Haberler

Adana'da Askeri Cezaevindeki "İşkenceyle Ölüm" İddiası

Adana'daki 6.Kolordu Komutanlığı Askeri Cezaevinde tutuklu er Murat Polat'ın işkence sonucu öldürüldüğü iddiasıyla ilgili, aralarında bir yarbay ve iki astsubayın da bulunduğu 30 sanığın yargılandığı davada, bir er 25 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Adana'daki 6. Kolordu Komutanlığı Askeri Cezaevinde tutuklu er Murat Polat'ın işkence sonucu öldürüldüğü iddiasıyla ilgili, aralarında bir yarbay ve iki astsubayın da bulunduğu 30 sanığın yargılandığı davada, bir er 25 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Adana 5. Ağır Ceza Mahkemesindeki davanın duruşmasına tutuksuz sanıkların tamamı katılmazken, duruşmada, öldürülen Murat Polat'ın annesi Gülşen ve babası Kenan Polat hazır bulundu.

Adana Cumhuriyet Savcısının okuduğu mütalaaya göre, ailesi İstanbul'da yaşayan er Murat Polat, Gaziantep'teki Topçu Taburunda 23 Haziran 2005'te dizinden rahatsızlandı. Hatay'ın İskenderun ilçesindeki Deniz Askeri Hastanesine sevk edilen Polat, iddiaya göre, arkadaşı Ahmet Sambur ile hastaneden firar etti.

İki asker, 27 Haziran 2005'te İskenderun'da bir eve hırsızlık amacıyla girmek isterken yakalanıp, Adana 6. Kolordu Komutanlığı 1. Sınıf Cezaevine konuldu. İddiaya göre, Polat, mahkum gömleğini giymemekte direndiği için asker olan cezaevi gardiyanları tarafından cop ve sopayla dövüldü.

Ağır yaralanan Polat, Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesinde yoğun bakım ünitesinde tedavi altına alındı. Böbrekleri ve akciğeri hasar gören, kaburgaları kırılan, beyninde ödem oluşan Polat, makineye bağlı yaşatılmaya çalışılırken 27 Temmuz 2005 tarihinde öldü. Otopsi raporunda, Polat'ın "işkence ile öldüğü" belirtildi. Askeri mahkeme, işkence suçunun askeri bir suç olmadığı ve sanıkların çoğunun terhis olduğu gerekçesiyle görevsizlik kararı verdi ve dosyayı sivil mahkemeye gönderdi.

Adana Cumhuriyet Savcısı, Er Polat'ı işkenceyle öldürdükleri iddiasıyla 30 asker hakkında "işkence", "neticesi sebebiyle ağırlaşmış işkence" ve "görevi ihmal" suçlamalarıyla, 12 yıldan ömür boyu hapse kadar değişen hapis cezaları istedi.

Müşteki baba Kenan Polat ile anne Gülşen Polat, son duruşmada, sanıkların en ağır şekilde cezalandırılmalarını talep etti.

Mahkeme başkanı, sanıklardan er Hüseyin Güldaşı'yı "kasten öldürme" suçundan 25 yıl hapis cezasına çarptırdı. Sanıklardan 12'sini "yaralama" suçundan 550'şer lira para cezasına çarptıran mahkeme başkanı, bu cezalar hakkında hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına karar verdi. 16 sanık beraat ederken, sanıklardan Nihat Ercan hakkındaki suçlama ise yargılama devam ederken öldüğü için düştü.

-Sanıkların önceki ifadeleri-

Önce tutuklanan, yargılama sırasında tahliye edilen sanık Güldaşı, önceki duruşmalarda verdiği ifadesinde, komutanların emri ile bazı mahkumları dövdüklerini iddia etmiş ve "Murat, giymesi için verdiğimiz elbiseleri giymeyerek, 'Bana kimse giydiremez' dedi. Bu sırada Ramazan, Murat'ı tokatladı. Murat bize saldırdı, ardından cama fırlayıp, sandalye ve yumrukla camı kırmaya çalıştı. Bu sırada odada bulunan diğer gardiyanlarla birlikte Murat'a copla vurduk. Murat'ı camdan çektiğimde, kendisini dolaba vurdum. Diğer sanıklar neden beni suçluyor bilmiyorum" demişti.

Diğer sanıklar ise Polat'ı, Güldaşı'nın dövdüğünü iddia etmişlerdi.

- ADANA

Kaynak: AA / Yerel

Murat Polat Kenan Polat İstanbul Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title