Haberler

Adalet Bakanı Bozdağ, Şırnak'ta Açıklaması

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, "100'den fazla maddesi değişti ama biz mevcut anayasayı demokratikleştiremedik. Yeni Türkiye'nin ön şartı yeni bir anayasadır" dedi.

Bakan Bozdağ, Şırnak'taki temasları kapsamında, beraberinde Vali Hasan İpek, AK Parti Şırnak Milletvekili Mehmet Emin Dindar ve Cumhuriyet Başsavcısı Mehmet Akif Dönertaş ile Baro Adli Yardım Bürosunu ziyaret etti.

Burada, Baro Başkanı Nuşirevan Elçi ve avukatlar tarafından karşılanan Bakan Bozdağ, yaptığı açıklamada, Cizre'de kurulan Ağır Ceza Mahkemesinin Şırnak Adliyesinin iş yükünün azaltması ve önemli davaların hızlı şekilde karara bağlanması bakımından son derece önemli olduğunu belirtti.

Yeni anayasanın tüm Türkiye'nin konusu olduğunu, mevcut anayasanın 17 kez değiştirildiğini hatırlatan Bozdağ, şöyle konuştu:

"Mevcut anayasanın 100'den fazla maddesi değişti ama biz mevcut anayasayı demokratikleştiremedik. 1982 Anayasasını değiştire değiştire daha demokratik yapamayız. Bunu insan haklarını önceleyen, hukukun üstünlüğü her maddesinde egemen olan bir anayasaya dönüştürmeliyiz. 1982 ruhu buna izin vermiyor, bu ruhu değiştirerek öldüremeyiz. Onun için 1982 ruhunu ve onun sirayet ettiği tüm maddeleri bir kenara koyup yeni bir anayasa yapmak zorundayız."

"Yeni Türkiye'nin ön şartı yeni bir anayasadır. Yeni bir anayasa hayata geçirilmeden yeni Türkiye olmak, başarılamayacaktır" diyen Bozdağ, yeni Türkiye'nin yeni anayasayı yapmayı başaracağını dile getirdi.

Bozdağ, hükumet olarak da yeni anayasaya inandıklarına işaret ederek, şunları kaydetti:

"Mecliste uzlaşma komisyonu kurarak, 'tüm partilerle eşit olalım' dedik. Sayımız 320 olmasına rağmen, 'beraber yapalım' dedik. Milletin bize verdiği gücü bir kenara koyarak yeni anayasa için birlikte karar vermeyi öne aldık ve öyle adım attık ama maalesef bunu başaramadık. Türkiye yeni anayasayı mutlaka başaracaktır. Bugünün siyasi partileri değişik gerekçelerle yeni anayasa konusunda milletin iradesine ve talebine uygun adım atmamış olsalar bile önümüzdeki yeni parlamentonun bu konuda önceki parlamentoya göre daha cesaretli olacağına, milletin yeni anayasa konusunda samimi olmayanlara güç verme noktasında oyunu bir kez daha gözden geçireceğine yürekten inanıyorum."

Bozdağ, yeni anayasa konusunda gayret ve çabalarının devam edeceğini ifade etti.

Hasta tutuklu ve hükümlüler

Bakan Bozdağ, hasta tutuklu ve hükümlülerle de ilgili bir takım adımlar attıklarını belirterek, önce bir yasal düzenleme yaptıklarını söyledi.

"Adli Tıp Kurumu ile Sağlık Bakanlığını bu raporlanma sitemleri üzerinde birlikte çalışsınlar diye bir araya getirdik. Haziranda çıkardığımız son düzenleme yürürlükte. Şu ana kadar rapor alıp da tahliye olmayan 6 kişi var. Bu konu üzerine ayrıca duruyoruz" ifadesini kullanan Bozdağ, aksayan yönler varsa bunları hep birlikte değerlendireceklerini, bu konuda emin olunması gerektiğini kaydetti.

Bakan Bozdağ, Şırnak Adliyesine ek bina, Uludere ilçesinde de yeni bir adliye yapılması konusunda talimat verdiğini aktararak, Avukatlık Yasası'na ilişkin kurulan bilim komisyonunun çalışmalarını sürdürdüğünü anlattı.

Yasa tasarısı taslağını barolarla görüştüklerini, bilim komisyonunun taslağa son şeklini vereceğini belirten Bozdağ, "Tasarıyı önce Bakanlar Kuruluna oradan da parlamentoya sevk etmeyi düşünüyoruz. Bu yasaya son derece önem veriyoruz. Hükumet olarak inşallah takipçisi olacağız" diye konuştu.

Çözüm süreci

Baro Başkanı Elçi de çözüm sürecinin sekteye uğramadan sonuca varmasının en büyük temennileri olduğunu söyledi.

Temel sorunların çözümü için yasal değişikliklerin yapılmasının ve anayasanın sivil bir anayasa olarak değiştirilmesinin gerektiğini dile getiren Elçi, "Bugünkü Meclis aritmetiğinde bunu beklemek zaten zor. Çözüm sürecinde özellikle yasal değişiklik yapılmasa da yol temizliği dediğimiz konularda fiili adımlar atılabileceğine inanıyoruz" şeklinde konuştu.

Elçi, bölgede görev yapan hakim ve savcıların tecrübelerinin sorunların çözümüne büyük katkı sunacağına inandığını aktardı.

