Haberler

'Acele Kamulaştırma'ya Tepki

Güncelleme:

Hasankeyf'i su altında bırakacak olan Ilısu Barajı yapımı devam ederken, Özelleştirme Dairesi tarafından "Acele Kamulaştırma" kararı tepki aldı.

Doğa Derneği, bu kararın ancak savaşlarda verilebileceğini belirtti.

Doğa Derneği, "Doğaya, yaşama karşı açılan savaşın en güçlü silahlarından biri 'Acele Kamusallaştırma' Kamulaştırma Kanunu'nun 27. Maddesinde, 'yurt savunması ve olağanüstü hallerde kullanılacak bir yetki' olarak tanımlanan 'acele kamulaştırma' bir nevi savaş hukuku maddesi olarak kabul edilebilir. Olağanüstü hal hukuku uygulamasıdır. Son yıllarda ise Yırca'da, Hasankeyf'te, yüzlerce HES ve RES projesinde olduğu gibi doğanın yok oluşuna neden olan yatırımlarda yurtlarını, doğalarını korumak isteyen bölge halklarının mücadelesine karşı bu madde uygulamaya sokulmaktadır. Bölge halkının iradesi, temel hakları bir hiç sayılarak, mülkiyetlerindeki araziler 'acele kamusallaştırma' ile zorla ellerinden alınmaktadır. Olağanüstü hal hukuku olağan hale getirilmek istenmektedir. Birleşmiş Milletler Ekonomik, Sosyal ve Kültürel Haklar Komitesi 2011 yılında Türkiye'deki Baraj ve HES projelerinde acele kamusallaştırma uygulamalarının temel insan hakları ihlallerine neden olduğunu belirterek, Türkiye'yi uyarmıştır" dedi.

Kaynak: Temsilci / Yerel

Hasankeyf Ilısu Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title