Haberler

ABD Savunma Bakanı: Türkiye'ye Göre PKK, IŞİD'den Daha Önemli Değil

Güncelleme:

ABD Başkanı Barack Obama'nın IŞİD ile mücadele konusunda "kritik" açıklamalarının yapması hemen öncesi Savunma Bakanı Chuck Hagel'in Türkiye ziyareti, "ABD, IŞİD ile mücadele için Türkiye'ye kur yapıyor" yorumlarına yol açtı. Hagel'in Ankara ziyaretine dikkat çeken New York Times gazetesi, haberinde Hagel'in Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüştükten sonra gazetecilere yaptığı açıklamaları da yansıtıyor. Hagel, Türk yetkililerinin kendisine PKK konusundaki kaygılarını ilettiklerini anlatırken "Ancak bana, hiçbir biçimde PKK'yı IŞİD'den daha önemli bir tehdit olarak gördüklerini belirtmediler" dedi.

New York Times gazetesi, Chuck Hagel'in Ankara ziyaretini değerlendirirken Hagel'in pazartesi günü "Türkiye'nin IŞİD' karşı ABD'nin liderliğindeki koalisyona katılma istekliliğini ölçmek için Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüştüğünü" anlatıyor.

Gazeteye göre, Hagel'in Washington'un mücadele açısından "vazgeçilmez" dediği Türkiye'nin liderleri ile görüşmeler yaparken Obama Yönetimi, Pazartesi günü oluşturmakta olduğu koalisyonun üyelerinin ne gibi rolleri oynayacağını belirlemeye yönelik çalışmalara başladı.

ANKARA'NIN NE YAPACAĞI KONUSUNDA "HİÇ BİR AÇIKLAMA YOK"

"Ancak saatlerce süren toplantıların ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın hükümetinin ne yapacağı konusunda hiçbir açıklama yapılmadı" diyen gazete, "Türk yetkilileri koalisyon ile ilgili bir dizi sorunlara ilişkin kaygıyı dile getirdiler" diyor ve IŞİD tarafından rehin alınan 49 Türk diplomatının güvenliği ve IŞİD'e karşı Kürt savaşçılarının silahlandırılması gibi konulara işaret ediyor. NYT şöyle devam ediyor:

"Pazartesi günü Sayın Erdoğan ile toplantıdan sonra gazetecilere konuşan Sayın Hagel, Türk yetkililerinin kendisine PKK konusundaki kaygılarını ilettiklerini söyledi. Ancak "Bana, hiçbir biçimde PKK'yı IŞİD'den daha önemli bir tehdit olarak gördüklerini belirtmediler' dile ekledi."

"ABD TÜRK ASKERİ ÜSLERİNİ KULLANABİLMEK İSTİYOR"

Gazete, Obama Yönetiminin Türkiye'yi geçiş noktası olarak kullanan yabancı militanları akımını durdurmak istediğini anlattığı haberinde, "ABD ayrıca, Irak ve eğer Başkan Obama Suriye'nin topraklarına saldırmaya karar verirse, Suriye'deki IŞİD hedeflerine yönelik hava baskınları dahil, operasyonlar başlatmak üzere Türk askeri üslerini kullanabilmek de istiyor" görüşünü de yansıttı.

ABD'Lİ YETKİLİ: "COĞRAFİ OLARAK TÜRKİYE VAZGEÇİLMEZ OLACAK AMA"

Üst düzey bir savunma yetkilisine atfen "Coğrafi açısından Türkiye, IŞİD'le devam eden mücadele için tamamen vazgeçilmez olacak" sözlerine yer veren gazete, "Ancak Türkiye, başta Irak'a karşı 2003 yılında olmak üzere, Amerikan ordusunun bölgedeki operasyonları için kullanmasına izin verme konusunda birkaç defa isteksiz oldu" da diye yazıyor.

ERDOĞAN'IN OBAMA İLE "KARMAŞIK BİR İLİŞKİSİ VAR"

"Sayın Erdoğan'ın Sayın Obama ile karmaşık bir ilişkisi var" savını dile getiren gazete, ikilinin Obama'ın ilk görev dönemi sırasında yakın bir kişisel ilişki kurduğunu, Türkiye'nin de Obama'nın görevini üstlendikten sonra ziyaret ettiği ilk Müslüman ülkesi olduğunu anımsattıktan sonra şöyle devam ediyor:

"Ancak ilişki, Mısır ve Suriye ile ilgili ayrışmalar soğudu ve Sayın Erdoğan'ın Türk savcılarının yürüttükleri, kendisi ve çevresini hedefleyen bir yolsuzluk operasyonunun ardından ABD'nin de dahil olduğu bir komplonun bulunduğunu söylemesi üzerine daha da bozuldu."

