Haberler

    Abd: Suriye Taahhütlerini Yerine Getirmeden Rusya ile İşbirliği Olamaz

    ABD yönetimi, Suriye ve Esed rejimiyle ilgili taahhütlerini yerine getirmediği sürece Rusya ile herhangi bir askeri işbirliğine girmeyeceklerini açıkladı.

    Beyaz Saray Sözcüsü Josh Earnest, günlük basın toplantısında Suriye'deki ateşkesle ilgil gelinen noktayı ve Esed rejimi ile Rusya'nın tavrını değerlendirdi.

    Earnest, Suriye'yle ilgili birçok taahhüdünü yerine getirmediği ve özellikle Esed rejimine, uyguladığı şiddete son vermesi yönünde yeterli baskıyı yapmadığı gerekçesiyle Rusya'yı eleştirdi.

    Rusya'nın çatışmaların durdurulması anlaşması kapsamındaki birçok taahhüdünü ya yerine getiremediğini ya da getirmek istemediğini ifade eden Earnest, "Ruslar Suriye'yle ilgili taahhütlerini yerine getirmeden kendileriyle herhangi bir askeri işbirliğimiz söz konusu olamaz." şeklinde konuştu.

    Halep'te bombalanan yardım konvoyunun sorumluluğunun her halükarda Ruslarda olduğunu vurgulayan Sözcü Earnest, bölgede koalisyona veya ABD ordusuna ait hiçbir uçağın olmadığını belirterek, "Ya Rusların ya da Esed rejiminin bombaladığını biliyoruz; her halükarda sorumlusu Rusya'dır." ifadelerini kullandı.

    Rusya ile Suriye'de hala bir ateşkes imkanı olup olmadığını konuşmaya devam ettiklerini de sözlerine ekleyen Earnest, Moskova'nın son 10 günde uluslararası kredisini çok kötüye kullandığı değerlendirmesini yaptı.

    Türkiye'nin DAEŞ'le mücadele kapsamındaki askeri çabalarına da değinen Earnest, "DAEŞ'e karşı Irak'ta ciddi, Suriye'de ise belli ölçüde ilerleme kaydettik; özellikle Türkiye-Suriye sınırındaki kritik bölgeler temizlenmiş olması önemli." dedi.

    Halep'e bağlı Urum el-Kubra bölgesinde 19 Eylül'de BM ve Suriye Kızılayına ait insani yardım konvoyuna hava saldırısı düzenlenmiş, saldırıyı Esed rejiminin veya Rus uçaklarının düzenlediği bildirilmişti.

    Kaynak: Hürriyet / Dünya

    Josh Earnest Beyaz Saray Suriye Rusya Dünya Haberler

    500
    Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
    title