Haberler

Acıbadem Fulya Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Dr. Utku Zor Açıklaması

"Her 3 kadından biri kalp ve damar hastalıkları nedeniyle hayatını kaybediyor.

Acıbadem Fulya Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Dr. Utku Zor, her 3 kadından birinin kalp ve damar hastalıkları nedeniyle hayatını kaybettiğini belirterek, kadınların bedensel şikayetlerini azımsama eğiliminde olmasının, tanının gecikmesinde önemli bir etken olduğunu kaydetti.

Zor, yazılı açıklamasında, doktorların kadınlarda kalp hastalıklarının tanısında bazı güçlüklerle karşılaştığını ifade ederek, erkeklerde koroner arter hastalığında temel şikayet göğüs ağrısı iken kadınlarda ilk planda kalp problemini düşündürmeyen, alışılmadık belirtiler verme olasılığının daha yüksek olduğunu belirtti.

Bu olasılığın, yaşlı ve diyabetik kadınlarda daha da yüksek oranda görüldü dile getiren Zor, "Bunun nedeni ise özellikle yaşla beraber ağrı algısının değişmesi. Yine diyabetin bilinen komplikasyonlarından biri olan nöropatilerde (sinir tutulumu) ağrı duyusunun iletimi kusurlu hale gelebiliyor" açıklamasını yaptı.

Bu belirtilerden bazılarını, boyun, çene, omuz, sırt veya karın bölgesinde ağrı, nefes darlığı, sağ kol ağrısı, bulantı, kusma, terleme, baş dönmesi, fenalık hissi ve alışılmadık yorgunluk şeklinde sıralayan Zor, kadınlarda ortaya çıkan belirtilerin istirahatte, hatta uykuda ortaya çıkma olasılığının erkeklere göre daha yüksek olduğu bilgisini verdi.

Zor, bulantı, kusma, alışılmadık yorgunluk gibi belirtilerin bu şekilde kafa karıştırıcı olması ve kadınların şikayetlerini azımsama eğilimlerinin daha yüksek olması nedeniyle kalp krizleri sırasında kadınların acil servislere başvurularında gecikmeler olduğunu ve bu durum ölüm oranlarını artırdığını kaydetti.

Kadınların bu tür belirtilerden yakındıklarında veya kalp krizi geçirdiklerini düşündüklerinde vakit kaybetmeden acil servise başvurmalarının yaşamsal önem taşıdığının altını çizen Zor, kalp sağlığı için kadınların yaptırmaları gereken testlere ilişkin şu bilgileri verdi:

"Dünya Sağlık Örgütü, 20 yaşını geçmiş her sağlıklı bireyin temel kolesterol ölçümlerini, 40 yaşından itibaren de kan şekeri ölçümlerini yaptırmalarını öneriyor. Özellikle 30'lu yaşlardan itibaren periyodik muayenelerde kalp hastalıklarına yol açabilen risk faktörlerinin (tansiyon yüksekliği, kolesterol ölçümleri, kilo, vücut kitle indeksi, bel çevresi ölçümleri gibi) taranması, genel riskin belirlenmesi önemli. Bu risk faktörleri içerisinde eğer ailede erken yaşlarda kalp -damar hastalığı hikayesi mevcut ise daha ileri tetkik yöntemleri ile taramaların yapılması da mümkün. Kadınlarda menopoz öncesi yaşlar olan 40'lı yaşlarda bu taramaların yapılması ve menopoz sonrası dönemde hızlanabilecek süreçlere dair risk faktörü değişikliklerinin hayata geçirilmesi (kolesterol, kilo, kan şekeri, tansiyon tedavileri, diyet değişiklikleri, egzersize başlanması gibi) çok önemli..."

Sağlıklı bir yaşan için dikkat edilmesi gerekenler hakkında da değerlendirmelerde bulunan Zor, sigarayı bırakma ve egzersiz ile beslenmeye dikkat edilmesi gerektiğini bildirdi. - İstanbul

Kaynak: AA / Güncel

Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

ALES 1 ne zaman açıklanacak 2024? Bade İşcil kimdir? Bade İşcil kaç yaşında, nereli? Özgür Özel yabancı dil biliyor mu, Almana biliyor mu, hangi dilleri biliyor? Motorine indirim mi geldi? SON DAKİKA! Güncel motorin fiyatları! Dahiliye neye bakar, hangi hastalıklara bakar? 25 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 25 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 25 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 25 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 25 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 25 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 25 Nisan Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 25 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 25 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 25 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title