Haberler

Adana'da AK Parti ve CHP Adaylarından Ortak Basın Toplantısı

Güncelleme:

AK Parti Adana adayı Abdullah Torun ile CHP adayı Yıldıray Arıkan, yerel seçim sonuçlarına itiraza yönelik ortak basın toplantısı düzenledi.

AK Parti Büyükşehir Belediye Başkan adayı Abdullah Torun ile CHP Büyükşehir Belediye Başkan adayı Yıldıray Arıkan, yerel seçim sonuçlarına itiraza yönelik ortak basın toplantısı düzenledi.

Torun, kentteki bir otelde düzenlenen toplantıda, CHP adayı Yıldıray Arıkan'ın kendisini araması üzerine buluşmaya gerek duyduklarını söyledi.

Adana seçimlerinin 2009'daki yerel seçimler dahil olmak üzere, üzerinde her türlü gölgeyi barındıran bir sistem ve yapı üzerinde gerçekleştirildiğini ifade eden Torun, "Bir çok kural hatası oluşmuştur. Tam kanunsuzluk hali mevcuttur" diye konuştu.

Özellikle, Seyhan ilçesindeki 3'üncü bölge seçim kurulunun birleştirme tutanaklarının tanzimi yapılmadan kurulun bırakıp gidildiğini, ara verildiğini ve tekrar başlandığını iddia eden Torun, şunları kaydetti:

"Bu tam bir kanunsuzluk halidir. Çünkü, 298 sayılı yasanın 108'inci maddesinde açıkça, kanunda bu birleştirme tutanakları imzalanmadan kurul, çalışmalarına aralıksız devam eder. Kanuna açık bir muhalefet var. Muhtarlık zarflarıyla belediye için kullanılan zarflar farklı olmasına rağmen, belediye seçimi ile alakalı oylar, oy tutanakları muhtarlık zarfına konulmuştur. İncelenmesiyle çok rahat ortaya çıkar. Örneğin, Seyhan birinci bölgede bulunan Yeşilyurt Mahallesi'nde 1255 No'lu sandık, tutanak defteriyle de bu durum sabittir. Bu durumun tutanak altına alındığı görülecektir. Biz zaten itirazlarımızı ilçe seçim kuruluna yaptık. İlçe seçim kurullarının bir kısmı oyların tekrar sayılmasına karar verdi, bir kısmı da ne hikmetse vermedi, bir kısmının da yarın vereceğini duyduk. Oyların sayılmasından niçin rahatsız olalım arkadaşlar? Adana kamuoyunun yıllardan beri bu konuda vicdanı sızlamaktadır. Adana kamuoyunun ve bize oy veren seçmenlerin vicdanının rahatlaması için oyların tekrar sayılmasından, gerekiyorsa kaç kez sayılmasından hiç kimsenin rahatsız olmaması gerekir. Ben ilçe seçim kurullarının ve başlarından bulunan değerli hakimlerimizin kamuoyunun bu beklentisini göz önüne alarak oyların tekrar sayımına karar vereceklerdir. Nitekim bu maddi hataların hepsi kanuna açıkça muhalefet edildiğini göstermektedir. Tüm bunlar göz önüne alınarak eğer gerekiyorsa biz varız, hazırız. Seçimin yenilenmesi gerekiyorsa, seçimin yenilenmesine de hazırız."

Torun, bu toplantıyı hem Arıkan, hem kendileri ve 700 binin üzerindeki seçmenin haklarını korumak adına yaptıklarını dile getirerek, seçim kampanyaları sürecinde hem Arıkan'ın hem de kendisinin centilmenlik kurallarına riayet ettiğini söyledi.

"Bu seçimin projelerle yarışan bir seçim olmasını diledik. Herkes projesini, Adanalı hemşehrilerine ne vereceğini ortaya koysun, neler yapabileceğini ortaya koysun ve bu şekilde seçmenin tercihine yönelik bir seçim olmasını arzu ettik" diyen Torun, ancak ellerindeki bilgilere göre sandık kuruluna yapılan itirazların kurul tarafından reddedildiğini ama kurulun bu hakkının bulunmadığını anlattı.

-"Yaklaşık 50 bin seçmenin oyu iptal edildi"

Adana'da yaklaşık 50 bin seçmenin oyunun iptal edildiğini aktaran Torun, bu iptallerin haklı gerekçelere dayalı olmadığını dile getirdi.

Torun, "Hem il seçim kuruluna hem yüksek seçim kuruluna güveniyoruz. Burada bir kanunsuzluk hali mevcuttur, maddi deliller ortadadır, bu seçimin yenilenmesini de Adana kamuoyu beklemektedir. Öncelikle oyların sayılmasını talep ediyoruz, oylar sayıldıktan sonra da kamuoyu tatmin edilemezse seçimlerin yenilenmesi için bütün şartlar oluşmuştur" ifadelerini kullandı.

CHP adayı Arıkan

CHP Adana Büyükşehir Belediye Başkan adayı Yıldıray Arıkan ise yerel seçimlere her türlü ferasetin karıştırıldığını, bir algı yönetimi ve şike yapıldığını savundu.

