Haberler

Adalet Bakanı Bozdağ Açıklaması

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, "Maalesef son günlerde bölgemizde meydana gelen 'okul' iddiaları yasanın ön gördüğü şekilde izinler alınmak, prosedürler yerine getirilmek suretiyle açılmış okullar değil" dedi.

Çeşitli temaslarda bulunmak üzere Van'a gelen Bozdağ, Van Adalet Sarayı'nda Van Barosu'nu ziyaret ederek, kentte görev yapan hakim ve savcılarla bir araya geldi.

Basına kapalı olarak gerçekleştirilen görüşmenin ardından Van Cumhuriyet Başsavcısı Savaş Düzgün'ü makamında ziyaret eden Bozdağ, burada gazetecilere yaptığı açıklamada, çözüm sürecinin 62. Cumhuriyet Hükümeti'nin programında yer alan çok önemli bir proje olduğunu belirtti.

Projenin başarılı olmasını ve nihai sonuca ulaşmasını arzu ettiklerini, daha önce Akil İnsanlar Heyeti'nin bu konuda çalışma yürüttüğünü anımsatan Bozdağ, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin de araştırma komisyonu kurarak çözüm odaklı bir yaklaşım ortaya koyduğuna dikkati çekti.

Parlamentoda çözümle ilgili ilk kez bir yasanın çıktığını ve bunun "çözümün anayasası" sayılacak nitelikte olduğunu vurgulayan Bozdağ, "Son olarak da 62. Cumhuriyet Hükümeti programında da çözüm süreci proje olarak yer almıştır. Çözüm süreci artık bir devlet politikası değildir, millet politikasıdır. Vanlıların sahip çıktığı kadar, Yozgatlıların, İstanbulluların, Edirnelilerin sahip çıktığı önemli bir projedir. Vatandaşımız 30 Mart, 10 Ağustos seçimlerinde bu projeye büyük onay vermiştir. Bu çerçevede adımlarımızı atıyoruz. Yeni hükümet döneminde de daha önce attığımız kararlı adımları yeni adımlarla destekleyeceğiz. Başbakanımız bundan sonra kendi başkanlığındaki heyet eliyle süreci yürütecektir. Önümüzdeki günlerde bu konuda yeni değerlendirmeler kamuoyuyla paylaşılacaktır. Şu anda bu konuyla ilgili bir detaylandırma yapmak istemiyorum" diye konuştu.

"Prosedürler yerine getirilmek suretiyle açılmış okullar değil"

Gazetecilerin "Son zamanlarda Kürtçe eğitim veren okullarla ilgili yaşananlar gündemde. Bu okullarla ilgili yasal engeller nelerdir?" sorusunu yanıtlayan Bozdağ, Türkiye'de özel öğretim kurumlarında Kürtçe dahil diğer herhangi bir dilde eğitim verilmesinde bir engelin bulunmadığını belirtti.

Yasal düzenlemelerin yapıldığını, şu anda isteyen her vatandaşın özel okul açmak ve bu konuda prosedürleri yerine getirmek suretiyle anadilde eğitim yapabileceğini ifade eden Bozdağ, şöyle devam etti:

"Maalesef son günlerde bölgemizde meydana gelen 'okul' iddiaları yasanın ön gördüğü şekilde izinler alınmak prosedürler yerine getirilmek suretiyle açılmış okullar değil. Devlet diyor ki, 'okul açmak istiyorsanız, izinlerinizi alın, şartları yerine getirin biz yardımcı olalım, okulu açın' diyor ancak bildiğim kadarıyla ne Van Valiliği'ne, ne Milli Eğitim Müdürlüğü'ne ne diğer yerlerde herhangi bir okul açma talebi, müracaat ve izin yok. Yani getiriyor birileri tabelayı çakıyor ve bura okul diyor. Böyle olmaz. Türkiye'de kurallarla ilgili yasalar var, hepimiz hem uyacağız hem uygulayacağız. Hükümet yasayı çıkarmış, alt yapıyı oluşturmuş. Bundan istifade etmek istemiyor birileri. Fiili durum yaratmak suretiyle kanuna aykırı birtakım eylemler yaparak Türkiye'de böyle bir sorun varmış gibi algı yaratıyorlar. Bu bir kara propagandadır."

"Türkiye'de özel okul açmaya engel bir şey var diyen yalanın büyüğünü söylüyor" diyen Bozdağ, "Herhangi bir müracaat yok, kafasına göre okul açıyor. Van'da bakkal açmak için bile esnaf odasına kayıtlı olmak gerekiyor. İnşaat için belediyeden ruhsat almak gerekiyor. Ruhsatsız olduğu zaman belediye gidip mühür vuruyor. Onun için kanuna aykırı iş olduğunda idare gereğini yapar ama izinler alınırsa kurallara uyulursa herhangi bir engel yoktur. Türkiye'de böyle bir sorun yoktur, böyle bir sorun varmış gibi çabalayanlar beyhude uğraşıyorlar. Okul açmak isteyenlere biz izin vermeye hazırız" ifadelerini kullandı.

Bakan Bozdağ, Adliye Sarayı'ndaki ziyaretlerinin ardından Erciş ilçesine hareket etti. - Van

Kaynak: AA / Güncel

Bekir Bozdağ Savaş Düzgün Türkiye Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Dilan Polat, Nez Demir olayı! Dilan Polat, Nez Demir'i affetti mi? Duruşmada neden ağladılar? Çocuklar Duymasın'ın Duygu'su, Hayal Garip eski sevgilisinden şiddet mi gördü? Hayal Garip ne söyledi? Survivor Aysu Keskin kimdir? Aysu Keskin kaç yaşında, nereli? Berat Kandili ne zaman 2024? Berat Gecesi hani güne denk geliyor? Berat Kandili'nde oruç tutulur mu, hangi ibadetler yapılır? Mesut Turan kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Çukurca Belediye Başkan adayı Mesut Turan kaç yaşında, nereli? Emekliye zam var mı? Emekliye zam yapılacak mı? Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bakan Şimşek üzerinden emeklilere mesaj verdi! ZİRAAT BANKASI EMEKLİ PROMOSON ÖDEMESİ NE KADAR 2024? Ziraat Bankası, emekli promosyon ödemesi kaç TL oldu? 2024 YEREL SEÇİM OY KULLANMA SAATLERİ! 31 Mart oy kullanma saati ne zaman başlıyor, ne zaman bitiyor? Emeklilere promosyon ödemesi ne zaman yapılacak? Başvuru nereden yapılır? E- Devlet başvuru ekranı! Promosyon ödeme başvurusu nereden yapılır? Promosyon ödeme başvurusu nasıl yapılır? Yarın okullar tatil mi? 29 Mart Cuma günü okullar tatil edildi mi, kaç gün tatil edildi? SEÇİM GÜNÜ YASAKLARI 2024: Seçim yasakları nelerdir, ne zaman başlıyor, bitiyor? OY KULLANMAMA CEZASI! Yerel seçimde oy kullanmama cezası var mı, ne kadar? Seçim tarihi değişir mi? Seçim ertelenirse ne zaman, hangi tarihte yapılır? İptal durumunda yeni seçim tarihini duyuruldu! NİSAN AYI MEMUR MAAŞLARI ERKEN ÖDENECEK Mİ? 2024 Nisan ayı memur maaşları bayramdan önce yatar mı?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title