Haberler

Adana'daki Fetö/pdy Davası

Adana'da Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'na (FETÖ/PDY) yönelik soruşturma kapsamında açılan davada, FETÖ elebaşı Fetullah Gülen ve eski Adana Büyükşehir Belediye Başkanvekili Zihni Aldırmaz'ın da aralarında olduğu 3'ü tutuklu 17 sanığın yargılanmasına devam edildi.

Adana 2. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya tutuklu sanıklardan sanayici Mustafa Vural ile tutuksuz sanıklar Zihni Aldırmaz, Cengiz Dinçer, Oya Erişen, Hasan Uzun ve Mustafa Demir katıldı. Başka bir suçtan Erzurum'da tutuklu bulunan Ferhat Yüksel ise Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığıyla savunma yaptı.

Eski Adana Ticaret Borsası Başkanı Muammer Çalışkan ise Adana F Tipi Cezaevinden Osmaniye 2 Nolu T Tipi Cezaevine nakledildiği için duruşmaya katılamadı.

Tanık olarak dinlenen eski Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Aytaç Durak, FETÖ'nün kumpası sonucu görevinden alındığını iddia ederek, bunu gizli tanıkların da doğruladığını savundu.

FETÖ'nün kendisinden 17 yıl önce himmet talep etmeye başladığını belirten Durak, şöyle konuştu:

"Zaman gazetesinin 1999'daki manşetinden sonra Fatih Üniversitesinin genel sekreteri, beni arayıp 'Senin lehine haber yaptık.' dedi. Ardından da talepleri gelmeye başladı. Birini bana danışman olarak görevlendirmek istediler. Yanıma geldi, FETÖ ekibinde önemli biriydi. Belediyenin ekmek fabrikaları olduğu için 'Size patates püresi, fidan satacağız.' dedi. Bir türlü yakamı bırakmadılar. Burç Okulları'nın önündeki Büyükşehir Belediyesine ait arsayı benden istediler.

Müfettiş, 14 yıl önce ağır ithamlarla hakkımda dava açılmasını sağladı. 86 soruşturma geçirdim. Çok sayıda dava açıldı, hepsinden beraat ettim."

"Cemaate yüklü miktarda para gitti"

Durak, KHK'yle kapatılan Kanuni Üniversitesi arazisinin o dönem konut alanına çevrilerek rant elde edildiğini aktararak, "Davaya konu arazinin kamulaştırılmasında cemaate yüklü miktarda para gitti. Arsa için 2 milyon lira istendi, kabul etmedim. Benden sonra bu arsa 5 milyon 229 bin liraya kamulaştırıldı. Bu paranın ne kadarının cemaate gittiğini bilmiyorum. Hep cemaate yüklediler, çoğu da rüşvete gitti." şeklinde konuştu.

Sanıklardan "Büyükşehir Belediyesinin imamı" olduğu iddia edilen Ferhat Yüksel'i kendisinin belediyeye aldığını belirten Durak, "Ferhat, zeki ve kurnaz bir çocuktu. Daha sonradan ben belediyenin imamı olduğunu öğrendim, kucağımda bir ajan buldum. Benden sonra da bu işlerin tetikçisi olduğunu öğrendim." ifadelerini kullandı.

Sanık Yüksel ise söz isteyerek, "Kendisi hacdan gelmiştir. Şahsım adına söylediklerine üzüldüm. Durak, Zihni Aldırmaz'ın aday yapılmasını istedi." dedi.

"Benimle kim uğraştıysa Fetullahçı'dır"

Mahkeme başkanının görevden alınmasıyla ilgili sorusu üzerine de Durak, "Bu işin içinde Zihni Aldırmaz'ın olduğu da söylenmektedir. Aldırmaz'ın başkan vekili seçilmesinde partiler arası havuz kuruldu. Rüşvet alıyorlardı. Para transferi yapıldı. Meclis üyeleri çoğu zaman satın alınıyordu. Zihni Aldırmaz, bu işleri organize etmeyi iyi bilir, 30 yıl beraber çalıştık. Benimle kim uğraştıysa Fetullahçı'dır. 4 yıldır benimle uğraşan polisler, emniyet müdürleri, hakim ve savcılar, hepsi içeride. Hakkımı vermeyen Yargıtay üyeleri de içeride." diye konuştu.

Tutuklu sanıklardan sanayici Mustafa Vural da kendisinin bu yapıya Allah rızası ve eğitime katkı sunmak için yardımcı olduğunu ileri sürerek, "Böyle bir örgütü lanetliyorum. Lanet olsun. Dini duygularımızı kullanmışlardır. Benim 2 okuluma şehitlerin adı verildi. Bu yüzden sevinçliyim. FETÖ'den ceza alacağıma idamımı istiyorum." ifadelerini kullandı.

