Haberler

Adana'da İyi Pamuk Paydaş Toplantısı

Adana Ticaret Borsası (ATB) Başkanı Şahin Bilgiç, "2013 ile 2016 yılları arasında ATB Üretici birimimize bağlı iyi pamuk ekim alanımız yüzde bin 250, üretimimiz ise yüzde binin üzerinde artmıştır.

Adana Ticaret Borsası (ATB) Başkanı Şahin Bilgiç, "2013 ile 2016 yılları arasında ATB Üretici birimimize bağlı iyi pamuk ekim alanımız yüzde bin 250, üretimimiz ise yüzde binin üzerinde artmıştır." dedi.

Bilgiç, ATB ve İyi Pamuk Uygulamaları Derneği (IPUD) tarafından bir otelde düzenlenen "Adana 'Better Cotton-Sürdürülebilir Pamuk' üretici, çırçır işletmesi ve paydaş toplantısında" yaptığı konuşmada, üreticilerin uluslararası pamuk üretim standardı olan iyi pamuk kriterleri doğrultusunda gerekli bilgi, beceri ve araçla donatarak tarım uygulamalarını sürekli iyileştirme faaliyeti yürüttüklerini belirtti.

2020 yılına kadar dünya tekstil devleri ürünlerinde yüzde 20-yüzde 100 iyi pamuk kullanacaklarını beyan ettiklerini, 2020 yılı hedefinin dünya pamuk üretiminin yüzde 30'unun iyi pamuk olması ve 5 milyon üreticiye ulaşılması olduğunu ifade eden Bilgiç, " Türkiye'de 2013 yılında 72 bin 370 da ekim alanı ve 34 bin 517 ton kütlü iyi pamuk üretimi var iken ve Adana'nın üretimde aldığı pay yüzde 2,5 iken siz değerli üreticilerimizin ve paydaşlarımızn çaba ve katkıları ile bu rakamlar 2016 yılında 156 bin 440 dekar ve 77 bin 897 tona ulaşarak 2 kattan fazla artmıştır. Adana'mızın üretimde aldığı pay yüzde 10,2'ye çıkmıştır. 2013 ile 2016 yılları arasında ATB Üretici birimimize bağlı iyi pamuk ekim alanımız yüzde bin 250, üretimimiz ise yüzde binin üzerinde artmıştır. Bu sene de siz kıymetli üreticilerimiz, çırçır işletmelerimiz ve paydaşlarımızla beraber faaliyet göstermeye devam edeceğiz." diye konuştu.

Bilgiç, Milli Tarım Projesi içindeki Havza Bazlı Ürün Desteklenmesi· ile kütlü pamuk fiyatı yüksek olduğu zaman primin daha düşük, kütlü pamuk fiyatı daha düşük olduğu zaman verilecek primin daha yüksek olacağını, böylece pamuk ekim alanlarının artacağına dikkati çekti.

Çukobirlik Genel Müdürü Ahmet Durmuş Çakıcı da pamuğun ekim öncesinden hasadına kadar üretimi zahmetli ve riskli bir ürün olması dolayısıyla çiftçinin düşük fiyatla karşılaştığı dönemin ertesinde ekim için tercih etmediğini, getirisi daha yüksek ürünlere yöneldiğini anlattı.

Pamukta geçen yıl, önceki yıllara göre fiyatların daha iyi olduğunu ifade eden Çakıcı, "Geçen yıllara göre tohum satışımız çok arttı. Ekim öncesi kullanılan ilaçların satışı çok arttı. Bu da bu yıl pamuğun Allah izin verirse üretiminin de artacağını gösteriyor. Görüştüğümüz üretici ortaklarımız da pamuğun bu yıl artacağını belirtiyor." dedi.

Çakıcı, 2013'ten bu yana IPUD üyesi olduklarını, bu yönde yaptıkları ilk üretim döneminde 500 ton civarında iyi pamuk elde ederken gerek fiyatlar, gerek üretim zorluğu gerekse bu uygulamanın getirdiği yükümlülüklerin üretici ortakları çiftçiye ağır gelmesi nedeniyle üretimlerinin düştüğünü belirtti.

İyi pamuk uygulamasının yaygınlaşması taraftarı olduklarını anlatan Çakıcı, "Bunun için büyük tekstil firmaları pamuk alırken iyi pamuk isteyecek. Tekstil devi firma bize diyecek ki 'ben bin ton iyi pamuk istiyorum. Şu fiyatı vereceğim.' Bizde o kadar üretim yok ama üretici ortaklarımıza diyeceğiz ki 'iyi pamuk üretirseniz sizde şunları destekleyeceğiz.' Çiftçi de doğal olarak bu uygulamayı benimseyecek."

Pamuk alanları kapalı sistem sulanacak

Adana Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Gürkan Yaşar da sanayi ham maddesi ve stratejik bir ürün olan pamuğun uluslararası ticarette önemli yeri olduğunu belirtti.

Türkiye'de pamuk üretimin geçen yıllarda azaldığını, azalmaya rağmen Adana'da 2015'te 267 bin dekar olan üretim alanının 2016'da 273 bin dekara çıktığını anlatan Yaşar, Milli Tarım Projesiyle üretimin artmasını beklediklerini bildirdi.

Pamukta en önemli sorunun sulama olduğunu vurgulayan Yaşar, "Kapalı sulama sistemlerini yaygınlaştırmak istiyoruz. Bakanlığımızın son dönemde bununla ilgili büyük destekleri var. İlde 10 yıl içinde pamuk ekilen tüm alanları kapalı sulama sistemine çevirmeyi planlıyoruz." dedi.

Kaynak: AA / Güncel

Türkiye Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title