Haberler

Adana'da Belediyede Usulsüzlük İddiası Davası

Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü'nün, Ceyhan Belediye Başkanlığı görevi yaptığı dönemle ilgili yürütülen soruşturma kapsamında, Sözlü ve 14 kişi hakkında "Edimin ifasına fesat karıştırma, rüşvet almak, vermek ve rüşvete aracılık yapmak" suçlarından açılan davanın ilk duruşması yapıldı.

Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü'nün, Ceyhan Belediye Başkanlığı görevi yaptığı dönemle ilgili yürütülen soruşturma kapsamında, Sözlü ve 14 kişi hakkında "Edimin ifasına fesat karıştırma, rüşvet almak, vermek ve rüşvete aracılık yapmak" suçlarından açılan davanın ilk duruşması yapıldı.

Adana 6. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya tutuksuz sanıklar Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü, ASKİ Genel Müdürü Rahmi Pekar, Ragip Bekaroğlu, Burak İnceoğlu, Mehmet Boran, Mehmet Şahin, Hüseyin Güçüm, Ahmet Sevimli, Şaban Acar, Mustafa Kaan Aslan, Kutfedi Kılınç, Hikmet Erol Akça ve Ömer Aydın ile avukatları katıldı. Müteahhit Ertuğrul Kütük ile Haluk Boran ise duruşmaya gelmedi.

Sanıkların kimlik tespitlerinin ardından iddianamenin okunmasına geçildi. Sanık avukatları tüm sanıkların haklarındaki suçlamaları bildiğini, bu yüzden iddianamenin okunmasına gerek olmadığını belirtti. Bu talep üzerine, iddianamenin okunmasından vazgeçilip, sanıkların savunmalarına geçildi.

"Hak ve adaletten hi·ç şaşmadım"

Hakkında 19 yıla kadar hapis cezası istenen ve yurt dışı yasağı bulunan Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü, suç oluşturacak eyleminin olmadığını söyledi.

Ceyhan Belediyesinde 3 dönem toplam 15 yıl belediye başkanlığı yaptığını, 2014 yerel seçimlerinde de Büyükşehir Belediye Başkanlığına seçildiğini belirten Sözlü, görevini en iyi şekilde yerine getirmeye çalıştığını ifade etti. Kendisini 4. defa belediye başkanlığına seçen Adana halkının refahı, kalkınması için hizmet ettiğini söyleyen Sözlü, "Halkım da bana sahip çıkmıştır. Adalet ve hukuklu davrandım. Hak ve adaletten hiç şaşmadım. Adana'da sevilen siyasi bir kişiyim. İddialar asılsızdır." dedi.

"Yargıdan kaçmıyorum"

"Ben bazı siyasiler gibi yargıdan kaçmıyorum. Alnım açık, huzurunuzdan beraatla ayrılacağıma inanıyorum" diyen Sözlü, hakkındaki atılı suçlamalara ayrı ayrı cevap verdi.

İlk ihalede belediye başkanlığı görevinde olduğunu ifade eden Sözlü, "Sözleşmeye konu malın kabulü ilgili komisyonun işidir. Belediye başkanı olmam nedeniyle kabule karışmam mümkün değildir. ASKİ'nin kabulüyle de ilgim yok. Belediye başkanı, hak edişleri şekliyle inceler, onaylar. Onaylamada kusuru olmaz. Asıl, onaylamazsa kusuru olur. Hak edişlerin onaylanmasını adil olarak yaptım. İta amiri olarak hak edişleri onaylamam hukuka uygundur. Mevzuata da uygundur. Bir itiraz olursa tetkik yapılır." ifadesini kullandı.

"Rüşvet i·ddi·ası bana hakarettir"

Sözlü, rüşvet suçlamasını şiddetle reddettiğini söyledi. "İddia makamı rüşveti ispatlamalıdır." diyen Sözlü, şöyle devam etti:

"Bu bana hakarettir. Kimle ne şekilde menfaat sağladığımı delillerle ispatlamalıdır. Buna mecburdur. Delil göstermeden beni suçlamıştır. Toplumda beni küçük düşürmek amacıyla yapılmıştır. Hak aramak temel insan hakkıysa yargılama da temel insan hakkıdır. Benim yargılanmam onurum olacaktır. Seçilmiş insanım. Biz yargıdan kaçmayız. Seçilmişliğimizi kutsayan bir çizginin görüşünün temsilcisi değiliz. Yargılanmak benim için onurdur. Yargıya güveniyorum. İddiaların doğru olmadığı yargılama sonucu ortaya çıkacaktır."

Sözlü, hakkındaki yurt dışı yasağının kaldırılmasını ve beraatını istedi.

ASKİ Genel Müdürü Rahmi Pekar da iddia edilen 70 bin metrekare parke taşının Ceyhan'a gönderilmesi talimatını kendisinden önceki genel müdürün verdiğini iddia etti. Pekar, "Ben göreve geldikten sonra Ceyhan Atık Su Arıtma Tesisi çalışmaları nedeniyle yolların bozulduğunu ve parke taşı talep edildiğini öğrendim, suçsuzum." dedi.

