Haberler

Adana Aladağ'da Geciken Yurt Yatırımı Sevindirmedi

Adana'nın Aladağ İlçesi'nde eski yurt binasının yıkılması ile kız öğrencilerin 'Süleymancı' cemaatine ait özel kız öğrenci yurduna nakledilip, burada 10'unun yanarak ölmesinin derin acısı yaşanırken, yeni bir yurt binasının yapımına ancak geçen ay başlandığı ortaya çıktı.

Adana'nın Aladağ İlçesi'nde eski yurt binasının yıkılması ile kız öğrencilerin 'Süleymancı' cemaatine ait özel kız öğrenci yurduna nakledilip, burada 10'unun yanarak ölmesinin derin acısı yaşanırken, yeni bir yurt binasının yapımına ancak geçen ay başlandığı ortaya çıktı. İller Bankası'nın (İLBANK) hibe olarak 8 milyon lira ihale bedeli ile yaptıracağı yurt daha sonra Milli Eğitim Bakanlığı'na devredilecek. Daha önce yıkılan binanın yerinde temeli atılıp projesi 300 kişilik olan yurdun yarısında ortaöğretim çağındaki erkekler, kalan yarısında ise kızlar barınabilecek.

İlçedeki 4 okulun bulunduğu kompleksin ortasındaki eski yurt Adana depreminden sonra inşa edilmesine rağmen sonraki bir depremde hasar görmüş, onarıldıktan sonra kullanılırken 2 yıl önce 'çürük' raporu ile yıkılınca, buradaki öğrenciler komşu Kozan İmçesi'ne nakledilip Aladağ'da yeni yurt için beklenmeye başlanmıştı. Milli Eğitim Bakanlığı'nca kız öğrenciler için yurt eksikliği giderilemeyince, Süleymancıların erkek öğrenciler için açtığı yurt kız yurduna dönüştürülerek Kozan'a giden ve ortaokullara yeni kayıt yaptıran öğrenciler 54 kişilik bu yurda yerleştirilmişti. Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, yangının ardından yaptığı dünkü açıklamasında, devletin açıkta kalan öğrencileri Kozan'a yerleştirdiğini ancak bazı kişiler tarafından aileler ikna edilerek 12 kişiye mezar olan yurda kaydırıldığını söyledi.

2018'DE TAMAMLANACAK

İLBANK'ın yeni yurt binasının teslimi 2018 yılının ilk ayı olarak ihale edilmişken, şimdi hızlandırılmasına çalışılacak. Henüz temel atma töreni yapılmadığı için yeni yurt yapımından haberdar olmayan Aladağlılar, yangın faciasının ardından bu bilgiye sahip olunca sevinemeyip, "Eski yurt yıkılmadan önce tedbir alınsa, biz de yıkılmazdık" dedi.

Bu arada, bir çok kişinin ilçede yangın çıkan yurtla ilgili olarak bir değerlendirme yapmaktan kaçındığı görüldü. Çocukları ölen ve yaralanan ailelerin de çok azı tepkilerini dile getirirken, bazı aileler olayı 'kader' olarak değerlendirdi.

Aladağ'da 8 cemaat yurdu daha bulunduğu öne sürülerken, ilçenin tek modern ve geniş kapasiteli yurdu, bu bölgede madencilik çalışmaları yapan iş adamı Necati Kurmel tarafından anadolu lisesi ile birlikte inşa edilmişti. Bu binada sadece erkek öğrenciler barınıyor. Kurmel Aladağ'a daha önce bir hastane, ilçe emniyet müdürlüğü hizmet binası, karakol ve lojman da kazandırmıştı.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Aladağ Kozan Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title