Haberler

Adalar'da Gırgırla Avlanma Yasağı 31 Ağustos'ta Kalkıyor, Çevreciler Endişeli

Haber Ezgi ÇAPA İstanbul DHA Adalar ve çevresindeki hassas ekosistemin ve doğal alanların korunması için 2012 yılında Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren gırgırla balık avı yasağının 31 Ağustos'ta sona erecek olması çevrecileri endişelendiriyor.

Haber Ezgi ÇAPA İstanbul DHA

Adalar ve çevresindeki hassas ekosistemin ve doğal alanların korunması için 2012 yılında Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren gırgırla balık avı yasağının 31 Ağustos'ta sona erecek olması çevrecileri endişelendiriyor.

Bu tarihe kadar yeni bir düzenleme yapılması için çalıştay düzenlediklerini ifade eden Adalar Kent Konseyi Denizle Yaşam ve Koruma Çalışma Grubu başkanı Volkan Narcı, taleplerini 'Kadıköy Moda Burnu'ndan - Tuzla'ya kadar 9 adada gırgır avcılığının kesinlikle yasaklanması, yeni bir yasak haritanın çok acil olarak çizilmesi ve resmi gazetede yayınlanması, bu yasak alana BOTAŞ boru hattının da dahil edilmesi olarak sıraladı.

Adalar'da etkinlik gösteren sivil toplum kuruluşları, 2013'deki yasağa rağmen, usulsüz avlanan tekneler nedeniyle adeta bir çöplüğe dönen ve canlı kalmayan deniz dibinin, yasağın kalkmasının ardından ne hale geleceği konusunda endişeli.

Adalar Kent Konseyi Denizle Yaşam ve Koruma Çalışma Grubu başkanı Volkan Narcı, Serco Eksiyan, Ercan Akpolat ve Ekrem Başak ile birlikte, Adalar'ın açıklarında usulsüz olarak avlanan tekneler nedeniyle bugüne kadar yaklaşık 10 bin metrekare ağı denizden çıkardıklarını söyledi. Denizde sürekli olarak temizlik faaliyetlerinin yapılmasının ciddi bir maliyet getirdiğini belirten Narcı, 'Tarım Bakanlığı bir dönem bunu yaptı ama dalışlarımızda sürekli bu ağlarla karşılaşıyoruz. Amacımız temizlemek değil kirletmemelerini sağlamak diye konuştu.

Ucuza balık yemenin bir yolu olan gırgır avcılığına karşı olmadıklarını ancak bu tekniğin göleti andıran Marmara Denizi'nde özellikle de Adalar bölgesinde kullanılmaması gerektiğinin altını çizen Narcı, Biz gırgırlara karşı değiliz. Ucuz balık yememiz için gerekli üretici fabrikalardır. Sorun ufacık bir denizde, okyanusta avlanılan devasa teknelerin kullanılıyor olması. Geri dönülmez bir yola girdiğimizi tezgahlardan ve nesli yok olan canlılardan anlayabiliyoruz dedi.

SUALTINI DALGIÇLAR GÖRÜNTÜLEDİ

Büyükada'nın 2 kilometre güneyinde yer alan Tavşan Adası (Neandros) yakınlarında mercanların yaşadığı bir taş bölgedeki kirlilik hızını da gözler önüne geriyor. Dalgıçların 2010 yılında yaptığı çekimlerde rengarenk görüntülere sahne olan kayalıklar, avlanma yasağı kapsamı dışında kalması sebebiyle hızla kirlenmiş. Üzerinde rengarenk su canlıların yaşadığı kayalıklar, 2016 yılına gelindiğinde su kirliliği, arıtma tesislerinin yetersizliği, yoğun nüfus, gırgır ve trolle avlanma gibi sebeplerle adeta griye bürünmüş durumda gözüküyor.

BOTAŞ BORU HATTINA ZARAR VEREBİLİR

Uçlarında kurşun taşıyan gırgır ağlarının sadece su altındaki yaşama değil, su altından geçen elektrik, su, doğalgaz, telefon, atık su gibi hatlara da zarar verebileceğini söyleyen Narcı, bölgeden geçen en önemli hatlardan birinin Ambarlı'dan Pendik'e uzanan BOTAŞ boru hattı olduğunu hatırlattı. Narcı, Bu hatta zarar verilmesi bir faciaya neden olur dedi.

35 BİN İMZA TOPLANDI

Adalar Kent Konseyi Denizle Yaşam ve Koruma Çalışma Grubu, Adalar Kaymakamlığı, Marmara Belediyeler Birliği, Anadolu Yakası Belediyeleri, Anadolu Yakası Kent Konseyleri, Anadolu Yakası Balıkçı Kooperatifleri, geleneksel balıkçılar, olta balıkçıları, İstanbul ve Ege Üniversitesinden konuyla ilgili bilim insanları ile sivil toplum kuruluşları ve üyelerinin topladıkları 35 bin imza konunun muhatapları olan İstanbul Valiliği, Tarım Bakanlığı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı gibi kurumlara iletildi. Öte yandan Adalardaki ekosistemin korunmasına yönelik bir çalıştay düzenlendi.

