Haberler

Abdullah Buhari'nin (Özbek Hoca) Cinayet Zanlıları Yargılanmaya Başlandı

Özbek Hoca olarak bilinen Abdullah Buhari'yi öldürdükleri gerekçesiyle tutuklanan Rus vatandaşı Sobir Shukurov ile Eldar Aslan'ın yargılanmalarına başlandı.

Özbek Hoca olarak bilinen Abdullah Buhari'yi öldürdükleri gerekçesiyle tutuklanan Rus vatandaşı Sobir Shukurov ile Eldar Aslan'ın yargılanmalarına başlandı. Her iki sanık da suçlamaları kabul etmedi.

Zeytinburnu'nda 10 Aralık 2014 tarihinde Özbek Hoca olarak bilinen Abdullah Buhari'yi, İhsan İlmi Hizmetleri ve Yardımlaşma Derneği'nin girişinde sırtından silahla vurarak öldürdükleri gerekçesi ile tutuklanan Rus vatandaşı Sobir Shukurov ile Rusya doğumlu Türk vatandaşı Eldar Aslan bugün hakim huzuruna çıktı.

Bakırköy 8. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davanın ilk duruşmasına tutuklu sanıklar ile sanıkların avukatları ve Abdulah Buhari'nin eski eşi Emine Demir ile avukatları katıldı.

HER İKİ SANIK DA SUÇLAMALARI KABUL ETMEDİ

İlk olarak tetikçi olduğu iddiasıyla ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istemiyle yargılanan Eldar Aslan'ın ifadesi alındı. Emniyette verdiği ifadeye aynen katıldığını belirten Eldar Aslan, "Ben tetikçilik yapmadım, kimseyi de öldürmedim. Huzurdaki sanık Sobir ile yakalanmadan 3-3.5 ay önce Antalya'da tanıştım. Rusya doğumluyum, Türkiye'ye 2001 yılında geldim. Kendisiyle tercümanlık yaptığım sırada Antalya'da tanıştık. İstanbul'da alacak verecek işleri nedeniyle birlikte dolaştık. Yolları bilmediği için ben kendisine yolları gösteriyordum. Ankara'da yakalandığımız ev benim kız arkadaşımındır. Kız arkadaşım ve ben kalıyorduk. Soy ismini hatırlamadığım Kurban isimli bir şahıs kalıyordu" dedi.

Tercüman aracılığı ile ifade veren Sobir Shukurov, sorgusunda suçlamayı kabul etmediğini belirterek, "Ben bu suçlamayı kabul etmiyorum. Diğer sanığı azmettirmiş değilim. Huzurdaki sanığı tanıyorum. Eldar'ı tutuklanmadan 3 ay önce Antalya'da tanıdım. Kendisi benim kuyumculuk faaliyetlerime yardımcı olacaktı. Esasında ben İstanbul'a kız arkadaşımla geldim, kendisi gelmeyecekti. Esasında Eldar'ın Zeytinburnu'nda yaşadığı belirtilen eski hanımını bulmaya gelmiştik, bu nedenle Zeytinburnu civarında dolaştık. Bir yıldır 3 defa Türkiye'ye gidip geldim, üzerime atılı suçlamaları kabul etmiyorum. Ankara'da Filiz'in evinde ben, Filiz, Eldar ve soyadını bilmediğim Eldar'ın arkadaşı olan Kazakistan'lı Kurban isimli şahısla kaldık. Ben Misha isimli şahsı tanımıyorum" dedi.

Sobir Shukurov'un İnterpol nezdinde bulunan sabıka kaydının istenmesine karar veren mahkeme, sanıkların tutukluluk halinin devamına karar vererek duruşmayı erteledi.

DURUŞMADAN SONRA BASIN AÇIKLAMASI YAPILDI

Müşteki Emine Demir'in avukatları ve İmkander Başkanı Murat Özer duruşma çıkışı adliye önünde bir basın açıklaması yaptı.

Abdullah Buhari'nin Zeytinburnu'nda istihbari bir faaliyet sonucu katledildiğini savunarak, "2014'te Zeytinburnu'da yine bir istihbarat faaliyeti sonucu katledilen Abdullah Buhari hocanın ilk duruşması yapıldı ve İmkander olarak bu davanın takipçisi olacağız. Bize göre bu daha önce Türkiye'de yapılmış olan Çeçen ve Tacik cinayetlerinin devamıdır. Aynı şekilde hem Özbek istihbaratının hem Tacik istihbaratının ve bunun büyük patronu anlamındaki Rus istihbaratının işlemiş olduğu bir cürüm olduğuna inanıyoruz. Biz bu suikastlerin karşısındayız. Türkiye'nin bir istihbarat mücadelesinin yapıldığı yer olmasını istemiyoruz" dedi.

Abdullah Buhari'nin kızları Meryem ve Havva'nın avukatlığını yapan Ömer Yüzgül, bu davanın basit bir cinayet davası olmadığını belirterek, "Rusya'nın kendi güdümündeki devletlerle birlikte Türkiye'de yaptıkları operasyonlardan biridir" dedi.

Abdullah Buhari'nin eski eşi Emine Demir'in Avukatı Kamil Özçelik de, Türkiye'de bu tip davaların ilk ve son olmayacağını söyledi.

İDDİANAMEDEN

Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianamede, Abdullah Buhari'nin 10 Aralık 2014 tarihinde Zeytinburnu'nda İhsan İlmi Hizmetleri ve Yardımlaşma Derneği'nin girişinde sırtından silahla vurularak öldürüldüğü hatırlatıldı.

Güvenlik kameralarında başında koyu renk bere, üzerinde koyu renkli mont, mavi renkli pantolon olan bir kişinin Abdullah Buhari'ye arkadan yanaşıp ateş ettikten sonra olay yerinden kaçtığı belirtiliyor.

Olaya ilişkin olarak Eldar Aslan ve Sobir Shukurov'un Ankara'da yakalandıkları belirtilen iddianamede, iki arkadaşın Antalya'da kiraladıkları otomobil ile İstanbul'a geldikleri, otomobilin GPS cihazının olay günü saat 08.30'dan cinayet saatine kadar Zeytinburnu'nda sinyal verdiği bilgisine yer veriliyor.

Eldar Aslan ile Sobir Shukurov'un otomobilin Zeytinburnu'na giderek keşif yaptıkları, bu konuda güvenlik kamera kayıtlarının bulunduğu hatırlatılan iddianamede, "Her ne kadar somut bir delile ulaşılamamış ise de maktulün mevcut Özbekistan yönetimine muhalif bir isim olması nedeniyle öldürülmüş olabileceği değerlendirilmiştir" denildi.

İddianamede Sobir Shukurov için, "Kasten adam öldürmeye azmettirme", Eldar Aslan için de "Kasten adam öldürme" suçlarından ağırlaştırılmış müebbet hapis cezaları isteniyor. - İstanbul

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title