belgesi sadece şehirde yaşayanlar açısından değil şehre ilgi duyan insanlar da bakalım ne düşünüyorlar demeli.

Adana'da tarıma dayalı sanayinin gelişmeye devam edeceğini ön görüyoruz. Petrokimya sanayi gelişecek bu sektör önemli. Üst düzey hizmetler sektörünün gelişmesi bekleniyor. Son olarak beyaz yakalılara yönelik hizmet sektörü var" diye konuştu.

Adana Emniyet Müdürü Cengiz Zeybek, Vergi Dairesi Başkanı Ahmet Tunalı, Sanayi Odası Başkanı Zeki Kıvanç, Çukurova Belediye Başkanı Soner Çetin, Seyhan Belediye Başkanı Zeydan Karalar, Yüreğir Belediye Başkanı Mahmut Çelikcan ile çok sayıda ulusal basın temsilcisi ve yerel gazete sahibi katıldı. - ADANA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi

Kerem Alkin İstanbul Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

Irak'taki Şii Milis Gücü Haşdi Şabi'ye Hava Saldırısı Düzenlendi E Devlet çöktü mü Son Dakika? E Devlet'te sorun mu var 20 Nisan Cumartesi 2024 20 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 20 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 20 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 20 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 20 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 20 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 20 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 20 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! 22 Nisan Pazartesi günü okullar tatil mi, yarım gün mü? 20 Nisan Cumartesi Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Sadettin Saran kimdir, serveti ne kadar? Sadettin Saran aday mı? Sadettin Saran Fenerbahçe başkanlığına aday oldu mu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title