Haberler

Adana'daki Baraj Kapağının Patlaması Olayına Tepkiler

Güncelleme:

Adana'nın Kozan ilçesindeki barajın tünel kapağının patlaması sonucu sel sularına kapılan 2 işçinin hayatını kaybetmesi, 8 işçinin de kaybolması olayına tepkiler sürüyor.

Adana'nın Kozan ilçesinde inşaatına bir süre önce başlanan ve su tutmaya başlayan barajın tünel kapağının patlaması sonucu sel sularına kapılan 2 işçinin hayatını kaybetmesi, 8 işçinin de kaybolması olayına tepkiler sürüyor.

Adana'nın Kozan ilçesine bağlı Ergenuşağı Köyü yakınında Göksu Irmağı üzerinde özel bir firma tarafından inşa edilen ve su tutmaya başlanan Gökdere Köprü Barajı'nın tünel kapağının patlaması sonrasında yaşananlar İnönü Parkı'nda gerçekleştirilen eylemle protesto edildi. Çeşitli sendika, oda, dernek ve sivil toplum kuruluşlarının yanı sıra siyasi partilere üye bir grup, burada ortak bir açıklama yaptı. 2 işçinin hayatını kaybetmesi, 8 işçinin de kaybolmasıyla sonuçlanan olayı 'iş cinayeti' olarak nitelendiren göstericiler, yaşananların sadece bazı teknik eksiklikler ve kullanılan malzemenin kalitesizliğiyle açıklanamayacağını vurguladı. 'HES'ler yaşamı yok ediyor işçileri katlediyor' yazılı pankart açan eylemciler, slogan atıp tepkilerini dile getirdi.

Göstericiler adına konuşan Güven Boğa, "Davutpaşa, Tuzla, Balıkesir, Zonguldak, Ostim, Elbistan ve İstanbul'da ortaya çıkan katliam gibi iş kazalarından sonra ölüm, acımasız yüzünü bu kez Kozan'da baraj inşaatında kendini gösterdi. Gökdere Köprü Barajı'nda tünel kapağının patlaması sonucu 2 işçinin ölümü, 8 işçinin de kaybolması olayı, sadece bazı teknik eksiklikler ve kullanılan malzemelerin kalitesizliğiyle açıklanamaz. İşçi Sağlığı ve Güvenliği Sistemi, bütüncül politikalar ve merkezi bir müdahaleyi gerektirir. Bu alandaki iyileştirmenin en temel uygulamalarından biri; 'etkin denetim sistemi'dir. Ama bu çökmüş sistem içinde denetim mekanizması neredeyse yok denecek düzeyde. Üstüne üstlük var olan bu yapıyı ortadan kaldırmaya dönük çabaları da kaygıyla izliyoruz" dedi.

"Sonuç ortada; Kozan'da yaşananlar, bize acı ve gözyaşını yeniden hatırlattı" diyen Boğa, yaşanan ölümlerin durdurmanın çaresinin de belli olduğunu kaydetti. HES'lerle birlikte vadilerin kurutulduğu, milyonlarca ağacın kesildiğini ileri süren Boğa, bu yıkıma karşı çıkanlarınsa terörist ve 'vatan haini' olmakla suçlandığını belirterek, tüm bunlara karşı mücadele etmeye devam edeceklerini söyledi. Yapılan açıklamanın ardından grup bir süre daha slogan attıktan sonra olaysız bir şekilde dağıldı.

- ADANA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Gökdere Göksu Kozan Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title