Haberler

Uluslararası Ceza Mahkemesi'nden ABD ve CIA'e Savaş Suçu İddiası

Güncelleme:

Uluslararası Ceza Mahkemesi, ABD ve Merkezi İstihbarat Teşkilatı'nın (CIA) Afganistan, Polonya, Romanya ve Litvanya'da savaş suçu işlemiş olabileceğini öne sürdü.

UCM Başsavcısı Fatou Bensouda'nın ofisinden yayımlanan raporda, ABD askerleri ve CIA görevlilerinin söz konusu ülkelerde gözaltına aldıkları kişilere işkence yaparak savaş suçu işlemiş olabileceği belirtildi.

61 KİŞİYE İŞKENCE

Raporda, Afganistan'daki ABD askerlerinin 1 Mayıs 2003 ve 31 Aralık 2014 tarihleri arasında gözaltındaki 61 kişiye işkence yaptığı, kötü muamele ettiği ve haysiyetlerini çiğnediği kaydedildi.

KÖTÜ MUAMELE, ONUR KIRMA, TECAVÜZ...

CIA görevlilerinin de Aralık 2002 ve Mart 2008 arasında Afganistan'ın yanı sıra Polonya, Romanya ve Litvanya'da gözaltındaki 27 kişiye işkence yapmış, kötü muamele etmiş, onurunu kırmış ve tecavüz etmiş olabileceğine işaret edilen raporda, söz konusu suistimallerin çoğunun 2003-2004 dönemine ait olduğu ifade edildi.

ABD'nin işlemiş olabileceği savaş suçlarının bireysel eylemlerden ziyade zanlılardan istihbarat almak için uygun görülen sorgulama teknikleri olduğu vurgulanan raporda, kasti olarak fiziksel ve psikolojik şiddete maruz kalan mağdurların, temel insan onurlarının küçük düşürüldüğü belirtildi.

SORUŞTURMA İÇİN KISA SÜREDE KARAR VERİLECEK

UCM savcıları tarafından yapılan açıklamada da Afganistan'da geniş çaplı bir soruşturma açılmasında yetki istenip istenmeyeceği konusunda "kısa süre içinde" karar verileceği bildirildi.

Savcılar, CIA'in Polonya, Romanya ve Litvanya'daki gözaltı merkezlerinde işlemiş olabileceği suçlarla ilgili söz konusu ülkelerde soruşturmaların devam ettiğini vurguladı.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Elizabeth Trudeau, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, ABD'nin UCM raporunun "haklılığı kanıtlanmış ve uygun" olduğuna inanmadığını söyledi.

Trudeau, "ABD savaş hukukuna derinden bağlıdır ve uluslararası standartlardan fazlasını karşılayan ulusal soruşturma ve hesap verilebilirlik sistemimiz var." ifadesini kullandı.

TALİBAN VE AFGAN GÜÇLERİ DE SAVAŞ SUÇU İŞLEMİŞ OLABİLİR

UCM savcıları, raporda Taliban militanları ve Afgan hükümet güçlerinin de ülkede uzun yıllardır süren çatışmalarda işkence ve çeşitli suistimaller yapmış olabileceğini belirtti.

Taliban ve onlara bağlı grupların binlerce insanı öldürdüğüne işaret edilen raporda, Taliban ve diğer grupların adam öldürme, asker toplama, çocuk asker kullanma, siviller ile insani yardım çalışanlarına saldırı gibi savaş suçları işlemiş olabileceği ifade edildi.

UCM, İtalya'nın başkenti Roma'da 15 Haziran-17 Temmuz 1998'de Birleşmiş Milletler'in girişimiyle toplanan konferansta alınan kararlar ve kabul edilen statüyle kurulmuştu.

Merkezi Hollanda'nın Lahey kentinde bulunan UCM, soykırım, insanlığa karşı suçlar, savaş suçları gibi iddiaları inceliyor. UCM'nin kurulmasını öngören Roma Statüsü'ne halihazırda 124 ülke taraf.

ABD'nin eski başkanlarından Bill Clinton, 31 Aralık 2000'de Roma Statüsü'nü imzalamış, ancak Clinton'dan sonra iktidara gelen George W. Bush, ABD hakkında siyasi nedenlerle haksız davalar açılabileceğini öne sürerek Roma Statüsü'nden vazgeçmişti.

Kaynak: AA / Dünya

Uluslararası Ceza Mahkemesi Afganistan Romanya Polonya Dünya Haberler

Bakmadan Geçme

20 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 20 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 20 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 20 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 20 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 20 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 20 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 20 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! 22 Nisan Pazartesi günü okullar tatil mi, yarım gün mü? 20 Nisan Cumartesi Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Sadettin Saran kimdir, serveti ne kadar? Sadettin Saran aday mı? Sadettin Saran Fenerbahçe başkanlığına aday oldu mu? Tövbe duası: Tövbe istiğfar duası okunuşu ve yazılışı nedir? Arapça Tövbe duası ve Türkçe meali! Tövbe nasıl edilir? Nasuh Tövbe duası nasıl okunur? Baby Shower nedir, ne demek? Baby Shower patisi nedir? Baby Shower pastaları! Baby Shower partisine katılmak caiz mi? Diyanet'in açıklaması ne?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title