Haberler

Adana'da İhracat Arttı, İthalat Azaldı

Güncelleme:

Adana Ticaret Odası Başkanı Atila Menevşe, 2013'te kentten yapılan ihracatın bir önceki yıla göre yüzde 11 artışla 2.1 milyar doları aştığını söyledi.

Adana Ticaret Odası Başkanı Atila Menevşe, 2013'te kentten yapılan ihracatın bir önceki yıla göre yüzde 11 artışla 2.1 milyar doları aştığını söyledi. Menevşe, ithalatın da yüzde 10 oranında azalarak 2.7 milyar dolara gerilediğini belirtti.

Türkiye İstatistik Kurumu, İhracatçı Birlikleri ve Dış Ticaret Müsteşarlığı'nın verilerinden yararlanılarak hazırlanan raporu açıklayan ATO Başkanı Atila Menevşe, "İhracatın ithalatı karşılama oranı yüzde 63'ten yüzde 79'a yükselerek dış ticarette iyileşme trendi yakalandı. Bankacılık verilerinde ise kredi hacminin 22.3 milyar lira, mevduatın ise 13.3 milyar lira seviyelerinde olduğu gözleniyor. Organize Sanayi Bölgesi'nde 2013'te tüketilen doğalgaz miktarında da 2012'ye göre yüzde 8, elektrik tüketiminde ise yüzde 15'lik bir artış olmuştur" dedi.

'İHRACATIN ARTMASI İÇİN DE ÇALIŞIYORUZ'

Adana'da 2012'de açılan firma sayısının 2 bin 161 olduğunu ve aynı dönemde bin 382 işletmenin kapandığını aktaran Menevşe, şunları kaydetti:

"2013'te ise açılan firma sayısı 2 bin 5 ve kapanan firma sayısı bin 74 olarak bildirildi. Bu yılda protesto edilen senet sayısında ise 2012'ye göre miktar olarak yüzde 20.3, değer olarak da yüzde 50.8 artış gerçekleşmiştir. Çeklerin hukuki öneminin azalması nedeniyle senet kullanımının fazlalaşması, protesto edilen senetlerde de artışa neden olmuştur. Üyelerimiz, 2013'te maliyetlerin artması ve rekabet piyasasının çok iyi çalışması nedeniyle beklenen karları yapamadıklarını ifade etmektedirler. 2013 aralık ayının sonlarından itibaren yükselen kurlar ve arkasından gelen faiz artışlarının piyasalarda tedirginlik yarattığı da belirtilmektedir. Çukurova Bölgesi'nde tarım ve tarıma dayalı sanayi, ekonomide çok önemli yer tutuyor. Tarım sektöründe üretim yapan üyelerimiz son dönemde yaşanan kuraklığın üretimi olumsuz etkilediğini belirtmektedir. Kredi kartlarında taksitlerin sınırlandırılmasının, talebi kısıtlayarak iç ticaret hacmimizin gelişiminde baskı yaratacağı da meslek komitelerimiz tarafından dile getirilmiştir. Biz oda olarak kent ihracatının artması için de çalışıyoruz."

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Türkiye İstatistik Kurumu Dış Ticaret Müsteşarlığı Atila Menevşe Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title