Haberler

Adana'da Toplu Taşıma Zammına Tepki

Belediye ÖNÜNDE OTURMA EYLEMİ Belediye otobüslerine yüzde 35.7, dolmuşlara yüzde 28.5, özel halk otobüslerine yüzde 25 zam yapılması kent gündemine oturdu.

Belediye ÖNÜNDE OTURMA EYLEMİ

Belediye otobüslerine yüzde 35.7, dolmuşlara yüzde 28.5, özel halk otobüslerine yüzde 25 zam yapılması kent gündemine oturdu. Eğitim Sen'in öncülüğünde sivil toplum örgütleri ve sendikalar Adana Büyükşehir Belediyesi önünde zammını protesto etti. Yaklaşık 100 kişinin katıldığı eylemde 'Asgari ücret 891 lira, işe gitmek 200 lira. Ulaşım zammı derhal geri çekilsin' yazan pankart açıldı. Oturma eylemi yapan grup, sloganlar atıp, Başkan Hüseyin Sözlü'yü 'ucuz ulaşım' sözünde durmaya çağırdı. Eğitim Sen Adana Şube Başkanı Ahmet Karagöz, yapılan zamlarla halkın ulaşım hakkının engellendiğini belirtti.

Adana'da 70 bin üniversite öğrencisi olduğunu ifade eden Ahmet Karagöz, Yüzde 35.7'lik zam oranı bir çok üniversite öğrencisinin de eğitim hakkını gasp etmekten başka bir şey değildir dedi. Karagöz, toplu taşımadaki yüzde 18'lik KDV oranının yüzde 5 veya 8'e indirilmesini, olumsuzlukların yoksul halk ve emekçilere fatura edilmemesini istedi.

SÖZLÜ OTOBÜSLER YILLIK 35 MİLYON ZARAR EDİYOR

Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü ise Meclis toplantısında toplu taşıma zamlarını değerlendirdi. Sözlü, belediye otobüslerinin yıllık 35 milyon lira zarar ederek halka hizmet verdiğini, son fiyat ayarlaması ile bu rakamı 7-8 milyon liraya çekmeye çalıştıklarını söyledi.

Popülist bir uygulamayla dalkavukluk niyetine belediyeyi kökten feda edecek fütursuzluk içinde olamayız diyerek hizmetlerin sürekliliği için bu zammın kaçınılmaz hale geldiğini, çünkü iki yılı aşkın süredir toplu taşıma ücretleri aynı kalırken, akaryakıt, yedek parça, personel ve otomotive sürekli zam geldiğini vurguladı.

ADANA'NIN YÜZDE 84'Ü ÖĞRENCİ!

İstatistikler değerlendirildiğinde Kentkart uygulamasının da istismar edildiğini gördüklerini kaydeden Sözlü, belediye otobüsleriyle taşınan yolcuların yüzde 84'ünün öğrenci ücreti ödediğini, sivil binişlerin yüzde 4-5 düzeyinde kaldığını, yüzde 12-14 oranında ise ücretsiz taşıma yapıldığını dile getirdi. Sözlü, toplu taşımada yeniden yapılanma sürecini başlatacaklarını anlatıp, 5-6 aylık süreçte zafiyetleri, istismarları önleyecek düzenlemeler yapacağız. Kart sistemini disiplin altına alıp, dolmuşları otobüslere dönüştüreceğiz. Orta vadede araçlar doğalgazlı olacak. Kaçakları, kayıpları ortadan kaldırıp, bunu halka yansıtabileceğimizi düşünüyorum. Bunları sağladıktan sonra öğrencilere yüzde 50 indirime ben şahsen iyimser bakıyorum. Hemşehrilerimden özellikle öğrenci kardeşlerimden bu konuda biraz sabırlı olmaları diliyorum. Feryatlarını duyuyorum diye konuştu.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Ahmet Karagöz Hüseyin Sözlü Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title