"İşçi·lere jest olsun di·ye daveti·ye aldım"

Müteahhit Ömer Aydın, diğer sanık müteahhit Ertuğrul Kütük'ün talimatları üzerine işleri yaptığını söyledi. Bazı kişilere para gönderilmesi işini de Kütük'ün kendisine verdiği listeye göre gönderdiğini belirten Aydın, "Ben işin resmi yüklenicisi değildim. Ertuğrul'un verdiği işleri yaptım." dedi.

Başkan Sözlü'ye yönelik rüşvet aldığı suçlamasına ilişkin de "Yemek davetiyesi getirdiler. Ben de işçilere jest olsun diye bin 500 lira para verdim. Hüseyin Sözlü'ye veya başka siyasi partiye yardımda bulunmuyorum." dedi.

Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Şaban Acar da ne Ceyhan'da ne de Adana'da hiçbir müteahhidin hak edişlerine müdahale etmediğini söyledi.

Diğer sanıklar da suçlamaları kabul etmedi. Mahkeme Başkanı, sanıkların savunmalarının tamamlanmasının ardından duruşmayı öğleden sonraya erteledi.

Öğleden sonraki duruşmada ise sanık avukatları savunmalarını yaptı. Mahkeme heyeti Sözlü'nün yurt dışına çıkış yasağının devamına karar verip duruşmayı 24 Hazirana erteledi.

Adana Emniyet Müdürlüğüne 24 Kasım 2014'te postayla gönderilen ihbar mektubu üzerine başlatılan soruşturmanın ardından Adana Cumhuriyet Başsavcılığı Terör-Teknik ve Organize Suçlar Soruşturma Bürosunca hazırlanan ve Adana 6. Ağır Ceza Mahkemesince kabul edilen iddianamede, Sözlü ve ASKİ Genel Müdürü Rahmi Pekar ile Ertuğrul Kütük, Ragip Bekaroğlu, Burak İnceoğlu, Mehmet Boran, Haluk Boran, Mehmet Şahin, Hüseyin Güçüm, Ahmet Sevimli, Şaban Acar, Mustafa Kaan Aslan, Kutfedi Kılınç, Hikmet Erol Akça ve Ömer Aydın'ın, 7 yıldan 19 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılmaları istenmişti.

Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü'nün, Ceyhan Belediye Başkanlığı görevini yürüttüğü dönemle ilgili başlatılan soruşturma kapsamında yurt dışına çıkış yasağı verilmişti.

İddi·anameden

İddianamede, Sözlü'nün, Ceyhan Belediye Başkanı olduğu dönemde rastlayan suç tarihlerinde yapılan 2012/181812 sayılı ihalede yüklenici firma sahibi Ertuğrul Kütük tarafından kilitli parke taşı döşeme işi tamamlanmadığı halde 5 milyon 909 bin 482 lira hak edişin tamamının ödenmesine onay verdiği, 4 milyon 42 bin 373 liralık işin bitirilmediği önü sürüldü. Bu durumun ortaya çıkmasından sonra Sözlü'nün, Adana Büyükşehir Belediyesinden, başka bir ihalede alınan ve kullanım yerleri belli olan taşlardan bir kısmını ASKİ kanalıyla Ceyhan'a göndererek eksik işlerin tamamlanması fiillerinde bulunduğu iddiasının yerinde tespitler, resimlemeler, bilirkişi raporları, idari soruşturmalar sonucu düzenlenen inceleme raporları, şüpheli ve tanık ifadeleriyle doğrulandığı, bu şekilde "Edimin ifasına fesat karıştırma" suçunu işlediği iddia edildi.

Sözlü'nün ayrıca, ödenen hak ediş paralarından "rüşvet" aldığı da ileri sürülen iddianamede, şu ifadeler yer alıyor:

"Şüpheli Hüseyin Sözlü'nün, yüklenici Ertuğrul Kütük'e haksız şekilde ödenen paranın kendisine dönüşünü sağlamak ve bu şekilde menfaat temin etmek üzere ihale sözleşmesinde taraf sıfatı olmayan, Ertuğrul Kütük ile aralarında herhangi bir alt yüklenici sözleşmesi bulunmayan şüpheli Ömer Aydın'a hak ediş ödemelerinin yapılmasını sağlaması, Ömer Aydın tarafından Hüseyin Sözlü'nün seçim kampanyası sırasında para verilmesi, yemekli toplantı için bin 500 lira göndermesi, Hüseyin Sözlü'nün seçim çalışmalarında bulunan Abdullah Beyceoğlu'na Ömer Aydın tarafından 25 bin lira para transferi yapılması, her iki şahsın birbirlerini tanımadıkları, paranın hangi sebeple gönderildiğini bilmedikleri yönündeki beyanları, Ertuğrul Kütük'ün, Kutfedi Kılınç'ın kendisinden Hüseyin Sözlü'ye verilmek üzere para istediğine dair beyanı, Ertuğrul Kütük ve Ömer Aydın'ın aldıkları hak ediş ödemelerine ilişkin vergi müfettişleri tarafından hazırlanan raporda, paraların akıbetinin tespit edilemediğine dair tespitleri ile diğer tüm deliller birlikte değerlendirildiğinde şüpheli Hüseyin Sözlü'nün, Ertuğrul Kütük ve Ömer Aydın'a ödenen hak ediş paralarından aldığı, bu şekilde rüşvet suçunu işlediği, evrak kapsamından anlaşılmakta."

Kaynak: AA / Güncel

Hüseyin Sözlü Ömer Aydın Ceyhan Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title