Haberler

Adalet Komisyonu Toplantısı

Toplantı, Soma'da maden ocağında meydana gelen facia nedeniyle Komisyon Başkanı İyimaya ve siyasi parti temsilcilerinin taziye dileklerini iletmelerinin ardından iptal edildi Komisyonun yarın yapılacak toplantısının yeni yargı paketi olarak belirlenen gündemi bugüne alınarak, paketin altkomisyona sevk edilmesine karar verildi Komisyon Başkanı İyimaya: "Bugün milletin vicdanına, her birimizin yüreğine yakıcı bir ateş düştü.

TBMM Adalet Komisyonu'nun Basın Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısını görüşmek üzere gerçekleştirilecek bugünkü toplantısı Soma'da meydana gelen maden faciası ve milli yas ilan edilmesi nedeniyle iptal edildi.

Komisyonun yarın yapılacak toplantısının yeni yargı paketi olarak belirlenen gündemi de bugüne alınarak, paketin altkomisyona sevk edilmesine karar verildi.

Komisyon Başkanı Ahmet İyimaya, üyelerin komisyon salonuna gelmesinin ardından kısa bir konuşma yaparak Soma'da maden ocağında meydana gelen facia nedeniyle komisyonun çalışmaması kararı alındığını açıkladı. Yaşananlar nedeniyle büyük üzüntü içinde olduğunu belirten İyimaya'nın konuşması sırasında gözlerinin dolduğu gözlendi.

Maden işçilerinin toprağın derinliklerinde ekmek parası için alın teri döktüklerini ifade eden İyimaya, şunları söyledi:

"Bugün milletin vicdanına her birimizin yüreğine yakıcı bir ateş düştü. Güneşin dahi ışıtamadığı donuk bir karanlıkta, milli bir yastayız. Onlar vatan şehitleridir. Bu mukaddes ibareyi telaffuz etmek, hiçbir şekilde bizi sorumluluktan kurtarmıyor. Müselsel kazalara karşı önleyici ve denetleyici ortak aklı henüz oluşturamamış hepimizin ve evleviyetle işverenler dahil, sistem dinamiklerinin vahim kusurlarına atıfta bulunmaya mecburuz.

TBMM Adalet Komisyonu olarak şehitlerimizin çileli ailelerinin, işçi dostlarının, aziz milletimizin ve Türkiyemizin başı sağolsun diyor, şehitlere Allah'tan rahmet, yaralılara acil şifalar ve milletimize sabırlar diliyoruz. Mahsur kalan işçilerimize kurtuluş dualarında bulunuyoruz."

- "Kara altın bugün birçok insanımıza kara cehennem oldu"

İyimaya konuşmasının ardından siyasi parti temsilcilerine taziye dilekleri için söz verdi.

AK Parti Kastamonu milletvekili Hakkı Köylü, büyük üzüntü içinde olduklarını belirterek, "Kara altın bugün birçok insanımıza kara cehennem oldu. Sonucu itibariyle bugüne kadar en ağır sonuçları doğuran bir maden kazası olduğunu tahmin ediyorum" ifadelerini kullandı. Olayın sebeplerinin mutlaka tartışılacağını ve gereğinin yapılacağını kaydeden Köylü, bugün acıyı paylaştıklarını söyledi.

CHP Kırklareli Milletvekili Turgut Dibek de Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız'ın ilk açıklamalarından itibaren cumhuriyet tarihinin en büyük maden kazasıyla karşı karşıya olunduğunu hissettiklerini belirtti. Dibek, "Şu anda bu konuyu farklı boyutları ile burada konuşmak doğru değil. Tabii ki parlamento siyaset yapma yeri, toplumun sorunlarını burada konuşacağız. Ama bunun bence şu anda yeri değil. Bunu daha sonra konuşacağız" dedi. CHP'nin bir süre önce Soma'daki madenlerde yaşanan sorunlarla ilgili verdiği Meclis araştırma önergesinin reddedildiğini hatırlatan Dibek, "Söyleyecek çok sözümüz var ama şu anda yeri değil. Bu ölümlerin kader olmadığını görmemiz gerekir" ifadelerini kullandı.

