Haberler

Adana'da Kırmızı Biberin Salça Yolculuğu

ÇUKUROVA kentleri; Adana, Hatay ve Mersin'de ev yapımı salça dönemi başladı.

ÇUKUROVA kentleri; Adana, Hatay ve Mersin'de ev yapımı salça dönemi başladı. Kendi salçalarını üretmek isteyenler, pazardan aldıkları taze kırmızı biberleri, makinede 'çektirip' damlarda güneş altında kurutuyor.

Özellikle Adana'da eylül ayının yaklaşması ile birlikte kentin farklı bölgelerinde biber satış merkezleri kuruldu. Adanalılar mahallede imece usulü toplanıp, pazardan çuvallarla aldıkları biberlerin çekirdeğini temizliyor ve makineye atıyor. Daha sonra tuzlanan çekilmiş biber, damlarda kıvamına gelinceye kadar kurutuluyor. Bu özel lezzet, kış boyunca yemeklerde kullanılıyor. 30 yıldan bu yana sezonu geldiğinde, kırmızı biber sattığını belirten Adem Eser, kaliteli salçanın Karaisalı İlçesi'nde yetişen biberden yapıldığını söyledi. Adanalılar'ın özellikle Karaisalı biberini tercih ettiğini belirten Eser, "Şimdilik kilosu 1 lira 20 kuruştan satıyoruz. Yazlıktan ve yayladan dönenlerle birlikte bu fiyat artacaktır. Bu yüzden kentte kalanların elini çabuk tutmasını öneriyoruz" dedi.

100 kilo kırmızı biberden ortalama 25 kilo biber salçası elde ediliyor, salçanın kilosu da 20 liradan alıcı buluyor.

- Adana

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Karaisalı Mersin Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title