Haberler

Adalet Arayan İşçi Aileleri, '40. Vicdan ve Adalet Nöbeti'ni Tuttu

Taksim’de toplanan işçi aileleri, işçi hastalıkları ve ölümlerine ’dur’ demek için ‘40. Vicdan ve Adalet Nöbeti’ni tuttu.

Taksim'de toplanan işçi aileleri, işçi hastalıkları ve ölümlerine 'dur' demek için '40. Vicdan ve Adalet Nöbeti'ni tuttu.

Kendilerine Adalet Arayan İşçi Aileleri adını veren bir grup, Galatasaray Meydanı'nda bir araya gelerek işçi hastalıklarına ve ölümlerine 'dur' demek için '40. Vicdan ve Adalet Nöbeti' tuttu. Ellerinde 'Kader değil cinayet, doğal afet değil cinayet' yazan döviz taşıyan grup, iş kazalarında hayatını kaybeden yakınlarının fotoğraflarını yere bıraktı. Burada basın açıklamasını 11 Mart 2012'de Esenyurt'ta bir alışveriş merkezi inşaatında çıkan ve 11 kişinin hayatını kaybettiği yangında ölenler arasında yer alan 30 yaşındaki Barış Kıyak'ın kardeşi Damla Kıyak yaptı.

"MART AYINDA EN AZ 139 İŞÇİ HAYATINI KAYBETTİ"

Damla Kıyak, "Vicdan ve Adalet nöbetimiz için buradayız. Adalet arayan işçi aileleri adına hoş geldiniz diyoruz. Başta bu katliamlarda hayatını kaybedenler olmak üzere iş cinayetlerinde hayatını kaybeden bütün işçi kardeşlerimize rahmet, ailelerine sabır, yaralı kardeşlerimize de şifa diliyoruz. İşçi sağlığı ve işçi güvenliği meclisi 2015 yılının ilk 3 ayında en az 351, Mart ayında en az 139 işçi kardeşimizin iş cinayetlerinde hayatını kaybettiğini duyurdu. İş cinayetleri de adalet nöbetlerimiz de devam ediyor. ve biz aileler olarak diyoruz ki 'adil ve bütün sorumluların yargılanması hususunda hükümet edenler etkili tutum almadıkça, hakimler, savcılar ve bilir kişiler her iş cinayetini kamu düzenine dair bir suç olarak görmedikçe, kamusal denetim mekanizmaları etkili olarak yerine getirilmedikçe, işverenin, işçi sağlığı ve iş güvenliğinin tedbiri alınmasını sağlamadıkça, taşeron sistem devam ettikçe, sendikal örgütlenmenin önündeki engeller kaldıramadıkça, sendikalaşan işçileri işten atan işverenler cezalandırılmadıkça, sendikalar, emekten ve emekçiden yana partiler ve organizasyonlar görevlerini yapmadıkça iş cinayetleri sürmeye devam edecektir" dedi.

İş cinayetlerine, "dur" diyebilmek için vicdan ve adalet nöbetine başladıklarını ifade eden Kıyak, "Nisan ayı nöbetinde duruşması görülen davalar ve nisan ayında görülecek davaların 28 Nisan'ın iş cinayetlerinde hayatlarını kaybedenleri anma ve yas günü ilan etme talebimizi aileler ve hukukçularla konuşacağız. Vicdanını ve adalet duygusunu yitirmemiş herkes bu vahşeti anlayarak davranmalı diyoruz" diye konuştu.

Yapılan basın açıklamasının ardından çeşitli iş kazalarında hayatını kaybedenlerin yakınları söz alarak konuştu. Yapılan konuşmalardan sonra grup sessizce dağıldı. - İSTANBUL

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Galatasaray Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title