-"Çözüm süreci herkeste umutları yeşertti"

Bakan Bozdağ daha sonra AK Parti Şırnak İl Başkanlığını ziyaret etti.

Burada partililere hitaben konuşan Bozdağ, çözüm sürecinin Türkiye ve Şırnak için önemine değindi.

Bozdağ, hükumetin, Türkiye'de şiddetin ve kanın olmadığı bir iklimin kalıcı olmasını istediğini belirterek, şunları dile getirdi:

"Çözüm süreci herkeste umutları yeşertti. Türkiye'nin 81 ilini kucaklayan bir anlayışla adımlarımızı atıyoruz. Herkes sürecin kalıcı hale gelmesini, şiddetin olmadığı bir Türkiye'nin olmasını arzu ediyor. 30 Mart ve 10 Ağustos seçimlerinde sandıktan çıkan sonucu bir yandan paralel yapıyla etkin bir mücadele ve barış ikliminin kalıcı olması konusunda milletin talimatı olarak anladık. Hükumet programımızda çözüm sürecine yer verilmesi devletimizin kararlığını gösteren ciddi bir adımdır."

"Kürtçe eğitim vereceği öne sürülen okul"

Bakan Bozdağ, okullarda Kürtçe'nin seçmeli ders olarak okutulduğunu anımsatarak, anadilde savunmanın da hayata geçirildiğini vurguladı.

Okullarda Kürtçe'nin seçmeli ders olarak okutulmasının, Kürtçe öğretmenlerinin atanmasının 10 yıl önce hayal bile edilemeyeceğine işaret eden Bozdağ, 7 Kürtçe öğretmeninin Şırnak'a atamasının yapıldığını söyledi.

Bozdağ, üniversitelerde Kürt Dili ve Edebiyatı Bölümlerinin kurulduğunu aktararak, nihayetinde özel okullarda anadilde eğitim yapılmasının da önünün açıldığını belirtti.

İmkanı olmayan ve çocuklarını özel okulda okutmak isteyen ailelere devletin 3 bin liraya varan miktarda destek de sunduğunu kaydeden Bozdağ, şöyle dedi:

"Bugünlerde Şırnak'ta, başka yerlerde, 'bazı okullar açıldı, devlet mühürledi' şeklinde değerlendirmeler yapılıyor. Bunlar gerçek dışıdır. Mühürlenenler, resmen izin alınan okullar değil. İzin alınmayan okullardır. Okul açılması için kanun çıkmış. Buna izin var. Her türlü destek var. İstanbul'da, Ankara'da nasıl açılıyorsa, Şırnak'ta da aynı usulde açılması lazım. Baroya kayıtlı olmayan biri herhangi bir yerde avukatlık yapabilir mi? Yapamaz. O halde Milli Eğitim Müdürlüklerinden kayıt alınmayan bir okul da eğitim veremez. Kim eğitim yapmak istiyorsa iznini alacak, eğitimini verecek. Buna imkan da altyapı da vardır." - Şırnak

Kaynak: Anadolu Ajansı- AkHaber.com / Güncel

Nuşirevan Elçi Bekir Bozdağ Türkiye Şırnak Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Jasmine bebek toplatılıyor mu, Jasmine bebek nedir? 29 Mart Cuma Hutbesi yayınlandı! 29 Mart Cuma Hutbesi tam metni! Diyanet 29 Mart Cuma Hutbesi! Survivor kim kazandı? 28 Mart Perşembe Mavi Takım mı kazandı, Kırmızı Takım mı kazandı? Survivor kim elendi? 28 Mart Perşembe Survivor'da kim elendi? İnci Taneleri CANLI izle! 28 Mart İnci Taneleri 11. Bölüm Kanal D Canlı HD izleme linki! Talip Aşık kimdir? Zafer Partisi Hatay- Hassa Belediye Başkan adayı Talip Aşık kaç yaşında, nereli? Cemil Kurt kimdir? CHP Manisa Selendi Belediye Başkan Adayı Cemil Kurt Kaç yaşında, nereli? Tahsin Akdeniz kimdir? CHP Manisa Sarıgöl Belediye Başkan Adayı Tahsin Akdeniz Kaç yaşında, nereli? Mehmet Kavallı kimdir? Zafer Partisi Hatay- Erzin Belediye Başkan adayı Mehmet Kavallı kaç yaşında, nereli? Kazım Yalçın kimdir? Zafer Partisi Hatay- Dörtyol Belediye Başkan adayı Kazım Yalçın kaç yaşında, nereli? Muhittin Tamer Özdemir kimdir? Zafer Partisi Hatay- Belen Belediye Başkan adayı Muhittin Tamer Özdemir kaç yaşında, nereli? Mehmet Burak Gürbüz kimdir? Zafer Partisi Hatay- Arsuz Belediye Başkan adayı Mehmet Burak Gürbüz kaç yaşında, nereli? Cemil Akkoçak kimdir? Zafer Partisi Hatay- Antakya Belediye Başkan adayı Cemil Akkoçak kaç yaşında, nereli? Osman Yılmaz kimdir? Zafer Partisi Hatay- Altınözü Belediye Başkan adayı Osman Yılmaz kaç yaşında, nereli? Melis Yıldız Akın kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Merkez Belediye Başkan adayı Melis Yıldız Akın kaç yaşında, nereli?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title