Haberler

Adana Baro Başkanı: Kürkçüler Cezaevi'nde Tutuklu ve Hükümlülere Baskı Yapılıyor

Adana Barosu Başkanı avukat Mengücek Gazi Çıtırık, Özgecan Aslan'ın katili Suphi Altındöken'in geçen 11 Nisan'da Adana Kürkçüler Cezaevi'nde öldürülmesinin ardından tutuklu ve hükümlülere baskı yapıldığını, hakaret edildiğini öne sürdü.

Adana Barosu, İnsan Hakları Derneği ve Çağdaş Hukukçular Derneği, kentteki cezaevlerinde yaşandığı ileri sürülen insan hakkı ihlalleriyle ilgili rapor hazırladı. Adana Kürkçüler Cezaevi önünde toplanan Adana Barosu, İnsan Hakları Derneği ve Çağdaş Hukukçular Derneği üyeleri, raporun ayrıntılarını paylaştı. 'İnsanlık onuru işkenceyi yenecek' sloganı atan grup adına konuşan Adana Barosu Başkanı Mengücek Gazi Çıtırık, rapora yansıyan iddiaları gündeme getirdi. Cezaevlerinin, 'Acı dram evleri' haline geldiğini söyleyen Çıtırık, "Bölgemizde hak ihlallerinin yaşanmadığı tek bir cezaevi dahi bulunmamaktadır. Dışarıda uygulanan toplumsal baskı ve şiddet politikaları cezaevlerinde daha fazla pratikte kendisini hissettirmektedir" dedi.

CİNAYET SONRASI YAŞANANLARI ANLATTI

Cezaevinde bulunanların yakınlarıyla yapılan görüşmeler, İnsan Hakları Derneği, Çağdaş Hukukçular Derneği ve Adana Barosu'na yapılan hak ihlali başvurularının ardından rapor hazırlandığını aktaran Çıtırık, şunları kaydetti:

"Özgecan Aslan cinayetinin zanlıları Adana F Tipi Kapalı Cezaevi'nde tutukluyken Suphi Altındöken, başka bir mahkum tarafından öldürülmüştür. Cinayet sonrası cezaevinde tutuklu ve hükümlülerin yasadan kaynaklı bir çok hakkı elinden alınmış, hukuk tanımaz, keyfiyet arz eden uygulamalar yoğunluk kazanmıştır. Cezaevinde mahpusların kaldığı odalarda günlük olarak detaylı aramalar yapılmakta, tutuklu ve hükümlülerin özel eşyaları tahrip edilip kırılmaktadır. Aramalarda bombaya duyarlı köpekleri kullanılmakta, kimi odalarda köpeklerin mahpusların eşyalarına zarar vermektedir. Aramalara katılan infaz koruma memurları mahpuslara hakaret edip aşağılamakta, fiziki olarak müdahalede bulunmak için tahrik edici bir dil kullanmaktadır. Mahpusların ortak yaşam alanlarından faydalanma, diğer odalardaki mahpuslarla sohbet ve spor imkanlarından faydalanma hakları elinden alınmıştır. Mahpusların dilekçeleri işleme konulmuyor, taleplere cevap verilmiyor. Mahpusların revir ve hastana taleplerine çok geç yanıt veriliyor. Kimi talepleri hiç karşılanmamaktadır. Yemeklerdeki kalitede belirgin bir düşüş görülmektedir. Son kullanım tarihi geçmiş gıdalar verilmektedir. Uzun süreden beri etli yemekler verilmemektedir. Kantin ihtiyaçları karşılanmıyor. Adliye ve hastaneye geliş gidişlerde kullanılan ring araçlarında mahpusların kendi aralarında konuşmaları yasak getirilmiştir. Hastanelerde kelepçeli muayene dayatılıyor. Bunu kabul etmeyen mahpusların tedavisi yapılmıyor. Açık görüş sırasında mahpusların ziyaretçileri ve diğer mahpuslarla çoklu fotoğraf çektirmesi yasaklanmış durumda. Cezaevlerinde yaşanan işkence ve kötü muamelelere, ağır hak ihlallerine karşı derhal siyasi ve hukuki girişimlerde bulunulması, sorumlular hakkında hukuki süreç başlatılmasını talep ediyoruz."

- Adana

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Suphi Altındöken Kürkçüler Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Pazartesi bankalar açık mı? Seçimden sonra Pazartesi bankalar çalışıyor mu, saat kaça kadar çalışıyor? 29 MART BİM AKTÜEL ÜRÜNLER KATALOĞU YAYINLANDI: Bu hafta neler var? Bu hafta BİM'e hangi ürünler geldi? İstanbul'da yangın mı var? İstanbul'da nerede, ne yangını var son dakika! Bugün hangi maçlar var? Bugün maç var mı? 29 Mart Bu akşam hangi maçlar var, hangi kanalda? Moritanya'da bir kadın evlenmek istiyorsa kaç kilo olmalıdır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 29 Mart 2024 Cuma! Basketbol tarihinde bir oyuncu kariyerinde en fazla toplam kaç sayı atmıştır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 29 Mart 2024 Cuma! Dünyanın en uzun öküzü günde kaç litre su içer? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 29 Mart 2024 Cuma! FACEBOOK CUMA MESAJLARI 2024: Resimli, en iyi, en yeni Facebook Cuma mesajları! RESİMLİ HAYIRLI CUMALAR MESAJLARI | Hadisli Cuma mesajı! En güzel resimli cuma mesajları! Cuma mesajları, resimli Cuma mesajları! Kısa Cuma mesajları En yeni Cuma mesajları neler? Kısa, ayetli ve anlamlı Cuma mesajları hangisi? EN İYİ CUMA MESAJLARI: Whatsapp, Facebook Ayetli, resimli, kısa Cuma mesajları! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 29 Mart AFAD ve Kandilli deprem listesi! 29 Mart Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 29 Mart 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı! On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 29 Mart 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 29 Mart Resmi Gazete yayımlandı! 32503 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title