Haberler
BBC

ABD ve İngiltere'den Rusya'ya Ekonomik Yaptırım Uyarısı

Güncelleme:

ABD Dışişleri Bakanı Kerry, Suriye'deki krizin "siyasi bir çözüme" ihtiyaç duyduğunu söyledi.

"RUSYA SİYASİ ÇÖZMÜ ANLAMALI"

ABD Dışişleri Bakanı Kerry, Suriye krizini konuşmak için geldiği Londra'da İngiltere Dışişleri Bakanı Johnson ile ortak bir basın açıklaması yaparak " Rusya'nın bu savaşın siyasi bir çözüm olmadan bitemeyeceğini anlaması gerektiğini" söyledi.

"İNSANİ FELAKETLERİN EN BÜYÜĞÜ"

Suriye'nin Halep kentinde yaşananları "insani felaketlerin en büyüğü" diye tanımlayan ABD Dışişleri Bakanı, daha önce de Rusya ve Suriye yönetimlerine savaş suçları soruşturması açılması gerektiğini söylemişti.

MÜZAKERELER ASKIYA ALINMIŞTI

ABD bu ayın başında, Moskova'nın Suriye'deki ateşkes konusunda taahütlerine uymadığı gerekçesiyle, Suriye'de barışı sağlamak amacıyla Rusya ile yürütülen müzakelerin askıya alındığını açıklamıştı.

Müzakerelerin durdurulmasının ardından, Rusya ve Suriye hükümetinin Halep'teki hava saldırıları artarak sürüyor.

"SUÇLAR GÜN GELİR FAİLLERİNİ BULUR"

Kerry ile ortak basın toplantısında konuşan İngiltere Dışişleri Bakanı Johnson ise, "Çatışmasızlığın sağlanması, yani Cenevre'deki görüşmelere geri dönülmesi gerekli" dedi.

Johnson, "Bu gibi suçlar, gün gelir faillerini bulur ve şimdi bunu düşünmeye başlamalılar" dedi.

Johnson, taraflara "baskının sürdürülmesi için" düşünülen bazı ek yaptırımların Suriye hükümeti ve destekçilerini de kapsayabileceğini söyledi. Uzmanlara göre, Suriye hükümetine yönelik halihazırdaki yaptırımlar ise, şu ana kadar pek de etkili olmadı.

"ÇÖZÜM İÇİN MÜZAKERE MASASINA GERİ DÖNÜLMELİ"

Kerry, Suriye'de barışçıl bir çözüm için "çatışmasızlığın koşulsuz olarak uygulanması ve ardından müzakere masasına geri dönülmesi" gerektiğini belirtti.

Ancak Cenevre ve Lozan'daki barış müzakerelerinin sonuç vermemesi, Londra görüşmeleri için beklentileri de azalttı.

LOZAN'DAN TATMİN EDİCİ KARARLAR ÇIKMAMIŞTI

Rusya ve ABD, Cumartesi günü İsviçre'nin Lozan kentinde gerçekleşen ve Türkiye, İran ve Suudi Arabistanlı yetkililerin de yer aldığı barış görüşmelerine katılmıştı.

Ancak beş saat süren Lozan'daki müzakerelerden, Halep'teki hava saldırıları ya da kuşatma altındaki bölgelere yardım gönderilmesi konusunda tatmin edici kararlar çıkmamıştı.

Diplomatik görüşmelerin ise devam edeceği belirtiliyor.

HALEP'İN DOĞUSUNDA 250 BİN SİVİL ÖLDÜ

Halep kentindeki hava saldırılarının durdurulması için gerekli ilerleme sağlanamadı.

Suriye hükümeti ve muhalifler arasında bölünmüş durumda olan Halep kenti 7 gün süren "çatışmasızlığın" ardından, hükümet güçleri ve Rus uçaklarının ağır bombardımanı altına girmişti.

Suriye hükümetinin kuşatması altındaki ve muhaliflerin kontrolündeki Halep'in doğusunda yaklaşık 250 bin sivilin olduğu tahmin ediliyor.

"72 SAATLİK ÇATIŞMASIZLIK SAĞLANMALI"

Yardım kuruluşları, sivillere yardım stoğunun ulaştırılması için 72 saatlik çatışmasızlığın sağlanması çağrısı yapıyor.

Birleşmiş Milletler de, Halep'teki durumu "cehennem" olarak nitelemiş ve kentte birçok sivilin "günde bir öğün bile yiyemediğini" ve Haleplilerin "zar zor hayatta kaldığını" açıklamıştı.

BBC

John Kerry Suriye Rusya Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title