Haberler

Acara'yı Türk Şirketleri İnşa Ediyor

Gürcistan'ın Acara özerk bölgesinde faaliyet yürüten Türk şirketleri, özellikle inşaat alanında yaptıkları yatırımlarla bölgenin kalkınmasına önemi katkı sağlıyor Türkiye'nin Batum Başkonsolosu Temizkan: "Batum’da 322 Türk işletmesi kayıtlı ve bunların toplam yatırım miktarı 350 milyon dolar civarında"

BAYRAM SARAYOĞLU - Gürcistan'ın Acara özerk bölgesinde faaliyet yürüten Türk şirketleri, inşaat başta olmak üzere çeşitli sektörlerde yaptıkları yatırımlarla bölgenin kalkınmasına önemli katkı sağlıyor.

Türkiye'nin Batum Başkonsolosu Yasin Temizkan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, konsolosluk olarak öncelikli görevlerinin, sorumlu oldukları bölgede  vatandaşları koruyup kollamak olduğunu anlattı.

Vatandaşların görev bölgesinde huzurlu yaşamalarına katkıda bulunarak Türkiye ile Gürcistan arasındaki ticari, ekonomik, kültürel ilişkilerin geliştirilmesine katkıda bulunmaya çalıştıklarını dile getiren Temizkan, görev bölgelerinde sürekli ikamet eden 2 bin Türk vatandaşı olduğunu söyledi.

Temizkan, bunun dışında Sarp Sınır Kapısı'nda rekor geçişlerin yapıldığını vurgulayarak, "En yoğun sınır kapımız. Atatürk ve Antalya havalimanlarından sonra ülkemize giriş çıkışların en yoğun yaşandığı yer Sarp Sınır Kapısı. Gürcistan'a girişlerin o ülkenin ekonomisine çok büyük katkısı var. Vatandaşlarımız burada harcama, yatırım yapıyor" dedi.

Yasin Temizkan, 2013 yılında Sarp Sınır Kapısı'ndan 3,5 milyonun üzerinde Türk vatandaşının Gürcistan'a giriş yaptığını, bu rakamın yaz aylarında günlük 30 bini bulduğunu dile getirerek, Batum ve Acara bölgesinde yoğun bir Türk nüfusundan söz edilebileceğini kaydetti.

Söz konusu yılda Türkiye'den Gürcistan'a 1,2 milyar dolar, Gürcistan'dan Türkiye'ye ise 200 milyon dolarlık ihracat yapıldığını belirten Temizkan, toplam ticaret hacminin 1,4 milyar dolar seviyelerine yaklaştığını, bu rakamlarla Türkiye'nin Gürcistan'ın en büyük ticaret ortaklarından biri olduğunu ifade etti.

"400 milyon dolarlık inşaat yatırımı var"

Temizkan, Batum'da 322 Türk işletmesinin kayıtlı olduğunu, bunların toplam yatırım miktarının 350 milyon dolar civarına ulaştığını kaydederek, "Buna ek olarak 400 milyon dolarlık inşaat yatırımı var. Türkiye Acara bölgesinde en büyük yatırımcı durumunda" diye konuştu.

Gürcistan makamlarının, Türk yatırımcıları ülkelerine davet ederek kendilerine her türlü desteği sağlama sözü verdiklerine işaret eden Temizkan, "Biz de temaslarımızda bunları kendileriyle istişare ediyoruz. Gürcistan'da yatırımcılarımızın iş yapmasını teşvik ediyoruz" dedi.

Komşuluk ilişkileri çerçevesinde Gürcistan ile ticari ilişkilere önem verdiklerini anlatan Temizkan, Gürcistan ve Türkiye'nin refah seviyelerinin aynı anda yükselmesi yönünde çalışmalarının devam ettiğini söyledi.

Temizkan, Batum Başkonsolosu olarak Ekim 2014'te göreve başladığını, bu tarihten itibaren kentteki Türk vatandaşlarının iş yerlerini gezdiğini, Batum'da eğitim gören 80 Türk öğrenciyle irtibat halinde olduğunu belirterek, "Başkonsolosluk olarak basının öneminin farkındayız. Bu çerçevede yerel basınla sürekli konuşuyoruz. Bir grup basın mensubunu Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü bünyesinde Türkiye'de ağırlama projemiz var. Ocak, şubat aylarında bunu gerçekleştirmeyi planlıyoruz" ifadelerini kullandı.

Gürcistan'a gidenlere "ilaç" uyarısı

Başkonsolos Temizkan, Gürcistan'a gelen Türk vatandaşlarına da bazı önerilerde bulunarak, şunları kaydetti:

"Vatandaşlarımız sınırı geçerken farklı bir ülkeye girdiğinin farkında olmalı. Gürcistan farklı bir ülke, farklı mevzuatı var. Biz bazı hassas konularda gerekli uyarılarda bulunuyoruz. Bunlardan biri de ilaç konusu. Ülkeye dışarıdan girişi yasak olan ilaçlar var. Vatandaşlarımız, bu konuda detaylı bilgiyi internet sayfamızdan temin edebilir. Ülkede bulunulan süre içinde yerel uygulamalar neyse onlara dikkat etmek lazım. Herhangi bir haksız uygulamaya maruz kaldığını düşünen vatandaşımız varsa başkonsolosluğumuza başvursun. Biz gerekli incelemeyi yapıp yerel makamlar nezdinde konuyu takip edebiliriz." - Artvin

Kaynak: AA / Güncel

Mustafa Kemal Atatürk Gürcistan Türkiye Batum Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Fenerbahçe elendi mi? Fenerbahçe UEFA Konferans liginden elendi mi? MÜGE ANLI CANLI İZLE! 19 Nisan Müge Anlı Canlı İzleme Linki! Müge Anlı son bölüm neler oldu? Tokat depreminde yıkım var mı? Tokat'ta deprem kaç saniye sürdü? Tokat'ta kaç büyüklüğünde deprem oldu? TOKAT DEPREM HARİTASI 2024! Tokat deprem bölgesi mi? Tokat'ta fay hatları nereden, hangi ilçelerden geçiyor? Resmi Gazete bugün (19 Nisan) kararları neler? Resmi Gazete atama kararları 2024! FACEBOOK CUMA MESAJLARI 2024: Resimli, en iyi, en yeni Facebook Cuma mesajları! Cuma mesajları, resimli Cuma mesajları! Kısa Cuma mesajları Fenerbahçe'de kimler penaltı kaçırdı, kaç penaltı kaçtı? Livakoviç kaç penaltı kurtardı? 19 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? Fenerbahçe elendi mi? Fenerbahçe Avrupa'dan elendi mi (UEFA Konferans Ligi 19 Nisan Cuma)? (Fenerbahçe -Olympiakos) 19 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 19 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 19 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 19 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 19 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title