Haberler

Abdülhamid Han'ın Emrini 113 Yıl Sonra Yerine Getirdi

ÖZKAN BEYER - Gülağaç İlçe Belediye Başkanı Faruk Teymen, Sultan 2. Abdülhamid Han'ın tahta çıkışının 25. yıl dönümünde verdi sancak ve vilayetlerde anıtsal saat kuleleri yapılması emrini, 113 yıl aradan sonra yerine getirmenin mutluluğunu yaşıyor.

Gülağaç'ta 2010 yılında ilçe belediye başkanlığına seçilen Faruk Teymen, daha iyi bir şehir meydanı oluşturmak ve meydanında bir saat kulesi inşa etmek istedi. Bu doğrultuda çalışmalar yapan Teymen, Türkiye'deki birçok saat kulesinin Sultan 2. Abdülhamid Han'ın emriyle yapıldığını öğrendi.

Bu doğrultuda çalışmalarını derinleştiren Teymen, Abdülhamid Han'ın emrini 113 yıl yerine girmek adına şehir merkezine "Sultan 2. Abdülhamid Han" isminde saat kulesi yapmaya karar verdi. Kısa süre önce yapımı tamamlanan saat kulesinde sadece çevre düzenlemesi kısmı kaldı.

Yerel seçimlerin ardından 2. kez AK Parti'den belediye başkanı seçilen Teymen, şimdi, Abdülhamid Han'ın emrini yerine getirmenin mutluluğunu yaşıyor.

Gülağaç Belediye Başkanı Faruk Teymen, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 2010 yılında belediye başkanı olduğunda, ilçede yeni bir merkez oluşturma çabası içerisine girdiklerini söyledi. Vilayetlerin meydanlarıyla anıldığını dile getiren Teymen, "Meydanıyla anılan bir şehir merkezi olsun istedik. Bu amaç doğrultusunda, çalışmalarımızı sürdürdük. Araştırmalarımızda saat kuleleri dikkatimizi çekti" şeklinde konuştu.

Saat kulesinin ismi "Sultan 2. Abdülhamid Han"

Saat kuleleri ile ilgili araştırmalarda bazı bilgilere ulaştıklarını aktaran Teymen, şunları anlattı:

"Abdülhamid Han'ın yaptığı saat kulelerinden en yakını Niğde'de, en dikkat çekeni ise İzmir'deydi. Bizler de yapacağımız saat kulesinin coğrafyamıza uygun olmasını istedik. Mimar arkadaşlarımızla bu şekilde çalışma başlattık. Bu saat kuleleri, Abdülhamid Han vasıtasıyla yapıldığı için biz de yaptığımız saat kulesinin adını "Sultan 2. Abdülhamid Han" koyduk. Saat kulesini, gelenek ve göreneklerimize uygun bir şekilde inşa ettik. Umarım güzel olmuştur."

Abdülhamid Han'ın emrini yeri getirmenin anlatılamayacak bir duygu olduğunu vurgulayan Teymen, "Abdülhamid Han, 33 yıl boyunca bu topraklara hükmetmiştir. Hala diplomasideki ustalığı tartışılan ve pek çoklarının  örnek aldığı bir kişidir. Dünyanın üzerinde oynadığı bir padişah ve hükümdar olan Cennet Mekan ?2. Abdülhamid Han'ın emrini bugün yerine getirmiş olduk" ifadelerini kullandı.

Osmanlı'da saat kuleleri

Avrupa'da 14. yüzyıldan itibaren inşa edilmeye başlanan saat kuleleri, Osmanlı'ya 18-19. yüzyıllarda geldi. Bu geleneğin Anadolu genelinde yaygınlaşmasında 2. Abdülhamid Han'ın etkisi büyük oldu. Saat kulelerine merakı ve tahta çıkışının 25. yıl dönümünde, sancak ve vilayetlere anıtsal saat kuleleri yapılmasını emretti. Bu fermanla pek çok şehir, anıtsal saat kuleleriyle süslenirken, zaman ölçmek anlamında Osmanlı'da bir devrim de gerçekleşmiş oldu. Artık halk, zamanını ezan sesi dışında bilimsel ölçülere göre de belirlemeye başladı. - Aksaray

Kaynak: AA / Güncel

faruk teymen aksaray gülağaç Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Ercan Yılmaz kimdir? Zafer Partisi Isparta- Eğirdir Belediye Başkan adayı Ercan Yılmaz kaç yaşında, nereli? Abdülkerim Akkaya kimdir? Memleket Partisi Artvin Arhavi Belediye Başkan Adayı Abdülkerim Akkaya Kaç yaşında, nereli? Adil Gürbüz kimdir? Memleket Partisi Artvin Ardanuç Belediye Başkan Adayı Adil Gürbüz Kaç yaşında, nereli? Turgay Şirin kimdir? Memleket Partisi Ardahan Çıldır Belediye Başkan Adayı Turgay Şirin Kaç yaşında, nereli? Yıldırım Öztuğ kimdir? Memleket Partisi Afyonkarahisar Dazkırı Belediye Başkan Adayı Yıldırım Öztuğ Kaç yaşında, nereli? Hüseyin Yakaryılmaz kimdir? Memleket Partisi Adıyaman Yaylakonak Belediye Başkan Adayı Hüseyin Yakaryılmaz Kaç yaşında, nereli? Hayriye Yıldız kimdir? Zafer Partisi Isparta- Atabey Belediye Başkan adayı Hayriye Yıldız kaç yaşında, nereli? Berat Doğan kimdir? Zafer Partisi Isparta- Aksu Belediye Başkan adayı Berat Doğan kaç yaşında, nereli? Oğuz Emre Gökal kimdir? Zafer Partisi Hatay- Yayladağı Belediye Başkan adayı Oğuz Emre Gökal kaç yaşında, nereli? Akaryakıt fiyatları 3 haneli rakamlara mı çıkıyor? Cumhurbaşkanlığı ne dedi? Suphi Yıldız kimdir? Zafer Partisi Hatay- Samandağ Belediye Başkan adayı Suphi Yıldız kaç yaşında, nereli? Salih Savaşlı kimdir? Zafer Partisi Hatay- Reyhanlı Belediye Başkan adayı Salih Savaşlı kaç yaşında, nereli? Abdullah Kadayıf kimdir? Zafer Partisi Hatay- Payas Belediye Başkan adayı Abdullah Kadayıf kaç yaşında, nereli? Serhan Yıldırımhan kimdir? Zafer Partisi Hatay- Kırıkhan Belediye Başkan adayı Serhan Yıldırımhan kaç yaşında, nereli? Cengiz Kırgın kimdir? Zafer Partisi Hatay- İskenderun Belediye Başkan adayı Cengiz Kırgın kaç yaşında, nereli?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title