Haberler

Adana'da "Çözüm Sürecinin Bölgesel Barışa Etkisi" Konferansı

Yazar Nevzat Çiçek, "Devlet paradigmasını değiştirmeseydi biz er ya da geç dağılacaktık. Bunu kabul etmek lazım" dedi.

Çiçek, Ülfet Derneği, Akdeniz Stratejik Araştırmalar Merkezi, Barış Radyo ve Anadolu Esnaf Sanayici ve İş Adamları Derneği Adana Şubesi'nce organize edilen "Çözüm Sürecinin Bölgesel Barışa Etkisi" konferansında yaptığı konuşmada, İslami kesimin inisiyatif almasının Türkiye'de Kürt meselesinin çözümünü kolaylaştıracağını, bu meselenin çözülmesinin dindarların ikna edilmesi, dindarların bu meseleye kafa yorması ve kendi tabanlarını ikna etmesinden geçtiğini savundu.

Çiçek, Türkiye'de barışın dilini oluşturmak zorunda olduklarını kaydetti.

2002 yılına kadar devletin kendisine karşı bir hak talebini "bölücülük" olarak algılayıp en ağır bir şekilde bastırma paradigmasını sürdürdüğünü ifade eden Çiçek, 2008 yılından sonra bunun değişmeye başladığını söyledi.

Çiçek, şöyle dedi:

"Devlet paradigmasını değiştirmeseydi biz er ya da geç dağılacaktık. Bunu kabul etmek lazım. Ortadoğu'da bu bahar hareketleri olduğunda iletişim araçları bu kadar etkili olduğundan bunu engelleme şansınız yoktur. Ancak bir şekilde engellersiniz cazibe merkezi olursanız ve insanlar sizi tutarlarsa. Anketlere göre Kürtler de 1990'larda bağımsız Kürdistan isteyenler ile şu anda isteyenler arasında uçurum vardır. Çünkü siz bir şekilde o insanın kendisini ifade edebileceği atmosferi oluşturduğunuzda o insanın buradan ayrılmasını gerektirecek bir şey olmaz. Elbete Kızıl Elma gibi Kürdistan hayalinde olanlar olacak. Bunlar insanın doğası. Bunları engelleyemezsiniz."

Yeni anayasa

Kürt meselesinin sadece Türkiye'nin meselesi olmadığını ifade eden Çiçek, şunları söyledi:

"Irak'ın kuzeyi burayı bir cazibe merkezi olarak görürse, Suriye'de bir kesim burayı öyle görür, buraya bağlanmak isterse bizim buna uygun yasal adımları tamamlamamız lazım. Bunun için AK Parti'nin yapacağı anayasa, Misak-ı Milli sınırları içinde hükmedecek bir anayasa olursa bu ümmete ihanet olur. Bunun mutlaka AB gibi ümmet çizgisine yakın olması lazım."

Çiçek, Türkiye'nin demokratikleşerek bir çekim merkezi haline getirilmesi gerektiğini, adalet ve kardeşlik hukuku içerisinde hükmedilirse cazibe merkezi olunabileceğini belirterek, "Bu merkez Ortadoğu'da bütün dengeleri değiştirebilir mi? Belki ütopya gibi algılayacaksınız ama evet. Bu olabilir" dedi.

Türkiye'nin Kürt meselesini çözdüğünde bölünme paranoyasından kurtulup büyüme üzerine de bir strateji inşa edileceğini göstereceğini anlatan Çiçek, şöyle devam etti:

"Bu ülkeyle entegrasyon sürecini tamamlamamız lazım. Bu ülkeyle büyümemiz lazım. Bakın Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi o kadar güçlü gösterildi. DAEŞ, çıktı ne olduğunu hepimiz gördük. Aslında biz Osmanlı'yı ele aldığımızda meseleyi çözüyoruz. HDP'li siyasetçilere söylüyorum 'Keşke demokratik özerklik' demeseydiniz. 'Osmanlı modeli' deseydiniz, 'Biz Osmanlı ne veriyorduysa ona razıydık' deseydiniz bu iş bitmişti. Niye? Batıdaki adamın algısında demokratik özerklik dendiğinde direkt bölünme paranoyası oluşuyor ve bunun üzerine bir set oluşuyor. O adamı ikna etmeye çalışıyorsunuz."

Çiçek, Kürt meselesinin çözümüyle aynı zamanda iktisadi bağımsızlığın kazanılarak tam anlamıyla siyasal bir bağımsızlığa gidileceğini de sözlerine ekledi.

Kaynak: AA / Yerel

Nevzat Çiçek Akdeniz Türkiye Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

İnci Taneleri CANLI izle! 28 Mart İnci Taneleri 11. Bölüm Kanal D Canlı HD izleme linki! Talip Aşık kimdir? Zafer Partisi Hatay- Hassa Belediye Başkan adayı Talip Aşık kaç yaşında, nereli? Cemil Kurt kimdir? CHP Manisa Selendi Belediye Başkan Adayı Cemil Kurt Kaç yaşında, nereli? Tahsin Akdeniz kimdir? CHP Manisa Sarıgöl Belediye Başkan Adayı Tahsin Akdeniz Kaç yaşında, nereli? Mehmet Kavallı kimdir? Zafer Partisi Hatay- Erzin Belediye Başkan adayı Mehmet Kavallı kaç yaşında, nereli? Kazım Yalçın kimdir? Zafer Partisi Hatay- Dörtyol Belediye Başkan adayı Kazım Yalçın kaç yaşında, nereli? Muhittin Tamer Özdemir kimdir? Zafer Partisi Hatay- Belen Belediye Başkan adayı Muhittin Tamer Özdemir kaç yaşında, nereli? Mehmet Burak Gürbüz kimdir? Zafer Partisi Hatay- Arsuz Belediye Başkan adayı Mehmet Burak Gürbüz kaç yaşında, nereli? Cemil Akkoçak kimdir? Zafer Partisi Hatay- Antakya Belediye Başkan adayı Cemil Akkoçak kaç yaşında, nereli? Osman Yılmaz kimdir? Zafer Partisi Hatay- Altınözü Belediye Başkan adayı Osman Yılmaz kaç yaşında, nereli? Melis Yıldız Akın kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Merkez Belediye Başkan adayı Melis Yıldız Akın kaç yaşında, nereli? Tulin Yüksel kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Derecik Belediye Başkan adayı Tulin Yüksel kaç yaşında, nereli? İSTANBUL SEÇİM ANKETİ! İmamoğlu mu Kurum mu? İstanbul seçimlerinde kim önde? Dilan Polat, Nez Demir olayı! Dilan Polat, Nez Demir'i affetti mi? Duruşmada neden ağladılar? Çocuklar Duymasın'ın Duygu'su, Hayal Garip eski sevgilisinden şiddet mi gördü? Hayal Garip ne söyledi?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title