Maçta hakem değil kural hatası yapıldığı görüşünde bulunan Arıkan, şöyle devam etti:

"Örneğin 298 sayılı kanunun 108'inci maddesi gereğince sandık kurulundan gelen sonuç tutanaklarının ilçe seçim kurulunca birleştirilmesi ve seçim sonuçlarının belirlenmesi işlemi açık ve aralıksız olarak yapılması gerekirken, Seyhan 3'üncü seçim kurulunca sabah saatlerinde ara verilmiştir. Bu durum o seçimin iptalini gerektirir. Dolayısıyla o bölgedeki seçimin iptali gerekir. Belediye başkanlığı ve oy pusulalarının yanına muhtarlık oy pusulaları konulmuş, bu durum yeninden sayım halinde tespit edilecektir. Sandık kurulları en az 4 kişiden oluşan kurul yöneticileri tarafından oluşturulması gerekirken 3 ve daha az kişi tarafından kurulmuştur. Bu durumların hepsi tutanaklarla mevcuttur."

Elindeki imza olmayan ve tek imzalı tutanakları gösteren Arıkan, "Bunların hepsi seçimin iptalini gerektirir. Büyükşehir başkanı ve ilçe başkanı aynı zarf içerisindeyken belediye meclis üyeleri çıkmamış ve geçerli sayılmıştır" dedi.

Arıkan, meclis üyeleri ve ilçe belediyelerinin, Büyükşehir Belediyesi için ve muhtarlık için kullanılan zarfların farklı olmasına rağmen bu kurala riayet edilmediğini anlatarak, şunları kaydetti:

"Farklı zarflarda oy kullanılmış, durum tutanak defterlerinin incelenmesiyle ortaya çıkacaktır. Bu seçimde her türlü iptal edilmesi gereken kurallar işlenmiştir, bu seçimin iptali gerekir. Ayrıca, ahlaki olmayan her türlü işlem yapılmıştır. Yıllardır, 25 senedir Adana'da seçim hileleri hep gündeme gelmiştir. maalesef bu seçim de yine aynı kurallar işlenmiş, aynı durumlar ortaya çıkmıştır. Bunların kimin tarafından ve nasıl yapıldığı incelendiği zaman ortaya çıkacaktır. Dolayısıyla ben CHP Belediye Başkanı olarak bu seçimin iptalinin gerektiğini düşünmekteyim."

-"Halk TV ve Sözcü Gazetesi'nde her türlü hileye başvurulmuştur"

Seçmenin iradesinin bu seçimde yanıltıldığını savunan Arıkan, sözlerini şöyle tamamladı:

"Ben CHP Belediye Başkanı olarak, sosyal-demokrat bir insan olarak konuşuyorum. Sahte manipülasyonla, anket manipülasyonlarıyla, özellikle sosyal-demokratların izlediği Halk Tv ve Sözcü Gazetesi'nde her türlü hileye başvurulmuştur. Ben açık gönüllülükle ve ve saf duygularla söylüyorum, dolayısıyla seçmenin asıl iradesi sandığa yansımamıştır. Onun ötesinde bir sürü kural hatası yapılmıştır. Tutanaklarda en az 4 imza olması gerekirken tek imza olmuştur. Dolayısıyla bizce bu seçimin iptali gerekir. Oyların sayılmasından ziyade iptali gerekir. Örneğin, Seyhan 1'inci bölgede bulunan Yeşilyurt Mahallesi'nde 1255 No'lu sandık tutanakları deftere sabittir. Bunlar incelendiği zaman hepsi ortaya çıkacaktır. Dolayısıyla bu seçimde maalesef hem seçmen iradesi yok sayılmış, hem de kural hatası yapılmıştır." - Adana

Kaynak: AA / Yerel

Yıldıray Arıkan Abdullah Torun Ak Parti Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

Arka Sokaklar 671. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 19 Nisan Arka Sokaklar yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Ateş Kuşları 52. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 19 Nisan Ateş Kuşları yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Kara Ağaç Destanı 9. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 19 Nisan Kara Ağaç Destanı yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? 19-20 Nisan Akaryakıt Fiyatları: Benzine ve motorine indirim veya zam var mı? NO Pelicans Sacramento Kings NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 19 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! Miami Heat Chicago Bulls NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 19 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! 19-20 Nisan hava bugün ve yarın nasıl olacak? HAVA DURUMU! İstanbul'da yarın hava nasıl olacak, yağış var mı? Survivor dokunulmazlık oyununu kim kazandı? 19 Nisan Cuma 2024? Survivor kim kazandı? 19 Nisan Cuma Mavi Takım mı kazandı, Kırmızı Takım mı kazandı? Survivor CANLI izle! 19 Nisan Cuma TV8 Survivor HD izleme linki! BUSKİ Bursa su kesintisi: Bursa'da sular ne zaman gelecek? 19-20 Nisan 2024 Bursa su kesintisi listesi! Gaddar CANLI izle! Fox TV Gaddar 13. Bölüm tek parça HD izle 19 Nisan Cuma! Kızılcık Şerbeti 59. Bölüm Canlı İzle! Show TV'de Neler Oldu? KOSKİ Konya su kesintisi: Konya'da sular ne zaman gelecek? 19-20 Nisan 2024 Konya su kesintisi listesi! Yalı Çapkını CANLI İZLE! 19 Nisan Yalı Çapkını 66. bölüm CANLI YAYIN! Yalı Çapkını FULL İZLE!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title