MHP İstanbul Milletvekili Murat Başesgioğlu da "Şu anda acımız fazla, yara sıcak. Başka bir konuya değinmeye gerek yok. Ama şunu bilmemiz lazım ki parlamento olarak bu işin sonuçları tam ortaya çıktıktan sonra çok kapsamlı bir çalışma yapmaya ihtiyaç var. Yerin altında 2 bin metrede ekmek parası kazanmak, helal ve mübarek bir iş. Ama onları yasanın ve fiziki şartların altına almak da bizim sorumluluğumuzda. Bunları unutmamamız, o yaralı ailelerin acısını bizim de sürdürmemiz, tekrar etmemesi için hep birlikte bu yarayı sarmak için gayret göstermemiz lazım. Bütün Türkiye şu anda bu aklı selim ve sağduyu içinde hareket ediyor" diye konuştu. Başesgioğlu, olayla ilgili haberlerin verilişinde de sorumluluk anlayışı içinde davranılması gerektiğini belirterek, "Kimseyi bu sorumluluktan kurtarmak adına özel bir gayrete gerek yok. Yara çok derin, hepimizi sarstı" dedi.

- "Borcumuzu yasal işgüvenliğini çağdaş ülkeler düzeyine çıkaran düzenlemeler yapmakla ödeyebiliriz"

HDP Batman Milletvekili Bengi Yıldız ise olaydan duydukları üzüntüyü ve acıyı paylaştıklarını aktardı. Yıldız, "Bu acının üzerinde çözüm üretmemiz lazım. Bu sorunun aslında ne kadar yakıcı olduğunu gösteren bir olaydır. Önemli olarak bu sorumluluğu parlamento olarak yüklenmemiz lazım. Başta hükümet olarak hepimiz dünyada, Avrupa'da adeta birinciliği kaptırmayan bu kadar elim bir olayda neden bugüne kadar sorunlarımızı çözemedik meselesini acilen masaya yatırıp, belki de bu şehitlere ailelerine ve halkımıza karşı olan borcumuzu en kısa zamanda yasal işgüvenliğini çağdaş ülkeler düzeyine çıkaran düzenlemeler yapmakla ödeyebiliriz" değerlendirmesinde bulundu.

Konuşmaların ardından Komisyon Başkanı İyimaya aynı gerekçe ile yarın yapılacak toplantının da iptal edildiğini söyledi. Toplantının yeni yargı paketinin görüşmeleri olarak belirlenen gündeminin bugüne alındığını ifade ederek, paketin alt komisyona sevk edilmesini komisyon üyelerinin oylarına sundu. Oylama ile yeni yargı paketi alt komisyona sevk edildi. - TBMM

Kaynak: AA / Politika

Ahmet İyimaya Taner Yıldız Hakkı Köylü Soma Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

20 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 20 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 20 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 20 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! 22 Nisan Pazartesi günü okullar tatil mi, yarım gün mü? 20 Nisan Cumartesi Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Sadettin Saran kimdir, serveti ne kadar? Sadettin Saran aday mı? Sadettin Saran Fenerbahçe başkanlığına aday oldu mu? Tövbe duası: Tövbe istiğfar duası okunuşu ve yazılışı nedir? Arapça Tövbe duası ve Türkçe meali! Tövbe nasıl edilir? Nasuh Tövbe duası nasıl okunur? Baby Shower nedir, ne demek? Baby Shower patisi nedir? Baby Shower pastaları! Baby Shower partisine katılmak caiz mi? Diyanet'in açıklaması ne? Galatasaray, Fenerbahçe ve Beşiktaş'ın 2023-2024 sezonu Avrupa gelirleri Bilmeceler ve Cevapları 2022: En Zor Bilmece Soruları Nelerdir? Zor, Kolay, Komik, İlginç, Eğlenceli, Yeni, Uzun, Kısa Bilmeceler ve Cevapları! 1 Ekim hangi burç? Ekim'in 1'i hangi burçtur? 1 Ekim burç özellikleri, sembolü ve gezegeni nedir? 1 Ekim hangi burca ait? Halving ne demek? Kriptoda halving anlamı nedir? İstanbul'da Pazar günü trafiğe kapatılacak yollar! Hafta sonu hangi yollar trafiğe kapalı olacak? Organ bağışı caiz mi? Diyanete göre Organ bağışı günah mı?
title