Mahkeme heyeti, sanıkların tutukluluk halinin sürmesine, FETÖ elebaşı Fetullah Gülen, Kemal Elibal, Cemal Soncu ve Ömer Ekinci'nin yakalama kararlarının devamına karar vererek duruşmayı erteledi.

Dava

İlk duruşması 2 Mayıs'ta yapılan dava kapsamında, 17 sanıktan FETÖ elebaşı Fetullah Gülen'in "anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüsten" ağırlaştırılmış müebbet, eski Adana Büyükşehir Belediye Başkanvekili Zihni Aldırmaz'ın da "terör örgütüne üye olmak, kamu görevlisinin resmi belgede sahteciliği, Terörizmin Finansmanının Önlenmesi Hakkındaki Kanun'a muhalefet, nitelikli dolandırıcılık" suçlarından 35 yıla kadar hapis, diğer sanıklar için de 5 yıldan 27 yıla kadar hapis cezası isteniyor.

İddianamede, vasfı üniversite alanı olan arazinin konut alanına çevrilerek, terör örgütü ile mensuplarına yüksek meblağlarda finansman sağlandığı, hiçbir faaliyette bulunulmamasına rağmen çeşitli ülkelere gidildiği ve masrafların belediyeye ödetildiğine yer verilmişti.

Dava kapsamında firari sanıklar FETÖ elebaşı Fethullah Gülen ile Ömer Ekinci, Kemal Elibal ve Cemal Soncu'nun tüm mal varlıklarına el konulmasına karar verilmişti.

Daha önce tahliye edilen eski Adana Ticaret Borsası Başkanı Muammer Çalışkan ile sanayici Mustafa Vural, yeni delillerin elde edilmesi üzerine 12 Ekim'de tutuklanmıştı.

Kaynak: AA / Güncel

Zihni Aldırmaz Aytaç Durak Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Kara Ağaç Destanı nerede çekiliyor, setleri nerede? Süleyman Ada kimdir? Zafer Partisi Kahramanmaraş- Türkoğlu Belediye Başkan adayı Süleyman Ada kaç yaşında, nereli? CANLI maç izle! TÜM MAÇLAR! Canlı şifresiz donmadan HD maç izle! 29 Mart GÜNÜN MAÇLARI CANLI İZLE! Cengiz Gökçam kimdir? Zafer Partisi Kahramanmaraş- Pazarcık Belediye Başkan adayı Cengiz Gökçam kaç yaşında, nereli? Kamber Harmankaya kimdir? Zafer Partisi Kahramanmaraş- Onikişubat Belediye Başkan adayı Kamber Harmankaya kaç yaşında, nereli? Mehmet Akçiçek kimdir? Zafer Partisi Kahramanmaraş- Nurhak Belediye Başkan adayı Mehmet Akçiçek kaç yaşında, nereli? Sümeyye Nur Mahide Gökbilgin kimdir? Zafer Partisi Kahramanmaraş- Göksun Belediye Başkan adayı Sümeyye Nur Mahide Gökbilgin kaç yaşında, nereli? Hatice Kahraman kimdir? Zafer Partisi Kahramanmaraş- Elbistan Belediye Başkan adayı Hatice Kahraman kaç yaşında, nereli? Yahya Kemal Akkurt kimdir? Zafer Partisi Kahramanmaraş- Dulkadiroğlu Belediye Başkan adayı Yahya Kemal Akkurt kaç yaşında, nereli? Nazir Çuhadar kimdir? Zafer Partisi Kahramanmaraş- Andırın Belediye Başkan adayı Nazir Çuhadar kaç yaşında, nereli? Kara Ağaç Destanı canlı izle! Kara Ağaç Destanı 6. bölüm TRT 1 HD izleme linki! 9 gün tatil ne zaman başlıyor, ne zaman bitiyor? 9 gün bayram tatili hangi tarihte başlayacak? Çağatay Yurtsever kimdir? Zafer Partisi Kahramanmaraş- Afşin Belediye Başkan adayı Çağatay Yurtsever kaç yaşında, nereli? Otobüs biletlerine zam gelecek mi? Otobüs biletleri ne kadar? Arefe günü resmi tatil mi? Arefe günü yarım gün mü, tam gün mü tatil olacak? 9 Nisan Salı Arefe günü tatil var mı?
title