"ARAMIZDAKİ GERİLİMLER ENGEL OLUŞTURMAMALI"

New York Times'e göre, Hagel ise, ABD ile Türkiye arasındaki gerilimlerin, IŞİD ile mücadeleye katılmaya engel oluşturmaması gerektiğini söylerken de "Evet, ilişkilerimizde iniş çıkışlar oldu ama ilginç olan şey, ilişki hiçbir zaman bozulmamasıdır" şeklinde konuştu.

Hagel "Şimdi, bugün dünyada çok reel bir dizi tehdit ortaya koyan bir durumuz var" dedikten sonra da ABD'nin Türkiye'den "Başkanın söylediği gibi IŞİD'e karşı koymak için bir koalisyon oluşturma yönündeki tüm çabalarımıza dahil olmasını" beklediğini de sözlerini ekledi.

Kaynak: ANKA / Dünya

Recep Tayyip Erdoğan Barack Obama Türkiye Dünya Haberler

Bakmadan Geçme

Atlanta Hawks Boston Celtics NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 29 Mart Basketbol NBA CANLI İZLE! Jasmine bebek toplatılıyor mu, Jasmine bebek nedir? 29 Mart Cuma Hutbesi yayınlandı! 29 Mart Cuma Hutbesi tam metni! Diyanet 29 Mart Cuma Hutbesi! Survivor kim kazandı? 28 Mart Perşembe Mavi Takım mı kazandı, Kırmızı Takım mı kazandı? Survivor kim elendi? 28 Mart Perşembe Survivor'da kim elendi? İnci Taneleri CANLI izle! 28 Mart İnci Taneleri 11. Bölüm Kanal D Canlı HD izleme linki! Talip Aşık kimdir? Zafer Partisi Hatay- Hassa Belediye Başkan adayı Talip Aşık kaç yaşında, nereli? Cemil Kurt kimdir? CHP Manisa Selendi Belediye Başkan Adayı Cemil Kurt Kaç yaşında, nereli? Tahsin Akdeniz kimdir? CHP Manisa Sarıgöl Belediye Başkan Adayı Tahsin Akdeniz Kaç yaşında, nereli? Mehmet Kavallı kimdir? Zafer Partisi Hatay- Erzin Belediye Başkan adayı Mehmet Kavallı kaç yaşında, nereli? Kazım Yalçın kimdir? Zafer Partisi Hatay- Dörtyol Belediye Başkan adayı Kazım Yalçın kaç yaşında, nereli? Muhittin Tamer Özdemir kimdir? Zafer Partisi Hatay- Belen Belediye Başkan adayı Muhittin Tamer Özdemir kaç yaşında, nereli? Mehmet Burak Gürbüz kimdir? Zafer Partisi Hatay- Arsuz Belediye Başkan adayı Mehmet Burak Gürbüz kaç yaşında, nereli? Cemil Akkoçak kimdir? Zafer Partisi Hatay- Antakya Belediye Başkan adayı Cemil Akkoçak kaç yaşında, nereli? Osman Yılmaz kimdir? Zafer Partisi Hatay- Altınözü Belediye Başkan adayı Osman Yılmaz kaç yaşında, nereli?
500

Yorumlar (4)

saidm@m.m:

Dunya ve akilli insanlara gore orta doguya barisi getirilecek en buyuk rolu pkk dir kim farkli dusunuyorsa yannistit

12
9
yanıtYanıtla
MKE:

49 VATANDAŞIN HILESINI BIRAK CAREN YOK DOSTINA SALDIRMAK ZORINDASIN ONLAR MISAFIRDIR

2
0
yanıtYanıtla
ali:

önemli olmayan 30 yıldandır sürüyo bu nemli yarrağı yedi bu ülke desenize

0
0
yanıtYanıtla
mantık...:

Rabb bir illeti bertaraf için ; başak bir illeti salmış üzerine. . . hangisi daha faydalı sorusunun yanıtı yok. . . usa derki petrolcüğüm yanlış ellerde. . . bizimkiler derkibırak elleme. . . rabb neder malum. . . görücezzz. . . .

0
0
yanıtYanıtla
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title