Çalıştaydan çıkan sonuçlar şöyle

Kadıköy Moda Burnu'ndan - Tuzla'ya kadar 9 adada gırgır avcılığının kesinlikle yasaklanması, yeni bir yasak haritanın çok acil olarak çizilmesi ve resmi gazetede yayınlanması.

BOTAŞ boru hattında yaşanacak bir felaketin önüne geçilmesi için bu hattın da yasak alana dahil edilmesi.

AB Birliği ve Türkiye'nin taraf olduğu Brüksel ve Barcelona Sözleşmelerinde yer alan koruma altındaki yumuşak mercanlar, deniz canlıları (orfoz, pina, çayırlar, denizatı, köpek balığı türleri vb.) ve kara canlılarının (bölgeye özgü ve koruma altında ki kuşlar) korunması için alanın talep edilen noktada büyütülerek alttan büzmeli ve endüstriyel avcılığa kapatılması

Balık göçlerinin olduğu alanların korunması

Tüm bu çalışmaları kontrol edilebilmesi için Adalar'da Sahil Güvenlik Bürosu kurulması.

Bu alanda 15 metreden büyük teknelerle avcılık yapılmaması

Geleneksel balıkçılığın desteklenmesi

GIRGIRLA AVLANMAK SUALTI YAŞAMI İÇİN NE ANLAMA GELİYOR

Adalar çevresinde, alttan büzmeli ağlarla -balıkçılık terimi ile gırgırla- avlanan balıkçıların, avlanmak için denize attıkları ancak deniz dibindeki kayalıklara takılarak veya koparak deniz altında kalan metrelerce ağ, mercan türlerinin, deniz dibinde yaşayan balıkların ve ekosistemin yok olmasına neden oluyor. Su altı yaşamı öldüren ağlar Karadeniz ve Ege'den gelen balıkların üreme alanı olan Adalar'ın kirlenmesine neden oluyor.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın 2012 yılında Adalar ve çevresinde balıkçılık faaliyetiyle ilgili tebliğ şöyle

'1 Eylül 2012 - 31 Ağustos 2016 tarihleri arasında, ticari amaçlı su ürünleri avcılığında uygulanmak üzere bilimsel, çevresel, ekonomik ve sosyal hususlar göz önüne alınarak, su ürünleri kaynaklarının korunması, sürdürülebilir işletilmesinin sağlanması için su ürünleri avcılığına ilişkin yükümlülük, sınırlama ve yasakları düzenlenmek.

18 Ağustos 2012 tarihinde onaylanan ve Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren denizlerde kontrolsüz avlanmayı engelleyen 'gırgırla balık avı yapılma yasağı' 31 Ağustos itibariyle geçerliliğini kaybediyor. Çevreciler ise 104 nolu harita olarak bilinen ve 5 ada çevresinde avlanmaya yasak getiren uygulamanın sınırlarının genişletilerek, Ambarlı'dan Pendik'e uzanan BOTAŞ boru hattını da kapsaması gerektiğini savunuyor.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Kadıköy Pendik Tuzla Moda Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

KOSKİ Konya su kesintisi: Konya'da sular ne zaman gelecek? 24-25 Nisan 2024 Konya su kesintisi listesi! Bugün Star TV'de Görümce filmi ekranlara geliyor. Filmin başlamasıyla birlikte izleyiciler, Görümce nerede çekildi? Hangi il ve ilçede çekildi? Görümc ASAT Antalya su kesintisi: Antalya'da sular ne zaman gelecek? 24-25 Nisan 2024 Antalya su kesintisi listesi! Görümce filmi konusu nedir? Görümce filmi oyuncuları ve Görümce özeti! Kuruluş Osman CANLI izle! ATV Kuruluş Osman 157. bölüm canlı izle! Kuruluş Osman yeni bölümde neler olacak? ATV canlı izleme linki! 24 Nisan 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Şans Topu sonuçları açıklandı mı? Şans Topu sonuçları ne zaman açıklanır? 24 Nisan 2024 Çarşamba Şans Topu sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 24 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 24 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? İSKİ İstanbul su kesintisi: İstanbul'da sular ne zaman gelecek? 24-25 Nisan 2024 İstanbul su kesintisi listesi! İZSU İzmir su kesintisi: İzmir'de sular ne zaman gelecek? 24-25 Nisan 2024 İzmir su kesintisi listesi! ASKİ Ankara su kesintisi: Ankara'da sular ne zaman gelecek? 24-25 Nisan 2024 Ankara su kesintisi listesi! 24 Nisan 2024 Yemekteyiz yarışmacısı Merve kimdir? Merve kaç yaşında, nereli? Zuhal Topalla Yemekteyiz yarışmacısı kim? CANLI ALTIN FİYATLARI | Güncel çeyrek altın fiyatları ne kadar? 24 Nisan altın fiyatları yükseldi mi? CANLI maç izle! (TÜM MAÇLAR) Canlı şifresiz donmadan HD maç izle! 24 Nisan günün maçları nereden izlenir? YEMEKTEYİZ CANLI İZLE | Yemekteyiz'de bugün kim yarışacak? Yemekteyiz hangi kanalda, saat kaçta?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title